sâmbătă, noiembrie 22, 2014 Ora Locală 14:54

Internațional

Criza din Ucraina. LiveBlog

Ucraina văzută de la Bruxelles.

Actualizat la 22.11.2014 05:59

Politia speciala pe Maidan - 22 ianuarie, 2014.
Politia speciala pe Maidan - 22 ianuarie, 2014.

Posts order:
12:31
Recomand

De ce nu poate adera Ucraina la NATO

O țară cu istoria Ucrainei nu poate să se alăture unei alianțe militare care a fost creată în perspectiva unei confruntări cu Rusia fără ca asta să creeze automat uriașe probleme.

Ministrul ucrainean al apărării Stepan Poltorak a declarat că Rusia are în regiunile separatiste din Ucraina circa 7.500 de trupe.
 
Guvernul a declarat pe 21 nov. că aderarea sa la NATO este o prioritate.
 

Ideea că Ucraina ar putea adera la NATO într-un viitor previzibil este, in realitate, total irealistã. In primul rând, este limpede că NATO nu dorește să coopteze Ucraina. Asta s-a văzut limpede la summitul din Marea Britanie, luna aceasta. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a fost foarte stânjenit atunci când a fost intrebat de jurnaliști despre o posibilă aderare a Ucrainei la NATO. Când, după aceea, Poroșenko a călătorit la Washington pentru a-i cere președintelui Barack Obama să acorde Ucrainei un statut de “aliat major non-NATO,” răspunsul a fost un NU foarte clar.

E limpede că dacă Ucraina ar fi membru NATO, ar beneficia atunci de protecția garantată de articolul 5, care spune că un atac asupra unuia din membri este un atac împotriva tuturor. Oricum, inainte de a deveni membru, Ucraina ar trebui să primească mai intâi un Membership Action Plan, Plan de Acțiuni în vederea aderării, iar aplicarea acelui plan ia mulți ani. Albania, care a aderat la NATO în 2009, odată cu Croația, a avut nevoie de 10 ani pentru punerea la punct a acelui plan. Odată lansat acest proces, asta ar împinge Rusia să facă tot ce îi stă în putință pentru a împiedica Ucraina să îndeplinească condițiile unei aderări la NATO.

Apoi, câtă vreme Moscova va vedea NATO ca pe un inamic, o bună parte a populației Ucrainei, in special în estul rusofon, va fi de asemenea opusă intrării in NATO. Chiar inainte de anexarea Crimeei, 51% din ucraineni declarau că se opun intrării țării lor in NATO. In estul Ucrainei, 72% din cei intervievați se opuneau intrării in NATO.

Apoi, o țară cu istoria Ucrainei nu poate să se alăture unei alianțe militare care a fost creată în perspectiva unei confruntări cu Rusia fără ca asta să creeze automat uriașe probleme. 

Centrul de informare NATO din Chisinau - logo.
Centrul de informare NATO din Chisinau - logo.

Sediul NATO din Bruxelles.
Sediul NATO din Bruxelles.

12:09
Recomand
Euromaidanul şi istoria unei familiii
X
21.11.2014
La începutul anului 2014, Galina Trofaniuk a plecat din satul său din vestul Ucrainei la Kiev, la protestele de pe Maidan. Decizia a adus-o în miezul vieţii politice a ţării, dar a avut şi urmări cardinale asupra vieţii sale personale.

Euromaidanul si istoria unei familii

11:16
21 noiembrie 2014
Recomand

Un an de la Maidan…

22 ianuarie, 2014: forțele speciale de poliție pe Maidan.
22 ianuarie, 2014: forțele speciale de poliție pe Maidan.
Președintele Petro Poroșenko participă astăzi la evenimentele la evenimentele care marchează împlinirea unui an de la primele manifestații de pe Maidan, piața centrală din Kiev.
 
Nemulțumirea vizavi de politica pro-rusă a președintelui de atunci Viktor Ianukovici avea să ducă la extinderea manifestațiilor, violențe și, în cele din urmă, fuga lui Ianukovici, anexarea Crimeei de către Rusia și întregul lanț de evenimente ce au generat situația actuală.
22 ian., 2014: demonstranți auncă cocktailuri Molotov.
22 ian., 2014: demonstranți auncă cocktailuri Molotov.
11:29
20 noiembrie 2014
Recomand

Poroșenko provocat în duel

Igor Plotnițki.
Igor Plotnițki.

Liderul separatiștilor din Luhansk Igor Plotnițki l-a provocat pe președintele ucrainean Petro Poroșenko la un duel.

Intr-o scrisoare deschisă, Plotnițki i-a cerut lui Poroșenko să accepte provocarea "precum făceau căpeteniile vechilor slavi și cazacii. Cine câștigă devine și șeful celorlalți."

Purtătorul de cuvânt al lui Poroșenko a răspuns că Plotnițki "nu poate lua parte decât la un singur fel de duel - cel cu justiția."

11:08
19 noiembrie 2014
Recomand

“Politețea și armele pot face mai mult decât doar politețea.”

 
“Politețea și armele pot face mai mult decât doar politețea."

"Вежливость и оружие могут сделать больше, чем только вежливость"

Putin, vorbind ieri la forumul Frontului Popular al Rusiei (Общероссийский народный фронт) despre atitudinea pe care trebuie s-o aibă Rusia vizavi de Occident.

Nu îi bănuiam lui Putin utter cultură cinematografică… În “The Untouchables”, al lui Scorsese, Al Capone (Robert DeNiro) spune: “You can get farther with a kind word and a gun than you can with just a kind word.”)

11:56
18 noiembrie 2014
Recomand
Rusia acuză Kievul că ar încerca să “sugrume” regiunile separatiste
Serghei Lavrov.
Serghei Lavrov.
Rusia acuză Kievul că ar încerca să “sugrume” regiunile separatiste, tăindu-le fondurile și închizând toate instituțiile statului în regiunile controlate de rebeli.
 
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut încă o dată Kievului să discute cu separatiștii.
 
In loc de asta, a spus Lavrov, “Kievul încearcă să sugrume socioeconomic și caută să rezolve conflictul cu forța
 
18:44
17 noiembrie 2014
Recomand

UE pregătește noi sancțiuni împotriva separatiștilor, avertizează Rusia

Se insistă însă în termeni mai severi decât de obicei asupra faptului că UE nu recunoaște anexarea Crimeei de către Rusia. 

 

Deși Rusia a tot fost avertizată de posibilitatea unor noi sancțiuni iminente, chiar și prin intermediul liderilor occidentali care s-au întâlnit peste weekend cu Putin la summitul G20 în Australia, miniștrii de externe ai Uniunii Europene reuniți astăzi la Bruxelles nu au luat deocamdată o asemenea decizie, preferând să aștepte rezultatul întâlnirii de mâine, marți, dintre ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, și omologul său rus Serghei Lavrov. 

Chiar și așa, surse interne vorbesc de posibilitatea unor noi sancțiuni în mai multe etape, mai întâi lărgind cercul sancțiunilor aplicate autorităților separatiste, și abia după aceea trecând la noi măsuri care să afecteze Rusia. 

Astfel, miniştrii de externe din Uniunea Europeană au decis în principiu să impunsă noi sancţiuni legate de criza din estul Ucrainei, în centrul atenţiei fiind din nou liderii separatişti din estul Ucrainei. Miniștrii au reiterat faptul că Uniunea Europeană nu recunoaşte şi nu acceptă alegerile organizate în regiunile separatiste Luhansk şi Doneţk după alegerile generale din restul Ucrainei.

12:02
17 noiembrie 2014
Recomand

UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei

Frank-Walter Steinmeier cu Serghei Lavrov la o conferinta de presa despre criza din Ucraina in St. Petersburg, pe 10 iunie, 2014
Frank-Walter Steinmeier cu Serghei Lavrov la o conferinta de presa despre criza din Ucraina in St. Petersburg, pe 10 iunie, 2014

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene discută astăzi eventualitatea introducerii de noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Chiar in cazul unui acord, măsurile nu ar fi anunțate astăzi, întrucât se așteaptă rezultatul întâlnirii de mâine, marți, între ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier și omologul său rus Seghei Lavrov.

13:04
16 noiembrie 2014
Recomand

Putin a părăsit summitul G20 înainte de încheiere

Criticat de toți occidentalii, Putin a părăsit summitul G20 din Australia înainte de încheiere.

David Cameron a spus: "Cred că Putin vede că Rusia e la o răscruce — dacă continuă să destabilizeze Ucraina, vor urma noi sancțiuni, iar relația noastră cu Rusia se va schimba cu totul."

Barck Obama a declarat: "Nu poți invada alte țări și să finanțezi intermediari pentru a le destabiliza, distrugând o țară care avea mecanisme democratice pentru alegeri."

13:44
15 noiembrie 2014
Recomand

Occidentalii în G20 îi cer lui Putin să iasă din Ucraina

Putin cască la începerea summitului G20 de azi 15 nov. în Brisbane, Australia.
Putin cască la începerea summitului G20 de azi 15 nov. în Brisbane, Australia.

Primul ministru al Canadei Stephen Harper i-a cerut direct lui Putin să iasă din Ucraina, când cei doi s-au întâlnit în marginea summitului G20 de la Brisbane, din Australia. 

Putin i-a dat mâna lui Harper, care i-a strâns-o, dar i-a spus, in auzul tuturor:

— "Vă strâng mâna, dar am un singur lucru să vă spun: trebuie să ieșiți din Ucraina."

Harper a făcut asta în paralel cu un nou raport al NATO care menționează o serie întreagă de intruziuni rusești, prin trimiterea de trupe și armant greu în teritoriile secesioniste.

Putin a declarat că sancțiunile occidentale impuse Rusiei sunt ilegale, întrucât acestea pot fi impuse doar de către ONU.

Comment Sorting
Comentează în acest Forum (4)
Comentarii
     
de: Nelu Apostol de la: Bilbao
02.11.2014 15:29
Deci, in concluzie, Rusia nu aeste in stare sa-si construiasca o nava de razboi. Foarte interesant.

de: ion de la: chishinau
25.12.2013 20:55
Pentru modernizare shi prosperare Ucraina ca stat indipendent
trebue sa decida independent fara presiuni economice si politice pe
care le practica Moscova fata de fostele republici sovetice.

de: ion de la: craiova
16.12.2013 16:32
Ucraina, inceputul sfarsitului dominatiei lui Vladimir Putin.

de: Victor Tabuci de la: Chisinau
12.12.2013 14:34
Oricine e mare si tare isi doreste putina justitie selectiva...

În exclusivitate