Linkuri accesibilitate

Maja Kocijancic: „Moldova va avea acces la cea mai mare piaţă, piaţa Uniunii Europene”


Lina Grâu în dialog cu purtătoarea de cuvânt a coordonatoarei politicii externe europene.




Republica Moldova urmează să semneze în luna iunie, alături de Georgia, Acordul de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Vor fi singurele ţări din Parteneriatul Estic care fac acest pas spre o mai mare integrare. Spre deosebire de Georgia, Moldova a obţinut deja eliminarea vizelor pentru ţările din spaţiul Schengen, ceea ce demonstrează că Uniunea Europeană îşi continuă politica de apropiere şi deschiderea faţă de partenerii estici, în pofida crizei din Ucraina, a declarat între altele Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a coordonatoarei politicii externe europene Catherine Ashton, într-un interviu cu Europa Liberă, realizat la Bruxelles de Lina Grau. Ce semnificaţie are semnarea Acordului de Asociere, pe 27 iunie? A fost prima întrebare pusă de corespondenta Europei Libere.

Maja Kocijancic: „Când Uniunea Europeană şi Republica Moldova vor semna Acordul de Asociere şi Liber Schimb, pe 27 iunie, se va deschide un nou capitol în relaţiile noastre bilaterale. In viitor, vom avea mult mai multe şanse de cooperare iar Moldova va avea acces la cea mai mare piaţă, piaţa Uniunii Europene”.

Europa Liberă: Ce trebuie să facă autorităţile de la Chişinău pentru a accelera parcursul european al Moldovei ?

Maja Kocijancic:„Cred ca ce este importat,, odată Acordul semnat, este ratificarea şi aplicarea acestuia Există prevederi pentru a permite punerea rapida in practica a Acordului. Este important ca reformele si eforturile cerute de aplicarea Acordului sa fie realmente făcute.

Uniunea Europeana s-a angajat sa sprijine aceste eforturi, vom sprijini aceste eforturi prin programul nostru de ajutor. Moldova a beneficiat deja din plin de acest sprijin, intre 2007 si 2013 a primit ajutoare in valoare de aproape jumătate de miliard de euro. Iar Uniunea Europeana va continua aceste programe.

Europa Liberă: În context regional, ce credeţi că ar trebui să facă partenerii europeni pentru a susţine Republica Moldova?

Maja Kocijancic: „Cred ca este foarte clar ca dorinţa Uniunii Europene de a avea legături strânse cu partenerii din Europa de Est nu este o dorinţă sau ambiţie îndreptata împotriva Rusiei. Din contra, credem ca toata lumea are de profitat de pe urma unei relaţii mai strânse de cooperare si înţelegem foarte bine faptul ca partenerii noştri est europeni vor relaţii bune cu toţi vecinii lor, inclusiv cu Rusia.

Europa Liberă: Cum vedeţi rolul Transnistriei in acest proces de integrare europeană, nu este o piedică în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova ?

Maja Kocijancic: „Problema transnistreană trebuie rezolvata si toata lumea este de acord cu asta. In acest context, este importanta semnarea Acordului de Asociere, va fi un mare pas înainte, va cere eforturi pentru a fi pus in practica dar va aduce si mari câştiguri. Si, in paralel, sunt convinsa ca toate părţile vor face eforturi pentru a rezolva problemele cu care Moldova se confrunta, inclusiv problema transnistreană”.


Europa Liberă: În 25 mai vor avea loc alegeri în noul Parlament European, în ceea ce priveşte continuitatea politicii faţă de Republica Moldova, Georgia, Ucraina. Vedeţi o continuare a poziţiilor actuale, poate miza Moldova pe asta?


Maja Kocijancic: „Numele in Parlament şi în poziţiile de conducere se vor schimba, dar sunt convinsa ca Uniunea Europeana nu-si va schimba politica de a avea relaţii strânse cu partenerii din Est”.

XS
SM
MD
LG