Linkuri accesibilitate

Natalia Gherman la Moscova: parcursul european al Republicii Moldova este ireversibil


Sergei Lavrov și Natalia Gherman al Moscova, 4 aprilie 2014.
Sergei Lavrov și Natalia Gherman al Moscova, 4 aprilie 2014.

Șefa diplomației moldovene a discutat în capitala rusă cu omologul său rus.



Ministrul de externe Natalia Gherman a avut vineri la Moscova o întrevedere cu omologul său rus Serghei Lavrov, în marginea unei reuniuni a Comunității Statelor Independente. Valentina Ursu a contactat-o telefonic și a întrebat-o despre ce s-a discutat.


Natalia Gherman: „Discuțiile au fost purtate într-o atmosferă constructivă și deschisă. În primul rând, am abordat subiectul care se referă la integrarea europeană, informându-l pe omologul meu rus despre intenția Republicii Moldova de a semna, în viitorul apropiat, Acordul de Asociere și prevederile Zonei de Comerț Liber, Aprofundat și Cuprinzător între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Pentru săptămâna viitoare, sunt prevăzute consultările bilaterale moldo-ruse, la nivel de experți. În cadrul acestor consultări, părțile vor discuta și prevederile Zonei de Comerț Liber pe care Moldova le-a negociat cu Uniunea Europeană și, în principiu, corelarea lor la prevederile relațiilor moldo-ruse în domeniul economic și comercial. Am reiterat că, semnând prevederile Zonei de Comerț Liber între Moldova și Uniunea Europeană, Moldova devine un partener comercial și mai atractiv pentru Federația Rusă și pentru ceilalți parteneri cu care Moldova întreține relațiile comerciale.”

Europa Liberă: Să înțelegem că acum Moscova nu ar avea pretenții referitor la acest parcurs european al Republicii Moldova? S-a resemnat că această cale este una ireversibilă?

Natalia Gherman:
„Am reiterat că fiecare stat are dreptul de a-și alege suveran modelul și modul de dezvoltare și parcursul pentru viitor. Pentru Republica Moldova integrarea europeană este o prioritate absolută a politicii interne și externe, ceea ce nicicum nu intră în contradicție cu spiritul și dinamismul relațiilor bilaterale moldo-ruse.”

Europa Liberă: Faptul că anumiți demnitari de la Moscova poartă discuții cu liderii regiunii transnistrene și autonomiei găgăuze ar trebui să deranjeze Chișinăul?

Natalia Gherman:
„A fost abordat și acest aspect foarte important, deoarece domnul Lavrov a reiterat foarte ferm că Rusia respectă principiul de integritate teritorială și de suveranitate a Republicii Moldova. Și, în acest context, a fost abordată și problematica transnistreană, aici obiectivele atât ale Republicii Moldova, cât și ale Federației Ruse au coincis. Pledăm pentru menținerea formatului „5+2” de soluționare a conflictului transnistrean. A fost adusă în contextul discuțiilor și necesitatea retragerii formațiunilor militare ale Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, situația în zona de securitate, inclusiv discuțiile care au avut loc recent în Comisia Unificată de Control. De asemenea, am abordat situația școlilor moldovenești din regiunea transnistreană și ultimele evoluții în jurul acestor școli, precum și problema terenurilor din satul Doroțcaia. Domnul Lavrov a fost informat pe larg despre îngrijorările părții moldovenești și, în calitate de participant, în formatul „5+2”, Federația Rusă a fost rugată să întreprindă toate măsurile pentru a descuraja administrația transnistreană de la întreprinderea unor acțiuni și pași unilaterali care nu contribuie la aducerea atmosferei pozitive în cadrul formatului existent. Următoarea rundă în formatul „5+2” va avea loc săptămâna viitoare și am pledat pentru aducerea unui conținut relevant și constructiv în cadrul acestor discuții și, în primul rând, abordarea problemelor ce țin de elaborarea viitorului statut al regiunii transnistrene, în componența Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Se discută, cu mai multe ocazii, despre respectarea neutralității, dar se pare că tocmai Federația Rusă este cea care deocamdată nu onorează acest articol al Constituției Republicii Moldova.

Natalia Gherman:
„Principiul neutralității Republicii Moldova a fost abordat de omologul meu rus, în contextul discuțiilor despre soluționarea conflictului transnistrean. Am insistat asupra faptului că principiul neutralității este stipulat în Constituția Republicii Moldova. Și, atunci când vorbim de respectarea acestui principiu, avem în vedere necesitatea respectării de către toți. Deci staționarea trupelor străine pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă o încălcare a acestui principiu. Și, în acest context, am solicitat să fie reluată activitatea de retragere a formațiunilor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Doamnă ministră, ați promis că veți aborda și problema muncitorilor moldoveni aflați în Federația Rusă. Guvernul de la Chișinău așteaptă ca partea rusă să accepte semnarea mai multor acorduri bilaterale care ar proteja acești cetățeni aflați la lucru acolo. A fost și acesta un subiect de discuții?

Natalia Gherman:
„Da, bineînțeles. Un acord bilateral în domeniul migrației este deja finalizat și va fi semnat cu următoarea ocazie. Suntem foarte aproape de finalizarea încă a unui acord. Deci noi vorbim despre gestionarea migrației ilegale și despre lupta cu migrația ilegală. Vom finaliza în curând un acord bilateral și în domeniul readmisiei. Și sperăm că baza legală în relațiile dintre cele două state în domeniul gestionării migrației va fi completată în curând. Aceste acorduri pot fi semnate în cadrul unei vizite la nivel înalt. Am continuat discuțiile referitor la pregătirea vizitei primului ministru al Republicii Moldova la Moscova. Încă nu este o dată exactă de desfășurare a acestei vizite, însă ambele părți au căzut de acord că substanța și rezultatele obținute în acest dialog bilateral ar permite organizarea unei asemenea vizite, într-o perioadă previzibilă.”

Europa Liberă: Dar domnul Lavrov a confirmat dacă vine în vizită la Chișinău?

Natalia Gherman:
„În cazul în care se va identifica o perioadă mai apropiată pentru vizita premierului, va trebui de văzut dacă putem organiza vizita ministrului de Externe al Rusiei, în perioada care va urma [după] vizita premierului nostru la Moscova. Totul este destul de flexibil, destul de deschis, atmosfera și atitudinea este foarte cooperantă. Vom programa acest calendar al vizitelor în funcție de oportunitățile și necesitatea inclusiv a semnării unor acorduri și aranjamente bilaterale.”

Europa Liberă: Timpul v-a permis să întrebați partea rusă dacă ridică embargoul instituit pentru importul de vinuri moldovenești pentru pe piața rusă?

Natalia Gherman:
„Da, bineînțeles. Discutând blocul comercial-economic, în primul rând, am abordat necesitatea organizării, în timpul apropiat, a ședinței Comisiei moldo-ruse de cooperare comercial-economică, partea rusă urmând să ne informeze despre perioada organizării acestei comisii care urmează să aibă loc, de data aceasta, la Moscova. Am vorbit despre necesitatea reluării exporturilor de băuturi alcoolice pe piața rusă, am abordat problematica energetică. Sperăm că reuniunea Comisiei mixte va avea loc, în timpul cel mai apropiat. Și acesta este un cadru propice pentru soluționarea problemelor menționate.”
XS
SM
MD
LG