joi, iulie 02, 2015 Ora Locală 00:09

Internațional

Criza din Ucraina. LiveBlog

Ucraina văzută de la Bruxelles.

Actualizat la 01.07.2015 05:59


Posts order:
11:04
01 iulie 2015
Recomand

Ucraina nu mai cumpără gaz rusesc

Conductă de gas avariată în lupte, lângă Avdiivka, Donețk, 12 iunie, 2015
Conductă de gas avariată în lupte, lângă Avdiivka, Donețk, 12 iunie, 2015Ucraina a anunțat că oprește cumpărarea de gaze naturale ruseşti, în urma eşecului în negocirile vizând menţinerea aprovizionării în următoarele trei până a şase luni.

Compania ucraineană de stat Naftogaz a spus însă că va continua să asigure transportul gazelor naturale ruseşti către alţi clienţi europeni ai Moscovei.

Ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak a catalogat decizia „nefericită”.

Moscova a crescut preţul extrem de mult după îndepărtarea de la putere, în februarie 2014, a fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, susţinut de către Kremlin.

Moscova a sistat livrările de gaze în iunie 2014, când a escaladat conflictul între Guvernul de la Kiev şi rebelii proruşi din estul Ucrainei.

De atunci, Uniunea Europeană (UE), care a mediat în negocierea preţului gazelor naturale, la Viena, a încheiat o serie de acorduri temporare, care sunt prelungite la fiecare trei luni.

15:07
30 iunie 2015
Recomand

Procurorul general al Rusiei investighează condițiile căpătării independenței țărilor baltice

Iuri Ceaika
Iuri Ceaika

Iuri Ceaika, Procurorul general al Rusiei, a lansat o investigație în legătură cu legalitatea căpătării independenței țărilor baltice în 1991. 

Recent, Ceaika a anunțat că cedarea Crimeei de către Rusia în 1954 și trecerea ei ca regiune autonomă sub jurisdicția Ucrainei a fost de asemenea ilegală.

Cererea i-a fost trimisã lui Ceaika de un grup de deputați din Duma de stat din partea partidului aflat la putere și majoritar în Dumă Rusia Unită (Единая Россия).

 
Șeful partidului este premierul Rusiei și fostul președinte Dmitri Medvedev.
 
La baza investigației stă faptul că independența țărilor baltice a fost acceptată și decretată de către Consiliul de Stat (Государственный Совет СССР), un organism ad-hoc creat de Gorbaciov în urma puciului eșuat din august 1991. 
 
Deputații din Dumă estimează că însuși Consiliul de Stat a fost un organism ilegal, care nu avea dreptul să decidă dezmembrarea URSS și acordarea independenței țărilor baltice.
11:44
30 iunie 2015
Recomand

Canada îl pune pe Dughin pe lista neagră

Aleksandr Dughin
Aleksandr DughinCanada a anunțat introducerea de restrictii suplimentare și sancțiuni economice împotriva a trei persoane fizice din Rusia și 14 companii. În lista de sancțiuni extinsa de Canada au fost incluse companii de energie si aparare, precum si clubul de motociclisti „Lupii Nopţii”.

În plus, „lista neagră” îl include pe ideologul rus Alexandr Dughin, precum și pe reprezentanțiii „Uniunii Tineretului Eurasiatic” Pavel Kaniscev și Andrei Kovalenko.

În ceea ce priveste companiile, noua lista contine nume grele precum „Gazprom”, „Gazprom Neft”, „Surgutneftegaz” și „Transneft”. 

11:05
29 iunie 2015
Recomand
Norvegia critică insistența NATO pe 2% din PIB pentru apărare
Erna Solberg.
Erna Solberg.

Insistența NATO de a convinge statele membre să aloce domeniului apărării cel puțin 2% din Produsul Intern Brut (PIB) este un 'nonsens', iar obiectivul țărilor din această organizație ar trebui să fie o capacitate de apărare cât mai mare posibilă, a declarat premierul norvegian Erna Solberg.
 
Porivit șefei executivului de la Oslo, țările cu creștere economică solidă vor întâmpina dificultăți mai mari în atingerea obiectivului unui buget al apărării de 2% din PIB decât țările aflate în recesiune economică. 

În prezent, țara nordică alocă 1,6% din PIB-ul său pentru apărare, față de 1,4% în România.

Făcând o medie a cheltuielilor militare ale celor 28 de membri ai Alianței, se estimează că acestea vor scădea cu 1,5 % în acest an, după ce scăzuseră deja cu 3,9 % în 2014. Cheltuielile militare ale celor 28 de țări din NATO vor fi astfel anul acesta de 893 de miliarde de dolari.

Polonia e singura țară care își va atinge anul acesta ținta de 2% cheltuieli militare din PIB. Polonia se va adăuga astfel celor patru țări care au făcut-o încă de anul trecut: Statele Unite, Marea Britanie, Estonia și Grecia.

E drept, țările din coada listei nu numai că sunt departe de a se apropia de cei 2% ceruți, dar sunt chiar sub 1%. Ultimele se situează Belgia și Luxembourgul, precedate de Ungaria și Spania.

In schimb, unele țări cum sunt cele baltice, își sporesc prin forța lucrurilor, temându-se de Rusia, cheltuielile militare, iar Estonia, cum arată raportul, a atins deja în 2014 nivelul cerut de NATO.

Cu 1,4%, România se apropie de media din NATO, mai mult decât toți vecinii. Grecia are, comparativ, cel mai mare buget militar european, 2,4%, lăsând deoparte Statele Unite, care fluctuează an după an în jur de 4%. 

10:12
28 iunie 2015
Recomand

Aleksei Miller: Gazprom va prelungi contractul cu Ucraina

Șeful Gazprom Aleksei Miller la adunarea generală a acționarilor in Moscova, 26 iunie, 2015.
Șeful Gazprom Aleksei Miller la adunarea generală a acționarilor in Moscova, 26 iunie, 2015.„Gazprom” este gata să negocieze prelungirea contractului de tranzit al gazului prin Ucraina, după expirarea acordului actual în 2019, a declarat presedintele companiei ruse, Aleksei Miller.

„Iata se vorbeste despre planul malefic al Gazprom de a opri tranzitul prin Ucraina (în 2020). Sa fie clar: avem un contract de tranzit prin teritoriul Ucrainei până la sfârșitul anului 2019, există o pozitie intransigenta a Ucrainei care cere modificari la contract, inacceptabile pentru noi…Noi spunem doar că niciodata nu vom semna un nou contract de tranzit în conditii de neacceptat pentru Gazprom”, – a subliniat el.

Pe 14 ianuarie, după întâlnirea sa cu șeful „Gazprom”, adjunctul președintelui CE  în probleme de energie, Maroš Šefčovič a declarat că a fost surpins de planul  „Gazprom” de redirecționare a tranzitului de gaze spre Turcia, ocolind Ucraina, prin noua conductă, planificata în schimbul „South Stream”.

13:47
26 iunie 2015
Recomand

NATO: Putin nu şi-a împlinit încă ambițiile militare în Donbas
 

Vladimir Putin nu şi-a împlinit încă ambițiile militare în Donbas, Kremlinul lasând deschisă opțiunea militară, afirmă comandantul forțelor comune ale NATO în Europa, generalul Philip Breedlove.

Generalul consideră ca granița dintre Ucraina și Rusia rămâne „larg deschisă” şi permite libera circulație a echipamentelor, munitiilor și proviziilor.

În plus, în ultimele luni numărul trupelor rusești de la granița a rămas neschimbat, iar Moscova a continuat  „livrările de razboi şi muniție la un nivel care permite operațiunile militare”.

 

12:44
25 iunie 2015
Recomand

UE pregătește un plan de contracarare a propagandei ruse

Uniunea Europeană pregătește un plan de contracarare a propagandei ruse. 

 
Planul a fost discutat, marți, la Consiliul UE privind afacerile generale și poate fi aprobat la summitul de astăzi.

Proiectul are noua pagini și prevede contracararea propagandei ruse prin difuzarea de informatii „pozitiv”, sustinerea mass-mediei și cresterea popularitatii Uniunii Europene în spațiul post-sovietic, precum și expunerea dezinformarilor provenite din Rusia.

Documentul constată că, în Rusia „utilizarea abuziva a mass-mediei a jucat un rol important în evenimentele radicale politice, economice și de securitate la vecinii estici ai UE în ultimele 18 luni”.

Proiectul prevede „dezvoltarea de instrumente de comunicare specializate pe domeniile prioritare” care vor fi „la dispoziția conducerii politice a UE, serviciului de presă, delegațiilor statelor membre ale Uniunii Europene și ale Uniunii Europene”.

Se remarcă faptul că materialele care vor fi distribuite în limbile locale si rusă ar trebui să „permită cetățenilor să înțeleagă cu ușurință că reformele politice și economice propuse de UE în timp vor avea un impact pozitiv asupra vietii lor de zi cu zi”.
12:45
22 iunie 2015
Recomand

Belgia deblochează parțial conturile rusești

Ambasadorul Rusiei la NATO Aleksandr Grușko.
Ambasadorul Rusiei la NATO Aleksandr Grușko.


Belgia a anunțat deblocarea temporară a conturilor celor trei ambasade ale Rusiei din Bruxelles (pe lângă UE, pe lângă NATO și pe lângă Regatul Belgiei), pentru a le permite să funcționeze în așteptarea unei decizii în justiție.

Săptămâna trecută, Belgia și Franța au blocat și confiscat conturi și imobile rusești aflate pe teritoriul lor, inclusiv imobile diplomatice. 

Cu totul au fost blocate conturi în 40 de bănci.

Acțiunea a fost făcută în baza deciziei Curții de Arbitraj de la Haga din 18 iulie 2014, la cererea Yukos Universal Limited, când verdictul a fost că statul rus trebuie să plătească holdingului GMI, urmașul lui Yukos, 40 de miliarde de euro

Executorii judecătorești indică faptul că reclamantul a cerut o astfel de masura „deoarece are temeri serioase cu privire la posibilitatea de a încasa suma datorată, în special, din cauza refuzului sistematic al Federației Ruse de a executa hotărârile pronunțate împotriva sa și având în vedere atitudinea Federației Ruse fata de aceasat decizie”.

11:01
22 iunie 2015
Recomand

Rusia vizează o desfășurare militară în Arctica

Rusia îşi va spori prezenta militara in zona arctica, a declarat Kiril Makarov, adjunctul comandantului Fortelor de Aparare Aerospatiala ale Rusiei.

În special, pana la sfârșitul anului 2015 in zona arctica vor aparea forț de apărare aerospațială sub forma unei flotile de avioane de lupta modernizate. 

 
Ministerul Apărării al Federației Ruse considera regiunea de importanță strategică, iar în prezent, Rusia desfășoară deja noi stații radar pe unele insule din Oceanul Arctic. În curând, acolo vor ajunge şi avioanele de luptă, a declarat Kiril Makarov.

 
10:56
22 iunie 2015
Recomand

UE confirmă prelungirea cu șase luni a sancțiunilor împotriva Rusiei

Miniștrii europeni de externe au aprobat prelungirea cu șase luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2016, a sancțiunilor economice impuse Rusiei din cauza amestecului în Ucraina. 

 
Decizia luată la Luxembourg o confirmă pe cea convenită de ambasadorii Uniunii Europene săptămâna trecută de a prelungi sancțiunile care afectează sectoarele energetic, bancar și militar ale Rusiei. 
 
mai fost prelungită cu un an interdicția pentru europeni de a investi în Crimeea, anexată de Rusia în martie trecut. 
 

Comment Sorting
Comentează în acest Forum (13)
Comments page of 2
    Următorul 
de: benucostel
20.06.2015 08:31
Salut hotarirea adm. Americane de a stoca armament in polonia si rominia.ar trebui inarmati ucraineni cit mai repede in pofida rusiei.Rusia isi asuma niste drepturi asupra popoarelor care sint de domeniul trecutuluiLumea merge inainte nu se intoarce in epoca feudala.Cu ce drept isi asuma rolul de a proteja populatia rusofona din alte state?Aceasta populatie trebuie sa se integreze in legislatia statului in care locuieste sau sa se duca iin rusia.Cine ia adus on aceste state?Sai ia inapoi.Nu au nici un drept in plus fata de ceilalti cetateni ai statelorin care se afla.Ori respecta legislatia ori pleaca in rusia.

de: costelbenu
18.06.2015 09:05
Putin isi va rupe gitul in ucraina.Sa multumeasca americanilor si lui merkel ca sau opus inarmarii cu armament modernn armata ucraineanaDaca aveau armament astfel se derulau lucrurile

de: Freija
10.03.2015 15:18
Ma scuzati, dar "defileu" e o forma de relief. Va refereati cumva la o defilare?

de: Anonim
01.03.2015 23:38
Asta o credem noi, ca suntem europeni, cei de la Prut in colo nu gandesc toti la fel!!! priveste evolutia Europei doar in ultimii 100de ani si ai sa intelegi ca n-a fost si nu v-a ramane niciodata mai mult de 50 de ani in aceleasi granite!!! Toti isi doresc expansine teritoriala, doar ca doar unii au curajul, nebunia si puterea s-o faca!!! Noi am fost printre putinele popoare care ne-am vazut de multul sau putinul care l-am avut!! Dimpotriva, ni s- a taiat cate o mana, un picior! dar n-am ripostat!! Traim cu handicap si ne vedem de viata!! Asta nu e o Europa unita, e vointa unor minti "iscusite" si care in curand se v- a destrama!!! stau sub anonimat ca nu e doar gandirea mea, ci a multor oameni care incep sa inteleaga ca niciodata Europa nu va insemna un tot unitar. Iar Putin asta vrea sa arate atacand o tara chiar si Nato, ii vor da toti sprijin militar, umanitar dar nu oameni, care sa o apere!! Spunea cineva un lucru prea tare pe forum:sa ne fereasca Dumnezeu de un razboi, in care Germania sa fie implicata!!

de: RE
26.02.2015 19:52
Anonimule, tu vrei sa stii ce cauta Uniunea Europeana in Europa? Si Tarile Baltice, si Ucraina si Moldova sunt tari europene.

Nu e nici o baricada intre noi si Europa. Avem dreptul sa intram in UE cand vrem si cand suntem gata.

Este adevarat ca nemtii nu prea au de ce se baga sa faca pace. Irimul rand din cauza ca nu se pricep. In al doilea rand pentru ca Germania are interese economice care o face sa tina partea Rusiei in acest conflict.

de: Anonim
22.02.2015 20:40
Sa fie asta agresiunea Rusiei sau Uniunea Europeana a intins coarda si a intins tentacolele mai mult decat era necesar!!???
Ce cauta oare Uniunea Europeana in tarile baltice si in tarile foste sovietice??
de ce oare tocmai Germania e cea care poarta rolul de arbitru!! Nu cumva tara asta a fost tinuta despartita in doua ca sa nu mai devina o forta!??? au trecut 15 ani si iata rezultatul!!!
noi oare suntem de partea asta a baricadei si vedem ce vrea presa sa vedem sau cineva a fortat nota si a starnit un urs care isi vedea de viata lui si noi i-am calcat teritoriul??

de: RE
19.02.2015 16:38
Dupa zece zile mai am un comentariu - rezultatul armistitiului a fost ca Rusa a ocupat un punct strategic.

Europenii s-au facut ca ploua. Intr-un fel au si dreptate. Daca nu esti in NATO nu ai de ce sa astepti sprijin militar. Poate o sa primesti un camion-doua de paturi, sau un vagon de sicrie, sau poate o sa auzi un cuvant frumos la disparitia tarii tale de pe harta...

Ucraina se apropie de o criza majora. Noi ce facem?

Moldova are cu ce se apara daca Rusia inchide accesul Kievului la Marea Neagra? Dar daca molovenii din Basarabia de Sud sunt atacati si au nevoie de ajutor, o sa aiba Moldova curajul sa faca ceva, sau o sa le trimitem si noi un camion de paturi si un vagon de sicrie?

de: Anonim
19.02.2015 13:08
Totusi, sa ne fereasca Dumnezeu de ziua cand nemtii isi vor dori un razboi - oriunde si impotriva oricui.

de: RE
09.02.2015 18:55
...ce ma mira pe mine cel mai tare in acest razboi este cruzimea d-nei Merkel care e mai cinica chiar si decat Obama. Occidentalii ar putea sa le dea ucrainenilor arme care ar opri tancurile rusesti, dar nu vor. Ei stau si balacaresc toata ziua si asteapta ca Ucraina sa implodeze.

Nimeni nu semneaza tratate de pace atunci cand castiga teren. Pentru ca un tratat de pace sa fie semnat, trebuie sa existe un echilibru de forte.

de: Nelu Apostol de la: Bilbao
02.11.2014 15:29
Deci, in concluzie, Rusia nu aeste in stare sa-si construiasca o nava de razboi. Foarte interesant.
Comments page of 2
    Următorul 

În exclusivitate