luni, mai 25, 2015 Ora Locală 06:20

Internațional

Criza din Ucraina. LiveBlog

Ucraina văzută de la Bruxelles.

Actualizat la 24.05.2015 05:59


Posts order:
09:52
24 mai 2015
Recomand

Putin interzice ONG-urile strãine “incomode"


Vladimir Putin a promulgat o lege care permite autorităţilor ruse să interzică organizaţiile neguvernamentale străine care au filiale pe teritoriul rus si sunt considerate “incomode".

Textul legii  „prevede că organizații neguvernamentale străine sau internaționale, a căror activitate reprezintă o amenințare la adresa fundamentelor constituționale ale Federației Ruse, a capacității de apărare a țării sau a securității guvernului, să poată fi declarate indezirabile”.

Legea a fost prezentată de către susținătorii săi drept „o măsură preventivă” necesară după impunerea, anul trecut, de către Occident a sancțiunilor împotriva Rusiei din cauza crizei ucrainene.

De asemenea, acest act normativ  dă autorităților ruse posibilitatea să interzică ONG-urile străine și să-i urmărească în justiție pe angajații acestora care riscă până la șase ani de închisoare sau interdicția de intrare pe teritoriul rus. 
09:19
21 mai 2015
Recomand

Ucraina vrea extinderea scutului antirachetă SUA pe teritoriul său


Ucraina ar putea începe în curând consultările cu privire la desfășurarea de elemente ale sistemului de apărare antirachetă pe teritoriul său, a declarat Oleksandr Turcinov, fostul președinte interimar al țării și actualmente secretarul Consiliului de Securitate și Apărare.

„Nu excludem că pentru protecția noastra in fata pericolului nuclear va trebui să desfasuram consultatii în ceea ce privește amplasarea componentelor sistemului de apărare antirachetă în Ucraina. Neadmiterea unui razboi nuclear este o responsabilitate comună a tuturor oamenilor de pe planeta” – a declarat într-un interviu Turcinov.

08:57
20 mai 2015
Recomand
Carl Bildt - consilierul lui Poroșenko
Carl Bildt și Petro Poroșenko.
Carl Bildt și Petro Poroșenko.

Carl Bildt, fostul premier și ministru de externe suedez, numit recent de președintele ucrainean, Petro Poroșenko, consilier în comisia sa internațională de experți, se va ocupa și de consilierea boardului companiei ruse Letter One.

16:18
18 mai 2015
Recomand

Rusia critică NATO și își sporește forțele din Crimeea 


Ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, a declarat, că, oficialii de la Kremlin îşi vor întări capabilităţile militare în Crimeea, ca urmare a acțiunilor NATO în apropiere de granițele ruse.

„Ceea ce face Rusia corespunde în totalitate tuturor obligațiilor internaționale. Nu încălcăm nimic. Nu există interdicții asupra faptului că noi putem să amplasăm acolo (în Crimeea) anumite tipuri de arme”, a afirmat ambasadorul rus.

Potrivit lui Gruşko, Moscova își va întări prezența militară în Crimeea, „dat fiind că țările din NATO își sporesc activitatea și își amplasează noi capacități în apropierea imediată a granițelor ruse”.

În acest sens, trimisul rus pe lângă NATO este de părere că extinderea alianţei nord-atlantice în direcția Rusiei echivalează cu o „destabilizare serioasă a situației și cu o cursă a înarmării”.

07:19
16 mai 2015
Recomand

Poroșenko: apel la mobilizarePetro Poroșenko, a declarat, într-un interviu pentru postul german ZDF că autoritățile de la Kremlin au mobilizat 11000 de militari care luptă în Estul țării de partea separatiștilor pro-ruși împotriva  armatei ucrainene.

”Ucraina va lupta până la urmă pentru a-și apăra teritoriul. Ucraina plăteşte un preţ prea mare în acest armistiţiu. Ne vom lupta până la ultima picătură de sânge pentru a ne apăra ţara”, a adăugat șeful statului ucrainean.

11:16
14 mai 2015
Recomand

NATO critică declarațiile “iresponsabile" ale Rusiei

Generalul Philip Breedlove.
Generalul Philip Breedlove.

Comandantul militar suprem al NATO, generalul american Philip Breedlove, a acuzat rusia că ar face declarațiile “iresponsabile” în legătură cu amplasarea armamentului nuclear.

Conform unei declaraţii publicate în timpul celor două zile de discuţii desfăşurate în staţiunea turcă Antalya între miniştrii de apărare ai statelor membre NATO, Alianța şi-a manifestat îngrijorarea faţă de comasarea militară a Rusiei în Crimeea, precum şi faţă de declaraţiile Moscovei că ar putea instala chiar şi arme nucleare în peninsula anexată de la ucraineni.

NATO nu recunoaşte anexarea din 2014 a peninsulei Crimeea de către Rusia.

 
11:13
13 mai 2015
Recomand

Cartea lui Nemțov - rechizitoriu împotriva lui Putin

Boris Nemțov in coșciug la inmormântare, 3 martie, 2015
Boris Nemțov in coșciug la inmormântare, 3 martie, 2015Apropiaţi ai lui Boris Nemţov, opozantul rus asasinat, au prezentat public, marţi, cartea acestuia care conţine o evaluare a pierderilor militare şi economice suferite de Kremlin, în urma războiului separatist din Donbass şi a anexării Crimeii.

„M-am întrebat de ce este nevoie și am ajuns la concluzia că trebuie să scriu un raport despre implicarea lui Putin în război. Să–l realizăm într-un tiraj mare și să-l distribuim gratuit, pe străzi. Să le spunem cetățenilor cum a dezlănțuit Putin acest război. Doar așa am putea câștiga lupta împotriva propagandei”, arată Boris Nemţov în prefața cărții sale.

Potrivit raportului lui Nemțov, 53 de miliarde de ruble (un miliard de dolari) a cheltuit Federația Rusă pentru războiul din sud-estul Ucrainei. 21 de miliarde au mers către susținerea celor 6 mii de așa-ziși „voluntari” ruși dislocați în Ucraina. Alte 25 de miliarde au fost puse la dispoziția celor aproximativ 30 de mii de insurgenți din estul Ucrainei, în timp ce 7 miliarde de ruble au mers pentru exploatarea și întreținerea tehnicii militare.

15:29
12 mai 2015
Recomand

Kerry, Lavrov discută Ucraina în apropiere de manevrele NATO din Georgia

Serghei Lavrov și John Kerry astăzi in Sochi, 12 mai, 2015
Serghei Lavrov și John Kerry astăzi in Sochi, 12 mai, 2015

Secretarul de stat american John Kerry și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au discutat astăzi Ucraina în stațiunea Soci, de la Marea Neagră.

Kerry s-a întâlnit în prealabil cu Vladimir Putin în Soci, în apropie de granița Georgiei, unde NATO a început manevre militare împreună cu forțele georgiene, manevre care vor dura două săptămâni.

Georgia a obținut în 2008, la summitul de la București, promisiunea formală că va fi primită în NATO, însă procesul aderării sale a fost oprit după conflictul cu Rusia din același an, precum și de faptul că Moscova menține trupe în două regiuni separatiste din Georgia: Abhazia și Osetia de sud.

Manevrele au loc la baza militară din Vaziani, lângă Tbilisi, unde în urmă cu un deceniu încă mai erau incartiruite trupe rusești.

10:59
12 mai 2015
Recomand

NATO acuză Rusia de implicare directă în Ucraina

NATO acuză din nou Rusia de implicare directă în Ucraina, ba chiar de faptul că s-ar pregăti să intervină și mai masiv.

Secretarial general al Alianței Jens Stoltenberg a declarat luni că Rusia a masat de-a lungul frontierei cu Ucraina un mare număr de trupe și armament greu, din care o parte a fost transmis separatiștilor, care pot acum ataca oricând, fără avertisment. 

Stoltenberg a mai spus că activitățile militare ale Rusiei și implicarea sa în Ucraina sunt äo violare flagrantă a acordurilor de la Minsk".

11:59
11 mai 2015
Recomand

Merkel l-a criticat deschis pe Putin

La conferinţa de presă de la Kremlin, după vizita din 10 mai, Angela Merkel a acuzat ”o încălcare a ordinii postbelice prin anexarea criminală şi ilegală a Crimeei”. Putin în schimb a încercat să minimalizeze divergenţele dintre Germania şi Rusia.
 

Merkel a arătat că Kremlinul are influenţă asupra separatiştilor din Donbass, dar nu o foloseşte pentru a opri conflictul, că suveranitatea şi integritatea Ucrainei trebuie restabilite, iar protocolul de la Minsk nu este respectat. Cancelarul german a susţinut ca şi bătălia de la Debalţevo din februarie a reprezentat o încălcare a armistiţiului decis la Minsk, iar în prezent acordul de la Minsk în continuare nu este respectat de separatişti.

Comment Sorting
Comentează în acest Forum (11)
Comments page of 2
    Următorul 
de: Freija
10.03.2015 15:18
Ma scuzati, dar "defileu" e o forma de relief. Va refereati cumva la o defilare?

de: Anonim
01.03.2015 23:38
Asta o credem noi, ca suntem europeni, cei de la Prut in colo nu gandesc toti la fel!!! priveste evolutia Europei doar in ultimii 100de ani si ai sa intelegi ca n-a fost si nu v-a ramane niciodata mai mult de 50 de ani in aceleasi granite!!! Toti isi doresc expansine teritoriala, doar ca doar unii au curajul, nebunia si puterea s-o faca!!! Noi am fost printre putinele popoare care ne-am vazut de multul sau putinul care l-am avut!! Dimpotriva, ni s- a taiat cate o mana, un picior! dar n-am ripostat!! Traim cu handicap si ne vedem de viata!! Asta nu e o Europa unita, e vointa unor minti "iscusite" si care in curand se v- a destrama!!! stau sub anonimat ca nu e doar gandirea mea, ci a multor oameni care incep sa inteleaga ca niciodata Europa nu va insemna un tot unitar. Iar Putin asta vrea sa arate atacand o tara chiar si Nato, ii vor da toti sprijin militar, umanitar dar nu oameni, care sa o apere!! Spunea cineva un lucru prea tare pe forum:sa ne fereasca Dumnezeu de un razboi, in care Germania sa fie implicata!!

de: RE
26.02.2015 19:52
Anonimule, tu vrei sa stii ce cauta Uniunea Europeana in Europa? Si Tarile Baltice, si Ucraina si Moldova sunt tari europene.

Nu e nici o baricada intre noi si Europa. Avem dreptul sa intram in UE cand vrem si cand suntem gata.

Este adevarat ca nemtii nu prea au de ce se baga sa faca pace. Irimul rand din cauza ca nu se pricep. In al doilea rand pentru ca Germania are interese economice care o face sa tina partea Rusiei in acest conflict.

de: Anonim
22.02.2015 20:40
Sa fie asta agresiunea Rusiei sau Uniunea Europeana a intins coarda si a intins tentacolele mai mult decat era necesar!!???
Ce cauta oare Uniunea Europeana in tarile baltice si in tarile foste sovietice??
de ce oare tocmai Germania e cea care poarta rolul de arbitru!! Nu cumva tara asta a fost tinuta despartita in doua ca sa nu mai devina o forta!??? au trecut 15 ani si iata rezultatul!!!
noi oare suntem de partea asta a baricadei si vedem ce vrea presa sa vedem sau cineva a fortat nota si a starnit un urs care isi vedea de viata lui si noi i-am calcat teritoriul??

de: RE
19.02.2015 16:38
Dupa zece zile mai am un comentariu - rezultatul armistitiului a fost ca Rusa a ocupat un punct strategic.

Europenii s-au facut ca ploua. Intr-un fel au si dreptate. Daca nu esti in NATO nu ai de ce sa astepti sprijin militar. Poate o sa primesti un camion-doua de paturi, sau un vagon de sicrie, sau poate o sa auzi un cuvant frumos la disparitia tarii tale de pe harta...

Ucraina se apropie de o criza majora. Noi ce facem?

Moldova are cu ce se apara daca Rusia inchide accesul Kievului la Marea Neagra? Dar daca molovenii din Basarabia de Sud sunt atacati si au nevoie de ajutor, o sa aiba Moldova curajul sa faca ceva, sau o sa le trimitem si noi un camion de paturi si un vagon de sicrie?

de: Anonim
19.02.2015 13:08
Totusi, sa ne fereasca Dumnezeu de ziua cand nemtii isi vor dori un razboi - oriunde si impotriva oricui.

de: RE
09.02.2015 18:55
...ce ma mira pe mine cel mai tare in acest razboi este cruzimea d-nei Merkel care e mai cinica chiar si decat Obama. Occidentalii ar putea sa le dea ucrainenilor arme care ar opri tancurile rusesti, dar nu vor. Ei stau si balacaresc toata ziua si asteapta ca Ucraina sa implodeze.

Nimeni nu semneaza tratate de pace atunci cand castiga teren. Pentru ca un tratat de pace sa fie semnat, trebuie sa existe un echilibru de forte.

de: Nelu Apostol de la: Bilbao
02.11.2014 15:29
Deci, in concluzie, Rusia nu aeste in stare sa-si construiasca o nava de razboi. Foarte interesant.

de: ion de la: chishinau
25.12.2013 20:55
Pentru modernizare shi prosperare Ucraina ca stat indipendent
trebue sa decida independent fara presiuni economice si politice pe
care le practica Moscova fata de fostele republici sovetice.

de: ion de la: craiova
16.12.2013 16:32
Ucraina, inceputul sfarsitului dominatiei lui Vladimir Putin.
Comments page of 2
    Următorul 

În exclusivitate