luni, martie 02, 2015 Ora Locală 14:44

Internațional

Criza din Ucraina. LiveBlog

Ucraina văzută de la Bruxelles.

Actualizat la 02.03.2015 05:59

Un voluntar învață să tragă rachete anti-tanc în Donețk, 1 martie, 2015.
Un voluntar învață să tragă rachete anti-tanc în Donețk, 1 martie, 2015.

Posts order:
11:02
Recomand

Numărul morților în Donbass a depășit 6.000

Militari ucraineni cu un portret al lui Putin.
Militari ucraineni cu un portret al lui Putin.

Națiunile Unite au mărit cifrele bilanțului victimelor conflictului din estul Ucrainei, spunând că peste șase mii de oameni au fost uciși până acum în luptele declanșate în aprilie 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia.

Într-o declarație difuzată astăzi de Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Raad al-Hussein, vorbește despre „distrugerea nemiloasă a vieților civililor și a infrastructurii” în regiunile Donețk și Luhansk ocupate parțial de forțele separatiștilor pro-ruși. În bilanțul Înaltului Comisariat cu sediul la Geneva se spune că sute de militari și civili au fost uciși numai în ultimele săptămâni, mai ales în ofensiva rebelilor pentru cucerirea nodului feroviar strategic Debalțeve.

O femeie încearcă să-și salveze lucrurile după un bombardament în Donețk.
O femeie încearcă să-și salveze lucrurile după un bombardament în Donețk.

15:58
01 martie 2015
Recomand

De ce a fost omorât Boris Nemțov…

Mars in memoria lui Boris Nemtov astazi la Moscova.
Mars in memoria lui Boris Nemtov astazi la Moscova.
In cuvinte puține, editorialul de astăzi din săptămânalul britanic The Observer (parte din grupul The Guardian) rezumă cel mai plauzibil scenariu al asasinării lui Boris Nemțov. Politcianul aduna de multtă vreme dovezile implicării Rusiei in războiul din Ucraina și ale faptului că Putin personal a declașat conflictul armat.
 
(Lucru pe care Nemțov îl spunea și acum două săptămâni, în interviul pe care l-am tradus aici anterior: Halucinanta prevestire a lui Nemțov: — “Mi-e teamă că Putin mă va ucide.” )
 
“E probabil că declarațiile lui Nemțov, combinate cu valul după val de coșciuge ce continuă să sosească în toiul nopții din Donbass, sunt ceea ce l-a făcut să-și piardă viața.”
 
Cu câteva ore numai înainte de a fi asasinat pe podul Kremlinului, sub ferestrele lui Putin, Nemțov dăduse un interviu singurului radio liber din toată Rusia: "Eho Moskvî". In interviu, Nemțov a repetat că are toate dovezile și că în curând va revela amploarea implicării militare rusești și a lui Putin în Ucraina, Putin despre care Nemțov a zis vineri la radio că e un "mincinos patologic”.
 
Câteva ore mai târziu, era asasinat în stradă. 
 
"A doua zi, sâmbătă —scrie azi The Observer— poliția a mers și a confiscat toate discurile dure ale computerelor mortului.”
---
14:24
01 martie 2015
Recomand

Patriarhatul de Kiev și legătura lui cu domnitorii Moldovei

Peisajul religios ucrainean e mult mai complicat decât cel din Moldova (sau din Macedonia), unde există o biserică ortodoxă ce ține de Moscova și una locală, autochefală.
 
In Ucraina, pe lângă puternicul catolicism și branșa greco-catolică, există nu două, ci trei biserici ortodoxe: cea supusă Moscovei, cea autocefală și cea a Patriarhatului de Kiev, creată abia acum 20 de ani, imediat după independență, și condusă din 1995 de patriarhul Filaret. Aceștia sînt considerați schismatici, folosesc doar ucraineana la slujbă și se consideră urmașii mitropolitului Petru Moghilă, sau Movilă, al Kievului, sfântul cărturar moldovean, a cărui familie a dat o serie de domnitori în Moldova și Valahia.
 
---
14:10
01 martie 2015
Recomand
 

Intorsături de limbă

 
 
Q. Ce au în comun portugheza, spaniola, nahuatl (azteca modernă) și greaca?
A. Sînt limbile în care Ucraina se spune Ucrania…

… așa li s-a întors lor în gură. Sînt de altfel (mai puțin greaca) și limbile în care Algeria a devenit Argelia.

Important e să știe să le arate pe hartă.
13:55
01 martie 2015
Recomand

Nemțov: — Consider că Putin personal a provocat războiul în Ucraina. Mi-e teamă că Putin mă va ucide.”

 

In urmă cu două săptămâni, pe 10 februarie, cotidianul Sobesednik /  «Собеседник» publica un halucinant interviu premonitoriu cu Boris Nemțov, în care acesta îl acuza pe Putin că ar fi provocat războiul în Ucraina:

— “Mi-e teamă că Putin mă va ucide.”

Cunoscutul politician Boris Nemțov afirmă că președintele Federației Ruse Vladimir Putin îl va “pedepsi” pentru opoziția sa.

Politicianul spune că până acum a obișnuit să se destăinuie doar persoanei celei mai apropiate: mamei sale, dar că în cele din urmă a decis să se exprime și public, prin intermediul «Собеседник»:

N.: — Eu nu mi-am ascuns niciodată opiniile politice. Consider că Putin personal a provocat războiul în Ucraina. Mă aștept la ce e mai rău de la el. In special după cele ce s-au întâmplat la «Nord-Ost» și Beslan.

Politicianul afirmă că își discută opiniile, cel mai adesea, cu mama lui.

N.:  — Pe mama mea o cheamă Dina Iakovlevna Eidman. In martie va împlini, să dea Dumnezeu, 87 de ani. Este pediatră, de multă vreme la pensie, dar continuă să se intereseze de medicină. A trăit foarte greu: pe când era elevă, în timpul războiului, a săpat tranșee, apoi a avut doi copii. Eu trăiesc acum in Moscova, dar ea e singură în Nijni Novgorod, însă se descurcă. Eu am mai mult păr alb decât ea, e foarte întreagă la minte și cu memoria limpede. Ii povestesc succesele copiilor mei, ale nepoților ei. Ador să discut politică cu ea. E cu totul împotriva celor ce se întâmplă în Ucraina, consideră că este o catastrofă și un coșmar. Dar mai mult decât Ucraina, pe ea o îngrijorează Putin. De căte ori o sun, mă bate la cap: — «Când ai să încetezi să te iei de Putin? O să te omoare!» Și o spune foarte serios.

Ii este foarte teamă de VVP [Putin: Vladimir Vladimirovici] — sunt fiul ei, până la urmă. Mama m-a învățat întotdeauna că trebuie să-ți sprijini punctul de vedere și să fii independent și autonom. Așa m-a crescut, dar acum e îngrijorată că mă iau de Putin, care vrea să ne înlăture toate libertățile. Se teme într-adevăr că Putin ar putea să mă omoare cât de curând, din pricina pozițiilor mele — atât în viața reală, cât și pe rețelele sociale. Și, repet, asta nu e o glumă: mama e e un om foarte inteligent. Se teme teribil de asta. Iși făcea griji enorme și pentru Hodorkovski (pe care îl văzuse până la prăbușire și cu care s-a împrietenit) și se teme și pentru Navalnîi, dar cel mai mult pentru mine, desigur, fiind copilul ei.

20130616_zaf_l94_048

— Interesant. Și după aceste conversații cu mama, ați început și dumneavoastră să vă temeți că Putin v-ar putea omorî curând, direct sau prin intermediari?

N.: — Ce să vă spun… Da, un pic. Nu așa tare ca mama, dar totuși… Dar nu mă tem foarte tare. Dacă mi-ar fi fost foarte frică, n-aș fi fondat un partid de opoziție, n-aș fi făcut tot ce fac acum. Transmiteți-i din partea mea și a mamei salutări lui Dmitri Bîkov [scriitor, poet si jurnalist care colaboreaza cu «Собеседник»]:

— Ii transmit, mulțumesc. Să sperăm totuși că Putin își va păstra mințile și nu vă va omorî.

N.: — Să dea Dumnezeu. Așa sper și eu.

14:46
28 februarie 2015
Recomand

Transfer de armament al separatiștilor spre Mariupol

Forțele separatiste pro-ruse mimează retragerea și transferă armamentele grele de pe linia frontului pe direcția Mariupol, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lîsenko.

Potrivit lui Lîsenko, o coloană cu sisteme de lansare a rachetelor reactive de tip „Grad” și altă tehnică militară a trecut prin Donețk și se îndreaptă spre Mariupol. 
 
Mișcări similare au putut fi observate și în alte raioane din estul separatist al Ucrainei.
 
Partea ucraineană mai afirmă și că prin stația feroviară din Ilovaisk din Rusia vin „trenuri care duc tehnică militară, muniții, combustibil și lubrifianți”.
12:38
27 februarie 2015
Recomand

Separatiştii par a fi început retragerea armamentului greu

Separatesti retragandu-se din Debalteve, 25 febr, 2015
Separatesti retragandu-se din Debalteve, 25 febr, 2015Combatanţii separatişti din estul Ucrainei au mutat lansatoare de rachete într-un loc situat la 70 de kilometri distanţă de linia frontului, în prima acţiune confirmată de respectare a prevederilor acordului de încetare a focului încheiat luna aceasta la Minsk.


Jurnaliştii agenţiei Associated Press au urmărit vineri dimineaţă patru camioane care transportau lansatoare de rachete Grad din fieful separatist Doneţk spre o fabrică de ciment din satul Novoamvrosiivske, situat în apropiere de frontiera rusă.

Retragerea armamentului greu trebuia să înceapă în urmă cu o săptămână, în baza acordului de încetare a focului încheiat de liderii Rusiei şi Ucrainei la 12 februarie. Ambele părţi s-au angajat să-şi retragă armamentul greu la o distanţă ce variază de la 25 şi până la 70 de kilometri de linia frontului, în funcţie de calibru.
11:29
26 februarie 2015
Recomand

Putin acuză Kievul de "genocid"


Decizia autorităților ucrainene de a nu mai livra gaze naturale în regiunea Donbass, „miroase a genocid”,declară președintele Rusiei, Vladimir Putin. Conducerea companiei ucrainene „Naftogaz” a anunțat anterior că livrările de gaze au fost reluate, dar nu-și va asuma cheltuielile pentru gazul consumat.

„Mai mult, în Donbass e foamete. OSCE a constatat că în sud-estul Ucrainei se configurează o catastrofă umanitară și vor să le mai închidă și gazele! Asta cum se numește? Aici deja miroase a genocid”, a spus Putin în timpul unei conferințe de presă, după discuțiile cu președintele Ciprului, Nicos Anastasiades.

Ucraina a decis să întrerupă livrările de gaze în regiunea Donbass și a motivat sistarea cu deteriorarea conductei, dar autoritățile separatiste din Donețk și Luhansk infirmă acest fapt.

Pe 19 februarie, premierul rus, Dmitri Medvedev, a somat ministerul energeticii din Rusia şi „Gazprom” să pregătească oferta de livrare „umanitară” a gazelor în regiunea de sud-est a Ucrainei. Pe 20 februarie, „Gazprom” a anunţat mărirea livrărilor de gaze în Donbass.

16:20
25 februarie 2015
Recomand

Amnesty acuză atât Moscova, cât și Kiev

O fostă clinică distrusă în bombardamente în apropiere de Donețk, 15 febr., 2015
O fostă clinică distrusă în bombardamente în apropiere de Donețk, 15 febr., 2015Ambele părți ale conflictului sunt vinovate de crime împotriva civililor, scrie Amnesty International în raportul pe anul 2014. Miile de persoane decedate în urma conflictului din Ucraina au fost ucise din vina ambelor părți, care încalcă regulile războiului și folosesc cartierele rezidențiale ca puncte de luptă.


Potrivit Amnesty, autoritățile de la Kremlin au instaurat un control riguros al instituțiilor mass-media, au atribuit statut de agent internațional pentru ONG-uri dar și au contribuit la pronunțarea unor sentințe eronate pentru opozanții regimului politic din Rusia. 

Amnesty oferă o prognoză negativă atât pentru Rusia cât și pentru Ucraina:
 

    • Există riscul că civilii vor continua să fie uciși, iar criza umanitară va deveni tot mai profundă în estul Ucrainei;
    • Problemele economice ale Rusiei, alături de sancțiunile occidentului, pe fundalul crizei din Ucraina și mai mult vor mări nervozitatea Kremlinului ce se va răsfrânge asupra celor care au o gândire critică asupra acțiunilor Kremlinului;
    • În Rusia continuă intimidarea societății civile și a vocilor independente care critică acțiunile lui Vladimir Putin;
    • Acțiuni similare de intimidare și represiunea pot apărea și alte țări din fostul lagăr comunist.
13:51
25 februarie 2015
Recomand
Ucraina cere Rusiei sa nu mai trimitã “convoaie umanitare”
 

Ucraina cere Federației Ruse să nu mai trimită ajutoare separatiștilor din Donbas. Ministerul de Externe de la Kiev a expediat Moscovei o notă oficială cu solicitarea să nu treacă peste frontiera de stat a Ucrainei convoiul cu ajutoare programat pentru 27 februarie.

 
Ministerul ucrainean de externe a declarat ca acele ajutoare umanitare rusesti nu este altceva decât o furnizare de material tehnic si militar a separatiștilor.

„În nota expediată, noi am cerut categoric să nu fie efectuată trecerea acestor încărcături peste frontiera de stat a Ucrainei fără acordul părții ucrainene și fără efectuarea procedurilor de control vamal și de frontieră, precum și fără coordonarea cu Comitetul internațional al Crucii Roșii și însoțirea acestor încărcături de către reprezentanții lui”, - a spus un reprezentant al ministerului.

Serviciul de presă al Ministerului pentru situații de urgență din Rusia a anunțat anterior că o coloană auto cu ajutoare umanitare pentru Donbas a plecat marți spre regiunea Rostov din orașul Noghinsk din regiunea Moscova. Este al 16-lea convoi de ajutoare trimise de ruși separatiștilor din estul Ucrainei din august 2014.

Comment Sorting
Comentează în acest Forum (10)
Comentarii
     
de: Anonim
01.03.2015 23:38
Asta o credem noi, ca suntem europeni, cei de la Prut in colo nu gandesc toti la fel!!! priveste evolutia Europei doar in ultimii 100de ani si ai sa intelegi ca n-a fost si nu v-a ramane niciodata mai mult de 50 de ani in aceleasi granite!!! Toti isi doresc expansine teritoriala, doar ca doar unii au curajul, nebunia si puterea s-o faca!!! Noi am fost printre putinele popoare care ne-am vazut de multul sau putinul care l-am avut!! Dimpotriva, ni s- a taiat cate o mana, un picior! dar n-am ripostat!! Traim cu handicap si ne vedem de viata!! Asta nu e o Europa unita, e vointa unor minti "iscusite" si care in curand se v- a destrama!!! stau sub anonimat ca nu e doar gandirea mea, ci a multor oameni care incep sa inteleaga ca niciodata Europa nu va insemna un tot unitar. Iar Putin asta vrea sa arate atacand o tara chiar si Nato, ii vor da toti sprijin militar, umanitar dar nu oameni, care sa o apere!! Spunea cineva un lucru prea tare pe forum:sa ne fereasca Dumnezeu de un razboi, in care Germania sa fie implicata!!

de: RE
26.02.2015 19:52
Anonimule, tu vrei sa stii ce cauta Uniunea Europeana in Europa? Si Tarile Baltice, si Ucraina si Moldova sunt tari europene.

Nu e nici o baricada intre noi si Europa. Avem dreptul sa intram in UE cand vrem si cand suntem gata.

Este adevarat ca nemtii nu prea au de ce se baga sa faca pace. Irimul rand din cauza ca nu se pricep. In al doilea rand pentru ca Germania are interese economice care o face sa tina partea Rusiei in acest conflict.

de: Anonim
22.02.2015 20:40
Sa fie asta agresiunea Rusiei sau Uniunea Europeana a intins coarda si a intins tentacolele mai mult decat era necesar!!???
Ce cauta oare Uniunea Europeana in tarile baltice si in tarile foste sovietice??
de ce oare tocmai Germania e cea care poarta rolul de arbitru!! Nu cumva tara asta a fost tinuta despartita in doua ca sa nu mai devina o forta!??? au trecut 15 ani si iata rezultatul!!!
noi oare suntem de partea asta a baricadei si vedem ce vrea presa sa vedem sau cineva a fortat nota si a starnit un urs care isi vedea de viata lui si noi i-am calcat teritoriul??

de: RE
19.02.2015 16:38
Dupa zece zile mai am un comentariu - rezultatul armistitiului a fost ca Rusa a ocupat un punct strategic.

Europenii s-au facut ca ploua. Intr-un fel au si dreptate. Daca nu esti in NATO nu ai de ce sa astepti sprijin militar. Poate o sa primesti un camion-doua de paturi, sau un vagon de sicrie, sau poate o sa auzi un cuvant frumos la disparitia tarii tale de pe harta...

Ucraina se apropie de o criza majora. Noi ce facem?

Moldova are cu ce se apara daca Rusia inchide accesul Kievului la Marea Neagra? Dar daca molovenii din Basarabia de Sud sunt atacati si au nevoie de ajutor, o sa aiba Moldova curajul sa faca ceva, sau o sa le trimitem si noi un camion de paturi si un vagon de sicrie?

de: Anonim
19.02.2015 13:08
Totusi, sa ne fereasca Dumnezeu de ziua cand nemtii isi vor dori un razboi - oriunde si impotriva oricui.

de: RE
09.02.2015 18:55
...ce ma mira pe mine cel mai tare in acest razboi este cruzimea d-nei Merkel care e mai cinica chiar si decat Obama. Occidentalii ar putea sa le dea ucrainenilor arme care ar opri tancurile rusesti, dar nu vor. Ei stau si balacaresc toata ziua si asteapta ca Ucraina sa implodeze.

Nimeni nu semneaza tratate de pace atunci cand castiga teren. Pentru ca un tratat de pace sa fie semnat, trebuie sa existe un echilibru de forte.

de: Nelu Apostol de la: Bilbao
02.11.2014 15:29
Deci, in concluzie, Rusia nu aeste in stare sa-si construiasca o nava de razboi. Foarte interesant.

de: ion de la: chishinau
25.12.2013 20:55
Pentru modernizare shi prosperare Ucraina ca stat indipendent
trebue sa decida independent fara presiuni economice si politice pe
care le practica Moscova fata de fostele republici sovetice.

de: ion de la: craiova
16.12.2013 16:32
Ucraina, inceputul sfarsitului dominatiei lui Vladimir Putin.

de: Victor Tabuci de la: Chisinau
12.12.2013 14:34
Oricine e mare si tare isi doreste putina justitie selectiva...

În exclusivitate