Linkuri accesibilitate

Rusia și vinul ca armă a diplomației cu tendință...


Rospotrebnadzor anunţă că ar putea redeschide piaţa rusă pentru 5 din 13 companii vinicole din Găgăuzia.



În plină criză ucraineană, autoritățile ruse au anunțat că vor redeschide piața rusă pentru vinurile moldovene, dar nu pentru toate, ci numai pentru cele din... Autonomia găgăuză. Anunțul i-a luat prin surprindere pe potențialii beneficiari găgăuzi și pe oficialii de la Chișinău, care observă că asemenea ridicare selectivă a embargoului este greu de pus în practică.

Într-un comunicat emis ieri, Rospotrebnadzor anunţă că ar putea redeschide piaţa rusă pentru 5 din 13 companii vinicole din Găgăuzia. Potrivit datelor serviciului sanitar rus cele cinci companii au probat ca au pentru livrari un produs de calitate.

Decizia de a examina posibila reluare a exportul de vin din autonomia găgăuză a fost luată urmare a unei solicitări din partea başcanului găgăuz Mihail Formuzal, mai notează comunicatul serviciului sanitar rus. Când ar putea fi reluat exportul în comunicat nu se precizează, dar se spune că cele cinci companii vinicole din Găgăuzia urmează să-şi certifice vinul în laboratorul Rospotrebnadzor.

Anunţul i-a luat prin surprindere pe vinificatorii care ar putea beneficia de această ridicare selectivă a embargoului. Deşi se bucură că ar putea reveni
Unul din peisajele în vin ale lui Vasile Botnaru
Unul din peisajele în vin ale lui Vasile Botnaru
pe piaţa rusă, vinificatorii deocamdată spun că nu ştiu cum în practică se va întâmpla acest lucru. Iată bunăoară ce mi-a spus reprezentantul companiei „Invinprom” din Comrat, Vasili Ichizli:

„Din câte cunosc există această decizia din Federaţia Rusă. Dar ce va fi mai departe nu ştim. Procedurile de certificare trebuie să le realizăm în Moldova, la Chişinău. Noi nu ştiu dacă Moldova ne va veni în întâmpinare. Pentru noi ar fi o salvare întrucât exportam practic tot vinul în Federaţia Rusă. Ne bucurăm că există această decizie, dar ne temem că ea nu va fi realizată. Pe de altă parte, autorităţile de la Chişinău ar trebui să fie cointeresate, întrucât în bugetul de stat vor veni impozitele. Poate în viitor şi celelalte companii vor putea reveni pe piaţa rusă.”

Directorul comercial de la compania „Kazayak-vin”, Anatolie Cobzac, spune că revenirea pe piaţa rusă nu va fi una uşoară şi iată de ce: „Distribuitorii care au lucrat cu Moldova foarte mulţi au renunţat la vinul moldovenesc. Ei spun că piaţa nu e stabilă, azi vindeţi, mâine aveţi embargo, apoi iar reveniţi şi noi nu putem lucra cu un partener instabil. Acum trebuie să îi convingem că poate nu va mai fi embargo, dar nu depinde de noi, situaţia e pur politică.”

Anunţul serviciului sanitar rus a luat prin surprindere şi Guvernul de la Chişinău. Iată ce ne-a declarat ministrul agriculturii Vasile Bumacov:

„Să vedem când vor trece la fapte. Până când aceasta este o intenţie. Vreau întâi să văd care vor fi acţiunile, pentru a nu comenta şi să ne facem probleme înainte de a fi pus în funcţiune un mecanism. O să vedem care este acest mecanism şi atunci vom comenta.” Vasile Bumacov însă precizează că Autonomia găgăuză nu va putea relua exporturile fără certificarea prealabilă a vinurilor la Chişinău.

Comunicatul emis de Rospotrebnadzor mai anunţă că în primele două luni ale acestui an pe piaţa rusă au fost importate peste 56 de mii de litri de producţie vinicolă din regiunea transnistreană. Amintim că embargoul rus impus în urmă cu 5 luni, nu s-a răsfrânt asupra regiunii transnistrene, care poate exporta în spaţiul CSI loturi de vin şi băuturi alcoolice tari fără să solicite controlul laboratoarelor de la Chişinău.

Din nou ministrul Bumacov: „Ei au exportat tot timpul. Ei vin nu au, adică au puţin vin, dar au exportat.”

Analistul economic de la Expert-Grup, Adrian Lupuşor, nu exclude că unele companii vinicole din dreapta Nistrului au folosit regiunea transnistreană pentru a exporta vin în Federaţia Rusă. De altfel, aceasta ar fi singura posibilitate şi pentru vinificatorii găgăuzi de a ajunge, la modul practic, pe piaţa rusă ocolind aprobările Chişinăului, afirma expertul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG