joi, decembrie 18, 2014 Ora Locală 18:19

Internațional

Criza din Ucraina. LiveBlog

Ucraina văzută de la Bruxelles.

Actualizat la 18.12.2014 05:59


Posts order:
11:20
Recomand

Basescu: Trebuie noi sanctiuni pentru Rusia. Usor, usor, Putin o sa renunte la arogantaPresedintele Traian Basescu este de parere ca UE trebuie sa impuna noi sanctiuni economice Federatiei Ruse si va sustine aceasta pozitie a Romaniei la Consiliul European care se desfasoara zilele acestea la Bruxelles.

"Situatia din estul Ucrainei, marcata prin orasele reper Lugansk si Donetk, se indreapta catre o situatie de gen Transnistria. De asemenea, e evident ca Federatia Rusa continua sa consolideze separatistii in estul Ucrainei, ceea ce impune (in opinia mea, si acest lucru il voi sustine), cresterea nivelului de sanctiuni impotriva Moscovei.

E adevarat, sanctiunile de pana acum au inceput sa produca efecte devastatoare pentru economia Federiatiei Ruse si cred ca, usor-usor, domnul Putin o sa renunte la aroganta", a declarat presedintele.

14:57
15 decembrie 2014
Recomand

Arestări la Novosibirsk ale unor persoane care ar fi sprayat un monument al lui Lenin în culorile drapelului ucrainean

Autoritățile din Novosibirsk spun că au arestat persoane suspectate de a fi pictat culorile naționale ale Ucrainei, galben-albastru, pe un monument al lui Lenin din orașul rusesc. 

Suspecții au folosit sprayuri pentru a „colora” monumentul lui Lenin, precum și un tanc sovietic și o piesă de artilerie. Ei au scris de asemenea lozinca „Glorie Ucrainei!” pe monumentul lui Lenin. 

Poliția a deschis o anchetă sub acuzația de „vandalism motivat de ură politică, ideologică, rasială, etnică sau religioasă.” 

Guvernatorul regional Vladimir Gorodețki a spus luni, 15 decembrie, că suspecții au fost reținuți, dar nu precizat nici numărul, nici numele lor. Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în martie și sprijină rebelii pro-ruși în conflictul cu forțele guvernamentale, soldat din aprilie cu peste 4600 de morți.

 
 
 
 
14:51
15 decembrie 2014
Recomand

Hollande și Merkel îi cer lui Poroșenko „reforme economice ample”

Angela Merkel și Petro Poroșenko la summitul NATO din Newport, in Anglia, 4 sept., 2014.
Angela Merkel și Petro Poroșenko la summitul NATO din Newport, in Anglia, 4 sept., 2014.

Președintele francez François Hollande și cancelara germană Angela Merkel au cerut omologului lor ucrainean Petro Poroșenko să înceapă „reformele economice ample” pe care le-a promis.

Cei trei lideri au purtat o discuție telefonică, duminică. „Numai așa se poate reface economia, iar ajutorul financiar internațional poate avansa”, a spus, un purtător de cuvânt al Angelei Merkel.

Săptămâna trecută, Parlamentul ucrainean a aprobat programul de reforme economice propus de guvern. El prevede refacerea sistemului fiscal, majorarea tarifelor la energie și privatizarea companiilor de stat.

Directorul adjunct al FMI, David Lipton a spus sâmbătă la Kiev că este impresionat de acest plan menit să împiedice intrarea Ucrainei în incapacitate de plată și să-i aducă ajutoare internaționale de miliarde de dolari.

11:59
12 decembrie 2014
Recomand

Polonia acuză: activitate militară rusească fără precedent în Marea Baltică

 

Ministerial polonez al apărării Tomasz Siemoniak (dreapta) și omologul său ucrainean Valeri Heletei la Varșovia, 19 septembrie, 2014
Ministerial polonez al apărării Tomasz Siemoniak (dreapta) și omologul său ucrainean Valeri Heletei la Varșovia, 19 septembrie, 2014

Ministrul polonez al apărării Tomasz Siemoniak a declarat că în ultimele zile s-a înregistrat o activitate militară rusească fără precedent în Marea Baltică, atât navală, cât și aeriană.

Siemoniak a mai spus că dată fiind situația, Polonia își continuă planurile de achiziționare a unor rachete cu rază lungă de acţiune din SUA. 

E vorba de un contract de $250 și care include un sistem de rachete sol-aer ce va fi integrat celor trei escadroane poloneze de avioane de luptă F-16.

 
11:07
09 decembrie 2014
Recomand
Astăzi e "Ziua tăcerii"
Mormântul unui necunoscut în apropiere de Luhansk.
Mormântul unui necunoscut în apropiere de Luhansk.
Ziua de azi, 9 decembrie, a fost declarată "Ziua tăcerii”, zi în care armele vor fi cu totul silențioase.
Lucrul fusese anunțat de președintele ucrainean Petro Poroșenko, ca o nouă inițiativă pentru a sprijini menținerea încetării focului, așa cum se stabilise încă de pe 5 septembrie, în urma acordurilor de la Minsk.
-- "Desigur", a spus un purtător de cuvânt al armatei, "dacă separatiștii ne atacă, ne vom apăra și vom trage."
In ajunul "Zilei tăcerii", potrivit Kievului, separatiștii au lansat peste 60 de atacuri, omorând două persoane și rănind 10 civili.
 
15:26
08 decembrie 2014
Recomand

Hodorkovski: Putin se va prăbuși

Mihail Hodorkovski, vorbind deputaților din Parlamentul European în Bruxelles, 2 decembrie, 2014
Mihail Hodorkovski, vorbind deputaților din Parlamentul European în Bruxelles, 2 decembrie, 2014
Căderea regimului Putin din cauza crizei este "inevitabilă, iar rezultatul trebuie să fie o Rusie democratică, a declarat Mihail Hodorkovski duminică, într-un discurs susţinut din străinătate prin videoconferinţă, perturbată de autorităţi, la un hotel din Sankt Petersburg.

Autorităţile din oraşul natal al lui Putin au încercat să oprească evenimentul. În zona sălii de conferinţe a fost efectuată o percheziţie pentru droguri, poliţia a încercat să evacueze clădirea din cauza unei ameninţări cu bombă, sirenele vehiculelor de poliţie urlau în faţa hotelului, iar curentul electric a fost întrerupt - însă organizatorii au pregătit baterii.

13:35
07 decembrie 2014
Recomand
Merkel: Rusia creează probleme în Moldova, Georgia și Ucraina
Merkel și Putin la comemorarea a 70 de la debarcarea aliată, in Ouistreham, 6 iunie, 2014
Merkel și Putin la comemorarea a 70 de la debarcarea aliată, in Ouistreham, 6 iunie, 2014
 
Angela Merkel a declarat, intr-un interviu apărut astăzi în cotidianul Die Welt, că Rusia creează probleme Moldovei, Georgiei și Ucrainei.

"Moldova, Georgia și Ucraina sunt țări vecine care au luat decizia suverană de a semna un tratat de asociere cu EU,” a spus Merkel.

 "Rusia le creează problem ancestor tree țări,” a adăugat ea, făcând aluzie la “conflictele înghețate" din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud și Estul Ucrainei.

Merkel și Putin la intâlnirea la vârf euro-asiatică din Milano, 17 octombrie, 2014
Merkel și Putin la intâlnirea la vârf euro-asiatică din Milano, 17 octombrie, 2014

14:01
06 decembrie 2014
Recomand
Hollande se întâlneşte cu Putin astăzi după-amiaza la Moscova

Şeful statului francez, care a îndemnat vineri la o "dezescaladare" în conflictul ucrainean, va efectua o escală neprevăzută în capitala rusă, pe drumul de întoarcere către Paris dintr-o vizită oficială în Kazahstan, a precizat preşedinţia.

Această întâlnire bilaterală, organizată la solicitarea preşedinţiei franceze, al cărei principiu a fost propus vineri seara, "probabil" va avea loc pe un aeroport din Moscova.

Ultima întâlnire între Hollande şi Putin a avut loc pe 15 noiembrie, la summitul G20 de la Brisbane, în Australia.

Preşedintele francez, aflat în vizită în Kazahstan, a îndemnat vineri la o detensionare în conflictul ucrainean, la o zi după ce Putin a insistat, în discursul anual din Parlament, asupra responsabilităţii Occidentului în acest conflict.

 
14:10
05 decembrie 2014
Recomand
Poroșenko anunță "Ziua tăcerii"
 
Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat o nouă inițiativă pentru a sprijini menținerea încetării focului, așa cum se stabilise încă de pe 5 septembrie, în urma acordurilor de la Minsk.
 
Poroșenko a spus că ziua de 9 decembrie va fi declarată "Ziua tăcerii”, zi în care armele vor fi cu totul silențioase.
11:39
04 decembrie 2014
Recomand
Intâlnire Kerry - Lavrov la Basel
Kerry și Lavrov astăzi la Basel.
Kerry și Lavrov astăzi la Basel.
 
Secretarul de stat american John Kerry și omologul său rus Serghei Lavrov se vor întâlni astăzi la Basel, in Elveția, în marginea unei întâlniri a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
 
OSCE e presupusă a monitoriza acordul de încetare a focului, intrat în vigoare în principiu pe 5 septembrie, dar care nu e respectat de niciuna din părți.
 
O altă încetare a focului, de astă dată locală, a fost anunțată în jurul aeroportului din Donețk pe 2 decembrie, dar nici aceea nu e respectată.
 

Comment Sorting
Comentează în acest Forum (4)
Comentarii
     
de: Nelu Apostol de la: Bilbao
02.11.2014 15:29
Deci, in concluzie, Rusia nu aeste in stare sa-si construiasca o nava de razboi. Foarte interesant.

de: ion de la: chishinau
25.12.2013 20:55
Pentru modernizare shi prosperare Ucraina ca stat indipendent
trebue sa decida independent fara presiuni economice si politice pe
care le practica Moscova fata de fostele republici sovetice.

de: ion de la: craiova
16.12.2013 16:32
Ucraina, inceputul sfarsitului dominatiei lui Vladimir Putin.

de: Victor Tabuci de la: Chisinau
12.12.2013 14:34
Oricine e mare si tare isi doreste putina justitie selectiva...

În exclusivitate