Linkuri accesibilitate

Monica Macovei: „Ce s-a întâmplat în Ucraina a ajutat Moldovei, pentru că au fost scuturaţi şi europenii care nu au trecut prin comunism”


Valentina Ursu în dialog cu șefa comisiei de cooperare UE-Moldova.


O delegație guvernamentală condusă de premierul Iurie Leancă s-a aflat la Atena pentru a marca prima zi în care moldovenii pot intra în spațiul Schengen fără vize. Europarlamentara Monica Macovei a salutat ceea ce a numit „un moment istoric” pentru moldoveni. „Astăzi se dărâmă bariere, astăzi se deschid drumuri noi în viața oamenilor”, a spus Macovei, care conduce în legislativul UE o comisie de cooperare cu Parlamentul moldovean. Un interviu realizat de Valentina Ursu.

Europa Liberă: Doamnă Macovei, este un bonus pentru Republica Moldova faptul că a obţinut acest regim liberalizat de vize? Sau chiar s-a muncit?

Monica Macovei: „Da, sigur că s-a muncit. Şi guvernarea a meritat. Şi Republica Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic, adică să spunem clar: Ucraina, Armenia, Georgia, Azerbaigian, care au solicitat vizele şi Republica Moldova este prima care le-a primit. A muncit pentru aceasta, a avut un plan de acţiune, le-a făcut şi la nivel legislativ şi a început implementarea – aceasta cerem. Doi – criza politică actuală din Europa şi agresiunea rusă au ajutat. Şi, într-un fel, ce s-a întâmplat în Ucraina a ajutat Moldovei, pentru că au fost scuturaţi şi europenii care nu au trecut prin comunism şi care chiar nu credeau că, de exemplu, în Kiev se va trage cu muniţie de război, un duş rece pentru Uniunea Europeană, aceasta a ajutat Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Şi totuşi o condiţie din partea Bruxellesului este securizarea frontierelor. Pe de altă parte, Republica Moldova are un segment necontrolat la hotarul moldo-ucrainean.

Monica Macovei: „Trebuie să înţelegem un lucru – sunt decizii politice, urmate apoi de continuarea acestei liste de lucruri de făcut. Şi intrarea în Uniunea Europeană, de exemplu, a tuturor statelor post-comuniste, au intrat multe în 2004 şi apoi România şi Bulgaria în 2007, a fost bazată pe o decizie politică – luăm aceste state în Uniunea Europeană. Nimeni nu a considerat, a crezut o secundă că toate aceste state au făcut în24de ani sau în 27 şapte de ani, în cazul României şi Bulgariei, reformele în mod ireversibil şi complet, pe care celelalte state vechi democrate – Marea Britanie, Germania, Olanda şi altele – le-au făcut în sute de ani. Deci, ideea este că în perioada până când intri sau până când primeşti vizele, faci tot ce poţi, decizia politică e luată că e mai bine să le luăm înăuntrul sistemului şi apoi să ele trebui să continue aceste reforme. Aşa este şi cu vizele. Această nu înseamnă să vă opriţi. Trebuie să continuaţi.”

Europa Liberă: Şi de ce atunci există încă voci care spun că în Moldova reformele se mimează şi nu se fac adevărate reforme? În opinia dumneavoastră, ce ar însemna în Moldova să se promoveze şi să aibă impact adevăratele reforme?

Monica Macovei: „Reforme se fac. Eu văd diferenţa. De la legi oameni nu simt imediat diferenţa. După aceea trebuie să găseşti în practică oameni foarte buni şi pricepuţi să le aplice. Nu-i găseşti foarte repede.”

Europa Liberă: Ce notă daţi promovării reformelor în domeniul justiţiei?

Monica Macovei: „Vă dau o notă foarte bună. Pentru că ştiu ce înseamnă reforma justiţiei – cea mai grea reformă dintre toate. De aceasta acum Uniunea Europeană, în toate statele candidate, începe cu reforma justiţiei. Şi până când nu are rezultate concrete, nu avansează în alte capitole, fiindcă e cea mai grea.”

Europa Liberă: Se mai află pe rol dosarele câtorva judecători care au şi fost achitaţi de instanţa de judecată.

Monica Macovei: „Am trecut şi noi prin aceasta. Până în 2004 nu era nimeni trimis în judecată nici din magistraţi, nici din clasa politică. Şi apoi, când am venit ministru de justiţie, pentru că am vrut, deci trebuie să vrei, am înfiinţat Direcţia Naţională Anticorupţie şi am ales oameni. Căci, iarăşi, poţi să faci instituţii minunate, dar dacă nu e omul de stâncă, pe care nimeni, niciun politician, să-l influenţeze şi să fie profesionist, şi să nu-i fie teamă că-l dă cineva afară, să zică: „O.K. Mă dă afară, mă dă afară”, să rişte, să-şi rişte slujba. Până nu găseşti astfel de oameni nu vei putea face primii paşi, că primii paşi sunt grei. La noi primele soluţii au fost de achitare, apoi am trecut prin situaţia în care judecătorii dădeau pedepse cu suspendare, că nu le era teamă să trimită politicieni după gratii. Şi abia acum, de vreun an de zile, se dau pedepse cu închisoare pentru politicieni sau mari oameni de afaceri, sau preşedinţi de cluburi sportive, de fotbal, sau pentru judecători şi procurori. Deci, câţi ani au trecut?”

Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că şi Moldovei îi trebuie să treacă atâţia ani?

Monica Macovei: „Aceasta vă spun – că nu se poate din prima.”

Europa Liberă: De ce cetăţeanul din Republica Moldova nu are încredere că, după gratii, vor ajunge marii corupţi? Doar peştişorii mici se prind, nu şi balenele.

Monica Macovei: „Dacă întrebai un român acum doi-trei ani „Credeai că preşedinţii cluburilor sportive vor ajunge în închisoare?” – „Nu”. „Credeai că fostul premier Năstase va ajunge în închisoare?” – „Nu”. Deci, toţi ar fi spus „Nu”. Procesele au durat foarte mult. De exemplu, dosarul transferurilor fotbaliştilor a durat opt ani în instanţă. Şi acum au venit sentinţe, vin multe, una după alta, că au trecut fond, apel, recurs. Şi atunci lumea crede.”

Europa Liberă: Câtă dreptate are ex-premierul Ion Sturza care spunea că va veni un fax, chiar şi dacă simbolic, de la Bruxelles şi va zice cine trebuie să ia ani grei de puşcărie, pentru că Moldova nu se dezvoltă?

Monica Macovei: „Nu a venit în România niciodată un astfel de fax. Nu. S-a spus: „Dacă nu vă luptaţi pe bune cu înalta corupţie politică, spălare de bani”, am avut şi altele. Şi am făcut DNA. Le-am dat tot ce le trebuie, toate instrumentele legale, adică este o instituţie care are înăuntru totul, are poliţia judiciară proprie, care nu răspunde ministrului de Interne, ci procurorului-şef DNA, are specialişti financiari, care urmăresc circuitele financiare, specialişti tehnici, ascultă în direct interceptările. Deci, au tot, aşa încât nu apelează la alte instituţii pentru nimic. Şi de aceasta am mers şi atât de bine, şi cel mai bine. Şi că oamenii au fost foarte buni. Şi mă uit şi la judecători. Aceași judecători au dat la început pedepse cu suspendare, le era nu ştiu cum să trimită miniştri şi parlamentari la închisoare. Acum sunt mulţi, nu toţi, chiar azi mă uitam că e un deputat un an de închisoare cu executare în penitenciar. Îi trimit la închisoare. Dar a durat. Problema este să înceapă dosarele, anchetele, să fie trimişi în judecată.”

Europa Liberă: Şi credeţi că, în Moldova, ar putea cineva dintre politicieni să ajungă după gratii?

Monica Macovei: „Trebuie. Dar nu vine faxul cu numele, aceasta încerc să vă spun. Eu nu ştiam dacă procurorii vor reuşi sau nu. Mă rugam la Dumnezeu să reuşească, căci este în funcţie de probe aici, nu este că, hai, te-ai dus să-l iai pe acela. Dar trebuie prioritizarea dosarelor. Dacă un procuror are 20 sau30 de dosare în lucru, el trebuie să le facă pe acelea cu politicieni sau cu sume foarte mari. Să nu le lase deoparte, să facă din acelea mici.”

Europa Liberă: Cum credeţi, de ce ezită Bruxellesul să vorbească despre o perspectivă clară pentru ţările din Parteneriatul Estic referitor la o eventuală aderare la UE?

Monica Macovei: „E o rezoluţie a Parlamentului care cere aceasta şi care spune: „Noi în Parlamentul European recunoaştem dreptul de a face cerere pe articolul 49 de intrare.” Şi apoi, iarăşi foarte important, un alt paragraf, tot în această rezoluţie din aprilie, anul acesta, de aprobare de către Parlamentul European a intrării provizorii în vigoare a Acordului de Asociere. Provizoriu, că aşa este procedura – intră tot, dar trebuie să ratifice statele-membre.”

Europa Liberă: De ce credeţi că Rusia priveşte cu ochi răi acest parcurs european, inclusiv al Republicii Moldova?

Monica Macovei: „Pentru că Rusia nu doreşte ca aceste state care au fost sclave, subordonate, parte a Uniunii Sovietice, să intre în Uniunea Europeană. Şi pentru că Federaţia Rusă vrea să refacă Uniunea Sovietică. Eu nu am niciun dubiu.”

Europa Liberă: Şi UE ce dialog trebuie să poarte cu Rusia?

Monica Macovei: „Un dialog mai dur decât până acum. Mă bucur că s-au adoptat aceste sancţiuni foarte dure de a se confisca averile depuse, de exemplu, de Putin pe numele altora, dar sunt banii lui. Dacă mai purtăm vreun dialog cu mănuşi, ruşii vor râde de noi şi vor merge cu armata înainte şi o să refacă tot imperiul sovietic. Sunt convinsă că şi-au planificat pe termen lung, că aceștia pot să o facă, a venit momentul, au considerat că e momentul şi au început să o facă.”

Europa Liberă: Şi ar mai putea să pedepsească Republica Moldova, să o sancţioneze?

Monica Macovei: „Nu ştiu. Să vedem ce se întâmplă. Ce se întâmplă cu Odessa. Urmărim, să vedem ce linie ia sudul Ucrainei cu ieşirea la mare, au zic că vor până la Gurile Dunării. Eu, una, sunt foarte îngrijorată, şi nu numai eu, urmărim ce se întâmplă. Şi de aceasta este foarte important să semnaţi cât mai repede Acordul de Asociere, care are o parte politică şi o parte comercială cu Uniunea Europeană. Atunci dă şi Uniunii Europene mai mult blindaj politic să intervină. Bun, intervine.”

Europa Liberă: Pe fundalul a ceea ce se întâmplă în regiune, credeţi că Rusia este actorul cel mai important?

Monica Macovei: „E actorul agresiv, care vrea să recucerească teritorii, care provoacă prin tot felul de referendumuri organizate de ei ruperea unor teritorii din diverse ţări, cum s-a întâmplat în Georgia, în Ucraina, cum s-a întâmplat cu referendumul ilegal din Găgăuzia. Acum se invocă referendumul ilegal din Transnistria. Am mai văzut aceasta. Adică se repetă scenariul. Noi le ştim. Deci, Rusia este singura agresivă. Un rol principal au însă Statele Unite, care au spus clar că sunt alături de, sigur, ţările NATO, cum sunt Ţările Baltice, care au graniţă cu Rusia şi care se pregătesc, într-un fel, de război de apărare. Sau Polonia, care are graniţă. Deci, NATO şi Uniunea Europeană. Uniunea Europeană a reacţionat. E bine să lucrăm cu americanii împreună, ca să spun sincer, ei sunt mai hotărâţi şi mai determinaţi şi acţionează mai repede decât Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Putem vorbi despre o şansă a rezolvării conflictului transnistrean pe fondalul a ceea ce se întâmplă în zonă?

Monica Macovei: „Nu pot să vă răspund la întrebarea aceasta.”

Europa Liberă: S-au făcut auzite voci care spun că, pe parcursul deţinerii mandatului de preşedinţie a României la UE, s-ar putea atunci Moldova să fie mult mai avantajată de această apropiere a sa de UE. Este adevărat?

Monica Macovei: „Aceasta înseamnă în 2019. Dacă criza politică şi agresiunea Rusiei continuă, părerea mea este că trebuie mult mai repede. În acest moment, singurul mod de protejare este a lua Republica Moldova în UE. Faci un mecanism special, fiindcă este o situaţie specială de criză şi trebuie să răspunzi pe măsura crizei. Adică nu sta încă zece ani să faci toate reformele. Deci, să intre în UE cu un mecanism special, prin care să continui reformele, o sancţionezi dacă nu le face, dar să o obligi să le facă.”

Europa Liberă: Câţi funcţionari din UE gândesc ca eurodeputata Monica Macovei?

Monica Macovei: „Mai sunt unii care gândesc, dar totdeauna trebuie să fie unul care începe şi spune. Să ştiţi că polonezii sunt de acord cu mine, Ţările Baltice sunt de acord cu mine, repet, cei care am trecut prin comunism. Aceasta o spun ca ţări şi oameni care au trăit sub ruşi şi care nu cred în ruşi, nu cred în promisiunile lor, nu cred în nimic din ce spun ruşii. Bine, Partidul Comunist vrea altceva. Partidul Comunist răspunde la telefon lui Putin. Vedeţi ce grea e ruperea de comunism? Se luptă cei din Republica Moldova, care nu mai vor comunism, ne luptăm şi noi, şi alte ţări, şi americanii, şi Uniunea Europeană să ajutăm să ieşiţi din comunism. E foarte grea ruperea din comunism, mai ales şi pe graniţele pe care le aveţi şi în fine.”

Europa Liberă: Pentru eurosceptici ce mesaj aveţi?

Monica Macovei: „Viaţa e mult mai bună şi mai prosperă în Uniunea Europeană, salariile sunt mai mari. Acuma intraţi fără vize, aveţi timp să vă căutaţi un loc de muncă şi dacă îl găsiţi, să faceţi un contract, să obţineţi un permis de muncă. În Federaţia Rusă eu am văzut că salariile nu se plătesc în multe sectoare de activitate, nu există respect pentru om, salariile sunt foarte mici, vei avea ceva de pus pe masă zilnic, cel mult şi atât. Nu bunăstare, nu libertate, nu circulaţie. Nu vă imaginaţi ce înseamnă circulaţia liberă. Te muţi şi te duci unde îţi găseşti de lucru. Nu ţi-ai găsit în Spania, te duci în Italia, nu ţi-ai găsit în Italia, te duci în România şi îţi găseşti, până la urmă cu un salariu bun şi trăieşti decent. Şi ar trebui să se gândească aceşti eurosceptici la copiii lor. În Vest, avem lege, adică legea se respectă. Şi aceasta este foarte important, că se respectă pentru tine, om simplu, la fel cum se respectă pentru un politician. Este un drum până acolo, dar este singurul loc în care drumul este posibil, dincolo nu este posibil. Credeţi că, dacă Putin ar fi comis o infracţiune, îl va pedepsi, îl va cerceta cineva în Federaţia Rusă? Nu cred. Poate.”

XS
SM
MD
LG