Linkuri accesibilitate

Sancțiuni, sau mustrări? UE caută încă o atitudine coerentă față de Ucraina


Kiev, Piața Independenței, 19 februarie
Kiev, Piața Independenței, 19 februarie

Niciun oficial european nu știe cum ar putea funcționa eventualele sancțiuni și nici dacă ele ar fi într-adevăr eficace.





Confuzia rămâne foarte mare la Bruxelles, in cadrul instituțiilor UE, in legătură cu atitudinea de adoptat în cazul situației din Ucraina. Toți oficialii importanți lipseau astăzi din Bruxelles, unii trimițând doar comunicate scrise pentru a fi distribuite presei, alții înregistrându-se, precum președintele Comisiei UE Jose Manuel Barroso:

„Am fost șocați la limita credibilului să vedem cele ce se întâmplă în Ucraina. Nimic nu poate justifica asemenea scene de violență."

In ciuda asigurării că măsuri vor fi luate, nimeni nu știe cum și care va fi mecanismul aplicării lor.

Ministrii de externe ai UE au fost convocați joi la Bruxelles pentru a discuta posibilitatea impunerii de sancțiuni regimului lui Ianukovici. Mecanismul funcționării UE într-o astfel de situație este însă atât de greoi, încât va trebui să fie obținută unanimitatea celor 28 de miniștri pentru a decide impunerea sancțiunilor.

Ar fi de ajuns ca o singură țară să se opună, de pildă Ciprul, unde oligarhii ruși și ucraineni au mari interese financiare, pentru ca posibilitatea impunerii de sancțiuni să fie blocată.

Ciprul, ca și Grecia, a primit în trecut promisiuni de finanțare din partea Moscovei fără condiții atât de stricte cum sînt cele impuse de așa-numita troika.

Mesaje mai viguroase au sosit din partea unora din capitale. Astfel, în cursul dimineții, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a spus la Berlin:

„Vreau să fiu clar: cei care iau acum decizii ce ar putea duce la o și mai mare vărsare de sânge trebuie să știe că Europa se poate gândi serios la posibilitatea de a introduce sancțiuni împotriva unor persoane.”

La fel, premierul polonez Donald Tusk a spus, făcând, ca și Steinmeier, aluzie la Ianukovici și la cercul său de apropiați :

„Voi purta astăzi convorbiri cu liderii celor mai mari țări din UE și cu instituțiile europene și le voi cere să impunem sancțiuni. Vorbesc de sancțiuni personale și financiare."

UE se arată astfel mult mai prudentă decât chiar și unii din politicienii ucraineni neimplicați în proteste. Astfel, fostul președinte al Ucrainei Leonid Kravciuk a declarat, într-un interviu telefonic cu televiziunea rusă independentă Dojdi, că autoritățile ucrainene au violat legile si Constituția din start, încă de la începutul lunii decembrie:

„Au bătut manifestanți pașnici - și subliniez - pașnici. Rezultatul e că azi ne aflăm practic în situație de război."

Deocamdată, însă, niciun oficial european nu știe cum ar putea funcționa eventualele sancțiuni și nici dacă ele ar fi într-adevăr eficace. Aplicarea unor sancțiuni, chiar dacă ar fi decisă zilele acestea în unanimitate, ar lua săptămâni, sau poate chiar luni de zile, in cel mai optimist caz. Până atunci, rămâne doar caruselul comunicatelor.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG