vineri, august 28, 2015 Ora Locală 05:12

Internațional

Criza din Ucraina. LiveBlog

Ucraina văzută de la Bruxelles.

Actualizat la 20.08.2015 06:59

Sevastopol, 19 august 2015.
Sevastopol, 19 august 2015.

Posts order:
10:36
20 august 2015
Recomand

Manevre militare rusești în Transnistria

Tiraspol
Tiraspol


Circa 400 de militari ruşi au efectuat exerciţii cu muniţie reală în Transnistria.


„Militarii au simulat respingerea unui atac din partea unor grupuri subversive”, a declarat miercuri colonelul Oleg Kocetkov, purtătorul de cuvânt al Comandamentului districtului vestic al armatei ruse.

Kocetkov a precizat că viitoarea rotaţie a militarilor care fac parte din contingentul rus  de 2.000 de oameni staţionat în Transnistria va avea loc în octombrie.
19:47
17 august 2015
Recomand

Poroșenko critică vizita lui Putin în Crimeea

Simferopol, Crimeea 17 august, 2015
Simferopol, Crimeea 17 august, 2015

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a criticat vizita de astăzi a liderului rus Vladimir Putin în Crimeea anexată, spunând că ar face parte dintr-un plan de inflamare a tensiunilor în sud-estul Ucrainei.

„Este o provocare pentru lumea civilizată și o continuare a planului de escaladare a situației, care este înfăptuit de trupele ruse și mercenarii acestora din Donbass”, a scris Poroșenko pe Facebook.

Kremlinul a spus că Putin a fost la Yalta pentru a promova turismul în Crimeea. Declarația liderului ucrainean survine pe fundalul întețirii luptelor între forțele guvernamentale și separatiștii sprijiniți de Rusia în apropiere de Donețk și Mariupol.

11:56
14 august 2015
Recomand

Rusia trimite un nou uriaș convoi în Donbas

Convoiul in apropiere de Voronej, in drum spre Donbas 14 august, 2014.
Convoiul in apropiere de Voronej, in drum spre Donbas 14 august, 2014.

Peste 100 de camioane transportând aproape 1.000 de tone de ceea ce Rusia pretinde a fi ajutor umanitar au ajuns la granița cu Ucraina și urmează să se îndrepte spre regiunile separatiste proruse Donețk și Lugansk, din estul teritoriului ucrainean.

Potrivit agenției de presă ruse TASS, acest nou „convoi umanitar”, al 35-lea de la mijlocul lunii august a anului trecut, constă în alimente, medicamente, materiale de primă necesitate.

Din august 2014, Rusia a trimis în estul Ucrainei peste 42.000 de tone de ajutor.

Niciunul dintre convoaiele ruse nu a fost inspectat de partea ucraineană sau de Crucea Roșie. 

11:34
13 august 2015
Recomand

Luptele se extind în Donbas, indicând o ofensivă majorăSituația pe linia de front din sud-estul Ucrainei devine tot mai tensionată. In ultimele 24 de ore, forțele separatiste au atacat de 157 de ori pozițiile forțelor guvernamentale ucrainene, inclusiv cu tancuri și artilerie grea.

Cea mai dificilă situație se înregistrează în apropiere de Donețk unde rebelii pro-ruși au atacat pozițiile guvernamentale cu sisteme de rachete „Grad”. În localitățile Avdeevka și Opîtnoe forțele ucrainene au fost de asemenea atacate din artilerie și lansatoare de grenade. 

În regiunea portului Mariupol, formațiunile separatiste au atacat o serie de sate

Ultimele 24 de ore s-au remarcat printr-un număr record de atacuri din partea separatiștilor din ultimele săptămâni. 

16:15
12 august 2015
Recomand

Poroșenko: -- "Europa e amenințată de ambițiile lui Putin"

Poroșenko inspectând fortificații în regiunea Donețkului, 11 iunie 2015
Poroșenko inspectând fortificații în regiunea Donețkului, 11 iunie 2015
Intr-un interviu apărut astăzi in cotidianul francez Libération, președintele Ucrainei Petro Poroșenko estimează ca "întreaga Europa e amenințată de ambițiile lui Putin.
 
Întrebat pana unde crede ca va merge Putin, Poroșenko răspunde: "pana acolo unde va fi lăsat sa meargă. 
 
 
12:01
12 august 2015
Recomand
 
NATO și Rusia se pregătesc de război, avertizează un think tank
 
Military români la manevrele NATO din Georgia,
Military români la manevrele NATO din Georgia, "Agile Spirit 2015" pe baza din Vaziani lângă Tbilisi, 21 iulie, 2015
 
NATO și Rusia se pregătesc de un război autentic, avertizează un think tank specializat în chestiuni strategice: European Leadership Network (ELN).
 
In raportul său publicat astăzi cu titlul Pregătiri pentru ce e mai rău: Imping oare manevrele militare ale Rusiei și NATO Europa spre război? (“Preparing for the Worst: Are Russian and NATO Military Exercises Making War in Europe more Likely?“), ELN atrage atenția asupra riscului provocării pus de niște manevre militare din ce în ce mai masive de ambele părți.
 
Manevrele militare rusești din martie au reunit astfel 80.000 de militari, in vreme ce cele NATO din iunie, de pe flancul de est al Alianței, au reunit 15.000 militari din 19 țări membre și 3 țări partenere.
11:38
12 august 2015
Recomand

Ucraina interzice cărțile lui Dughin și Limonov

 

După ce a interzis intrarea pe teritoriul său a unei serii de personalități culturale ruse și a lui Gerard Depardieu, precum și proiectarea filmelor acestora, Ucraina interzice acum și o serie de autori, precum și un număr de 38 de cărți din Rusia.

E vorba în primul rând de ideologi ultranaționaliști ruși cum sunt scriitorul Eduard Limonov și Aleksandr Dughin.

Limonov a publicat recent cartea "Kiev Kaput", iar Dughin nu demult: "Ucraina - războiul meu. Jurnal geopolitic”. Titlul "Моя война" e, desigur, una din traducerile posibile în rusă ale lui "Mein Kampf"…

Despre Dughin si Limonov mai multe aici:

Eduard Limonov, o vreme foarte apreciat in occident, a devenit neo-bolșevic și lider al partidului
Eduard Limonov, o vreme foarte apreciat in occident, a devenit neo-bolșevic și lider al partidului "Другая Россия” (Altă Rusie).
16:35
11 august 2015
Recomand

Resturi de rachetă rusească pe locul unde a căzut avionul malaezian

Anchetatorii olandezi au afirmat astăzi că au găsit indiciile unor resturi de rachetă rusească de tip BUK pe locul unde a fost doborât în iulie anul trecut avionul malaezian MH17. 

Este pentru prima oară că anchetatorii fac asemenea afirmații. 

11:05
11 august 2015
Recomand

Ucraina dorește ajutorul EU pentru un nou contract cu Gazprom

Steagul ucrainean pictat pe un bidon de benzină.
Steagul ucrainean pictat pe un bidon de benzină.
Ucraina speră ca UE să o sprijine în negocierile sale cu gigantul gazier rusesc Gazprom pentru a încheia un nou contract la sfârșitul lunii acesteia la negocierile care se vor ține în Viena pe 27-28 august.
 
Ministrul ucrainean al energiei Volodimir Demcișin a anunțat acest lucru, care însă nu este confirmat de Comisia Europeană.
 
Ucraina are absolută nevoie să semneze un nou contract în previziunea iernii, după ce importurile de gaz din Rusia au încetat în luna iulie.
 
11:04
10 august 2015
Recomand
 
Ofensivă armată separatisto-rusă în est
 
Forțele ucrainene au respins un atac în această dimineață lângă localitatea Volnovaha, implicând sute de soldați, tancuri și artilerie. Patru militari ucraineni au fost uciși în timpul dimineții de luni, 10 august.
 
Kievul a concentrat trupe suplimentare în zonă. Lupte sporadice au loc și la Novolaspa, pe direcția Mariupol, transmite Ukrainskaia pravda.
 
Armata ucraineană a anunțat că în ultimele 24 de ore separatiștii au încălcat acordul de încetare a focului de 127 de ori. Președintele Petro Poroșenko a cerut ca reprezentanții OSCE și ai Rusiei să fie informați despre încălcarea acordurilor de pace de la Minsk de către separatiști.

Comment Sorting
Comentează în acest Forum (13)
Comments page of 2
    Următorul 
de: benucostel
20.06.2015 08:31
Salut hotarirea adm. Americane de a stoca armament in polonia si rominia.ar trebui inarmati ucraineni cit mai repede in pofida rusiei.Rusia isi asuma niste drepturi asupra popoarelor care sint de domeniul trecutuluiLumea merge inainte nu se intoarce in epoca feudala.Cu ce drept isi asuma rolul de a proteja populatia rusofona din alte state?Aceasta populatie trebuie sa se integreze in legislatia statului in care locuieste sau sa se duca iin rusia.Cine ia adus on aceste state?Sai ia inapoi.Nu au nici un drept in plus fata de ceilalti cetateni ai statelorin care se afla.Ori respecta legislatia ori pleaca in rusia.

de: costelbenu
18.06.2015 09:05
Putin isi va rupe gitul in ucraina.Sa multumeasca americanilor si lui merkel ca sau opus inarmarii cu armament modernn armata ucraineanaDaca aveau armament astfel se derulau lucrurile

de: Freija
10.03.2015 15:18
Ma scuzati, dar "defileu" e o forma de relief. Va refereati cumva la o defilare?

de: Anonim
01.03.2015 23:38
Asta o credem noi, ca suntem europeni, cei de la Prut in colo nu gandesc toti la fel!!! priveste evolutia Europei doar in ultimii 100de ani si ai sa intelegi ca n-a fost si nu v-a ramane niciodata mai mult de 50 de ani in aceleasi granite!!! Toti isi doresc expansine teritoriala, doar ca doar unii au curajul, nebunia si puterea s-o faca!!! Noi am fost printre putinele popoare care ne-am vazut de multul sau putinul care l-am avut!! Dimpotriva, ni s- a taiat cate o mana, un picior! dar n-am ripostat!! Traim cu handicap si ne vedem de viata!! Asta nu e o Europa unita, e vointa unor minti "iscusite" si care in curand se v- a destrama!!! stau sub anonimat ca nu e doar gandirea mea, ci a multor oameni care incep sa inteleaga ca niciodata Europa nu va insemna un tot unitar. Iar Putin asta vrea sa arate atacand o tara chiar si Nato, ii vor da toti sprijin militar, umanitar dar nu oameni, care sa o apere!! Spunea cineva un lucru prea tare pe forum:sa ne fereasca Dumnezeu de un razboi, in care Germania sa fie implicata!!

de: RE
26.02.2015 19:52
Anonimule, tu vrei sa stii ce cauta Uniunea Europeana in Europa? Si Tarile Baltice, si Ucraina si Moldova sunt tari europene.

Nu e nici o baricada intre noi si Europa. Avem dreptul sa intram in UE cand vrem si cand suntem gata.

Este adevarat ca nemtii nu prea au de ce se baga sa faca pace. Irimul rand din cauza ca nu se pricep. In al doilea rand pentru ca Germania are interese economice care o face sa tina partea Rusiei in acest conflict.

de: Anonim
22.02.2015 20:40
Sa fie asta agresiunea Rusiei sau Uniunea Europeana a intins coarda si a intins tentacolele mai mult decat era necesar!!???
Ce cauta oare Uniunea Europeana in tarile baltice si in tarile foste sovietice??
de ce oare tocmai Germania e cea care poarta rolul de arbitru!! Nu cumva tara asta a fost tinuta despartita in doua ca sa nu mai devina o forta!??? au trecut 15 ani si iata rezultatul!!!
noi oare suntem de partea asta a baricadei si vedem ce vrea presa sa vedem sau cineva a fortat nota si a starnit un urs care isi vedea de viata lui si noi i-am calcat teritoriul??

de: RE
19.02.2015 16:38
Dupa zece zile mai am un comentariu - rezultatul armistitiului a fost ca Rusa a ocupat un punct strategic.

Europenii s-au facut ca ploua. Intr-un fel au si dreptate. Daca nu esti in NATO nu ai de ce sa astepti sprijin militar. Poate o sa primesti un camion-doua de paturi, sau un vagon de sicrie, sau poate o sa auzi un cuvant frumos la disparitia tarii tale de pe harta...

Ucraina se apropie de o criza majora. Noi ce facem?

Moldova are cu ce se apara daca Rusia inchide accesul Kievului la Marea Neagra? Dar daca molovenii din Basarabia de Sud sunt atacati si au nevoie de ajutor, o sa aiba Moldova curajul sa faca ceva, sau o sa le trimitem si noi un camion de paturi si un vagon de sicrie?

de: Anonim
19.02.2015 13:08
Totusi, sa ne fereasca Dumnezeu de ziua cand nemtii isi vor dori un razboi - oriunde si impotriva oricui.

de: RE
09.02.2015 18:55
...ce ma mira pe mine cel mai tare in acest razboi este cruzimea d-nei Merkel care e mai cinica chiar si decat Obama. Occidentalii ar putea sa le dea ucrainenilor arme care ar opri tancurile rusesti, dar nu vor. Ei stau si balacaresc toata ziua si asteapta ca Ucraina sa implodeze.

Nimeni nu semneaza tratate de pace atunci cand castiga teren. Pentru ca un tratat de pace sa fie semnat, trebuie sa existe un echilibru de forte.

de: Nelu Apostol de la: Bilbao
02.11.2014 15:29
Deci, in concluzie, Rusia nu aeste in stare sa-si construiasca o nava de razboi. Foarte interesant.
Comments page of 2
    Următorul 

În exclusivitate