vineri, iulie 31, 2015 Ora Locală 14:21

Internațional

Criza din Ucraina. LiveBlog

Ucraina văzută de la Bruxelles.

Actualizat la 31.07.2015 06:59

Sculptorul Salavat Scerbakov lucrând la statuia lui Vladimir cel Mare ce se va ridica în Moscova, sfânt disputat și de Ucraina.
Sculptorul Salavat Scerbakov lucrând la statuia lui Vladimir cel Mare ce se va ridica în Moscova, sfânt disputat și de Ucraina.

Posts order:
10:26
Recomand

Creditorii șterg parțial datoria Ucrainei

Distribuitor ATM în Donețk.
Distribuitor ATM în Donețk.Creditorii internaționali au fost de acord să ştearga o parte din datoria extrena a Ucrainei.

Ucraina și creditorii săi timp de cateva luni nu au putut ajunge la un acord cu privire la obligațiile in cadrul datoriei în valoare de 19 miliarde USD.

De astă dată însă, cum scrie Wall Street Journal, „în cadrul negocierilor prelungite dintre Ucraina și principalii săi creditori, în cele din urmă a venit întelegerea.”

13:40
30 iulie 2015
Recomand

Atacurile separatiste continuă pe mai multe fronturi

Separatiștii proruși au continuat în ultimele 24 de ore atacurile asupra pozițiilor forțelor guvernamentale ucrainene. 

Confruntările cele mai intense au avut loc în apropiere de orășelul Sciastie din regiunea Donețk- fief al separatiștilor proruși - unde aproximativ 100 de rebeli au atacat poziții ale armatei ucrainene.

Dmitri Tîmciuk, deputat ucrainean și coordonatorul grupului „Rezistența Informațională”, afirmă că că Rusia continuă să livreze armament forțelor separatiste. 

Datele acumulate de grup arată că forțele separatiste își concentrează forțele în apropiere de orașul Șirokino. Tîmciuk menționează că această informație are o importanță aparte, în contextul așa numitei „demilitarizări” a orașului Șirokino.

Tîmciuk menționează că în localitatea Debalțevo se așteaptă sosirea unei garnituri de tren din Rusia. În acest sens în regiunea gării din Debalțevo a fost amplasat un detașament  de militari bine dotați și înarmați (cca. 90 de persoane).

Dmitri Tîmciuk menționează și că pe întreaga linie a frontului s-au activizat lunetiștii, iar inamicul întreprinde acțiuni de cercetare. 

Întreaga zonă de conflict este survolată de drone.

 

11:43
30 iulie 2015
Recomand
Rusia blochează prin veto înființarea unui tribunal ONU în chestiunea doborârii avionului
Local prăbușirii avionului Malaysia Airlines MH17 pe 19 iulie, 2014
Local prăbușirii avionului Malaysia Airlines MH17 pe 19 iulie, 2014
 

Rusia s-a opus miercuri prin veto unui proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU în privinţa înfiinţării unui tribunal internaţional pentru judecarea celor implicaţi în doborârea unui avion de pasageri al companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei în 2014.
 
11 din cele 15 ţări membre ale CSONU au votat în favoarea propunerii făcute de Malaezia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina, în timp ce trei ţări s-au abţinut: China, Angola şi Venezuela. Pentru a fi adoptată, o rezoluţie are nevoie de 9 voturi în favoarea sa şi de niciun vot de veto din partea Rusiei, SUA, Chinei, Marii Britanii sau Franţei – membrii permanenţi ai Consiliului.

Zborul MH17 a fost doborât în iulie 2014, pierzându-şi viaţa toţi cei 298 de pasageri aflaţi la bord, dintre care două treimi au fost cetăţeni olandezi. Avionul s-a prăbuşit în teritoriul ucrainean ocupat de separatiştii pro-ruşi.
11:22
29 iulie 2015
Recomand

Atitudinea rușilor vizavi de conflictul din Ucraina…Sondaj Levada-Center, marele institut rus independent de cercetări sociologice: 

— Jumătate din ruși (52%) nu cred că forțe militare rusești sunt direct implicate în favoarea separatiștilor din Donbasul ucrainean; doar 26% cred în implicarea militară a Rusiei; ceilalți nu au o opinie.

— In chestiunea voluntarilor ruși implicați acolo (iar nu a militarilor propriu-ziși), 53% îi aprobă, iar 27% nu.

— In caz de intervenție directă, o treime din ruși ar vedea pozitiv o implicare directă a Rusiei acolo, în vreme ce 40% ar considera asta negativ. 

Cf. : 

Кто воюет в Донбассе

Четверть россиян считает, что на востоке Украины есть российские войска

10:26
29 iulie 2015
Recomand
Aproape 7.000 de morți în Ucraina
 
Aproape 7 mii de oameni au murit, iar peste 17 mii au fost răniți în 15 luni de conflict armat din Donbas, regiunea separatistă a Ucrainei, cu orașele Donețk și Luhansk, a spus Cecile Pouilly, secretarul de presă al Comisarului ONU pentru Drepturile Omului.

„De la mijlocul lunii aprilie 2014 au murit cel puțin 6832 de oameni (civili și militari) și cel puțin 17087 au fost răniti în zona de conflict din sud-estul Ucrainei”, a spus Cecile Pouilly.

Cifrele includ și cele 298 de victime a prăbușirii avionului malaiezian Boeing de pe cursa MH17.
13:21
27 iulie 2015
Recomand

Rinat Ahmetov cere separatiștilor să ridice blocada Donbasului pentru camioanele sale

Voluntari distribuind hrană oferită de Rinat Ahmetov în Donețk.
Voluntari distribuind hrană oferită de Rinat Ahmetov în Donețk.
Cel mai mare furnizor de materii de primă necesitate în zonele separatiste avertizează că vor fi mari probleme alimentarea în două zile dacă rebelii continuă să-i blocheze convoaiele.
 
Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a cărui avere e estimată la peste 11 miliarde de dolari, este cel care aprovizionează zonele separatiste de când guvernul de la Kiev a sistat anul trecut plata pensiilor și salariilor. 
 
Ahmetov, care posedă oțelării și șantiere în regiune, dând de lucru la circa 300.000, și-a creat în ultimele două decenii un imperiu aproape feudal în Donbas.
 
Obligat să jongleze între Kiev și baza sa materială din Donbas, poziția sa este foarte precară.
 
Convoaiele sale de camioane spre Donețk și Luhansk sunt blocate de 10 zile de separatiști, așa încăt el a avertizat că începând de miercuri ar putea fi probleme alimentare în zonă.
10:16
27 iulie 2015
Recomand

Ucraina interzice participarea partidelor comuniste la alegeri


Ministrul de Justiţie al Kievului, Pavlo Petrenko, a dat un decret blocând participarea în alegeri a partidului şi a celor doi sateliţi ai acestuia – Noul Partid Comunist al Ucrainei şi Partidul Comunist al Muncitorilor şi Ţăranilor.

Conform noii legi, comuniştii din Ucraina nu vor mai putea fonda partide cu care să participe în alegeri.

Secretarul pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksandr Turcinov, a motivat interdicţia afirmând că partidele de acest gen au acţionat în trecut împotriva Ucrainei şi în interesul Rusiei.

17:28
25 iulie 2015
Recomand

SUA sporesc sprijinul adus Ucrainei, trecând la poliție, armată și administrație

Militari ucraineni antrenându-se.
Militari ucraineni antrenându-se.


SUA va oferi instruire militarilor ucraineni, extinzând actualul programul de asistenţă militară, care era limitat la unităţi subordonate Ministerului ucrainean de Interne.

Antrenamentele vor începe în toamna acestui an şi se vor desfăşura în vestul Ucrainei, în apropierea frontierei cu Polonia.

De asemenea, SUA va plăti salariile membrilor administraţiei din Odesa, iar poliţişti din California vor antrena noua forţă de poliţie din regiunea ucraineană, lucru confirmat de guvernatorul din Odesa, fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili.

12:28
24 iulie 2015
Recomand
Incă o bancă atacată în Kiev
 
O bancă din Kiev a fost atacată culansatoare de grenade în noaptea trecută.
 
La începutul săptămânii, alte două explozii au vizat sediile unei bănci ruse din Kiev.
---
11:54
24 iulie 2015
Recomand

“Obama, ești un schmuck”

Senatorul francez Yves Pozzo di Borgo în vizită în Crimeea încearcă un tricou pe care scrie: — “Obama, ești un schmuck”.

El face parte din grupul de 10 senators francezi aflați toată săptămâna într-o controversată vizită în Rusia și Crimeea.

Yves Pozzo di Borgo (corsican) are o istorie de familie aparte: unul din strămoșii săi, contele corsican 

Carlo Andrea Pozzo di Borgo, opus lui Napoleon, a fugit în Rusia și a devenit… ambasador al Rusiei în Franța.

Comment Sorting
Comentează în acest Forum (13)
Comments page of 2
    Următorul 
de: benucostel
20.06.2015 08:31
Salut hotarirea adm. Americane de a stoca armament in polonia si rominia.ar trebui inarmati ucraineni cit mai repede in pofida rusiei.Rusia isi asuma niste drepturi asupra popoarelor care sint de domeniul trecutuluiLumea merge inainte nu se intoarce in epoca feudala.Cu ce drept isi asuma rolul de a proteja populatia rusofona din alte state?Aceasta populatie trebuie sa se integreze in legislatia statului in care locuieste sau sa se duca iin rusia.Cine ia adus on aceste state?Sai ia inapoi.Nu au nici un drept in plus fata de ceilalti cetateni ai statelorin care se afla.Ori respecta legislatia ori pleaca in rusia.

de: costelbenu
18.06.2015 09:05
Putin isi va rupe gitul in ucraina.Sa multumeasca americanilor si lui merkel ca sau opus inarmarii cu armament modernn armata ucraineanaDaca aveau armament astfel se derulau lucrurile

de: Freija
10.03.2015 15:18
Ma scuzati, dar "defileu" e o forma de relief. Va refereati cumva la o defilare?

de: Anonim
01.03.2015 23:38
Asta o credem noi, ca suntem europeni, cei de la Prut in colo nu gandesc toti la fel!!! priveste evolutia Europei doar in ultimii 100de ani si ai sa intelegi ca n-a fost si nu v-a ramane niciodata mai mult de 50 de ani in aceleasi granite!!! Toti isi doresc expansine teritoriala, doar ca doar unii au curajul, nebunia si puterea s-o faca!!! Noi am fost printre putinele popoare care ne-am vazut de multul sau putinul care l-am avut!! Dimpotriva, ni s- a taiat cate o mana, un picior! dar n-am ripostat!! Traim cu handicap si ne vedem de viata!! Asta nu e o Europa unita, e vointa unor minti "iscusite" si care in curand se v- a destrama!!! stau sub anonimat ca nu e doar gandirea mea, ci a multor oameni care incep sa inteleaga ca niciodata Europa nu va insemna un tot unitar. Iar Putin asta vrea sa arate atacand o tara chiar si Nato, ii vor da toti sprijin militar, umanitar dar nu oameni, care sa o apere!! Spunea cineva un lucru prea tare pe forum:sa ne fereasca Dumnezeu de un razboi, in care Germania sa fie implicata!!

de: RE
26.02.2015 19:52
Anonimule, tu vrei sa stii ce cauta Uniunea Europeana in Europa? Si Tarile Baltice, si Ucraina si Moldova sunt tari europene.

Nu e nici o baricada intre noi si Europa. Avem dreptul sa intram in UE cand vrem si cand suntem gata.

Este adevarat ca nemtii nu prea au de ce se baga sa faca pace. Irimul rand din cauza ca nu se pricep. In al doilea rand pentru ca Germania are interese economice care o face sa tina partea Rusiei in acest conflict.

de: Anonim
22.02.2015 20:40
Sa fie asta agresiunea Rusiei sau Uniunea Europeana a intins coarda si a intins tentacolele mai mult decat era necesar!!???
Ce cauta oare Uniunea Europeana in tarile baltice si in tarile foste sovietice??
de ce oare tocmai Germania e cea care poarta rolul de arbitru!! Nu cumva tara asta a fost tinuta despartita in doua ca sa nu mai devina o forta!??? au trecut 15 ani si iata rezultatul!!!
noi oare suntem de partea asta a baricadei si vedem ce vrea presa sa vedem sau cineva a fortat nota si a starnit un urs care isi vedea de viata lui si noi i-am calcat teritoriul??

de: RE
19.02.2015 16:38
Dupa zece zile mai am un comentariu - rezultatul armistitiului a fost ca Rusa a ocupat un punct strategic.

Europenii s-au facut ca ploua. Intr-un fel au si dreptate. Daca nu esti in NATO nu ai de ce sa astepti sprijin militar. Poate o sa primesti un camion-doua de paturi, sau un vagon de sicrie, sau poate o sa auzi un cuvant frumos la disparitia tarii tale de pe harta...

Ucraina se apropie de o criza majora. Noi ce facem?

Moldova are cu ce se apara daca Rusia inchide accesul Kievului la Marea Neagra? Dar daca molovenii din Basarabia de Sud sunt atacati si au nevoie de ajutor, o sa aiba Moldova curajul sa faca ceva, sau o sa le trimitem si noi un camion de paturi si un vagon de sicrie?

de: Anonim
19.02.2015 13:08
Totusi, sa ne fereasca Dumnezeu de ziua cand nemtii isi vor dori un razboi - oriunde si impotriva oricui.

de: RE
09.02.2015 18:55
...ce ma mira pe mine cel mai tare in acest razboi este cruzimea d-nei Merkel care e mai cinica chiar si decat Obama. Occidentalii ar putea sa le dea ucrainenilor arme care ar opri tancurile rusesti, dar nu vor. Ei stau si balacaresc toata ziua si asteapta ca Ucraina sa implodeze.

Nimeni nu semneaza tratate de pace atunci cand castiga teren. Pentru ca un tratat de pace sa fie semnat, trebuie sa existe un echilibru de forte.

de: Nelu Apostol de la: Bilbao
02.11.2014 15:29
Deci, in concluzie, Rusia nu aeste in stare sa-si construiasca o nava de razboi. Foarte interesant.
Comments page of 2
    Următorul 

În exclusivitate