sâmbătă, noiembrie 01, 2014 Ora Locală 14:30

Internațional

Criza din Ucraina. LiveBlog

Ucraina văzută de la Bruxelles.

Actualizat la 01.11.2014 05:59

Actorul rus Mihail Porecenkov, filmat trăgând cu mitraliera în aeroportul din Donețk în vreme ce purta însemne de jurnalist.
Actorul rus Mihail Porecenkov, filmat trăgând cu mitraliera în aeroportul din Donețk în vreme ce purta însemne de jurnalist.

Posts order:
12:18
Recomand
Ajunul "alegerilor" din Donețk și Luhansk
Pregătiri electorale în Luhansk.
Pregătiri electorale în Luhansk.
 
Autoritățile separatiste din Donețk și Luhansk fac ultimele pregătiri pentru "alegerile" de mâine, duminică 2 noiembrie, alegeri condamnate unanim în străinătate și care nu vor fi recunoscute decât de Rusia.
 
In Luhansk e "Ziua Tăcerii" astăzi, autoritățile nemaipermițând nici un fel de campanie. Muncitorii dau deja jos afișele electorale.
 
In Donețk, în schimb, "Ziua Tăcerii" a fost anulată, iar campania continuă de-a lungul zilei.
 
In paralel, un raport al ONU anunță că cifra morților contabilizați cu certitudine, dar care este cu sigurață inferioară celei reale, a depășit 4.000 de victime.
Membrii unui comitet electoral astăzi în Luhansk.
Membrii unui comitet electoral astăzi în Luhansk.
Luhansk.
Luhansk.
Actriță în Donețk lansând apeluri la vot.
Actriță în Donețk lansând apeluri la vot.
 
17:24
31 octombrie 2014
Recomand

Angela Merkel și François Hollande îi cer lui Putin să nu recunoască alegerile separatiste

Vladimir Putin, Angela Merkel si Petro Porosenko la reuniunea la varf de la Milano 17 oct., 2014
Vladimir Putin, Angela Merkel si Petro Porosenko la reuniunea la varf de la Milano 17 oct., 2014

Potrivit președintelui ucrainean Petro Poroenko, liderii Germaniei și Franței Angela Merkel și François Hollande au anunțat că nu vor recunoaște rezultatul alegerilor organizate duminică, 2 noiembrie, de către separatiștii din Donbass, regiunea orașelor Donețk și Luhansk. Merkel și Hollande i-au cerut și lui Putin să nu recunoască alegerile.

Cu toate acestea, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunțat deja că Rusia va recunoaște alegerile din acele regiuni, unde, dimpotrivă, nu au fost organizate alegerile parlamentare naționale de duminica trecută.

 
12:49
31 octombrie 2014
Recomand

Un jurnalist cu mitralieră

Mihail Porecenkov.
Mihail Porecenkov.

Guvernul ucrainean, OSCE, dar și asociația rusă a jurnaliștilor au protestat și cerut explicații după ce cunoscutul actor Mihail Porecenkov a fost filmat trăgând cu mitraliera asupra pozițiilor guvernamentale lângă aeroportul din Donețk în vreme ce purta un badge de presă și însemne care îl arătau limpede ca fiind jurnalist.

"Este un inacceptabil și primejdios abuz al statutului de jurnalist", a protestat însărcinata OSCE cu libertatea presei.

 
08:39
31 octombrie 2014
Recomand

Acord semnat la Bruxelles: Ucraina va avea gaze peste iarnă

Ministerial ucrainean al energiei Iuri Prodan si commissarul european pentru energie Guenther Oettinger la Bruxelles.
Ministerial ucrainean al energiei Iuri Prodan si commissarul european pentru energie Guenther Oettinger la Bruxelles.După șapte runde de negocieri tensionate, ultima fiind săptămâna aceasta la Bruxelles, în ședințe maraton, Ucraina și Rusia au ajuns, prin medierea Uniunii Europene, la un acord în chestiunea livrărilor de gaz pentru iarna aceasta. E vorba de un pachet de 4,6 miliarde de dolari care acoperă perioada începând de acum și până la sfârșitul lunii martie 2015.

Ucraina își va plăti datoria precedentă de 3,1 miliarde de dolari în două tranșe, până la sfârșitul anului, așteptând un arbitraj în fața unei instanțe juridice din Suedia în legătură cu suma reală. Provizoriu, acea sumă fusese stabilită pe baza prețului anterior de  $268,5/ 1000m3.

Rusia va furniza de acum înainte gaz Ucrainei pe baza unor plăți lunare, la un preț de $385/ 1000m3, Ucraina putând comanda oricât dorește, din moment ce plățile sunt regulate. Ucraina urmărește să comande până la sfârșitul anului gaz în valoare de 1,5 miliarde dolari.

Gazprom tăiase deja încă din luna iunie livrările către Ucraina. Moscova a făcut permanent aluzii, din ce în ce mai insistente, la faptul că Uniunea Europeană ar putea plăti datoria gazieră a Kievului. In urma negocierilor tripartite, Kievul va primi așadar suport financiar din parte UE, dar şi a Fondului Monetar Internaţional.

"Prin acest acord", a declarat comisarul european Günther Oettinger, "se asigură alimentarea cu gaze pe timpul iernii a Ucrainei dar şi a ţărilor din Uniunea Europeană din vecinătate."

Înţelegerea a fost semnată de miniştrii energiei din Rusia şi Ucraina, Aleksandr Novak şi Iuri Prodran în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, pentru care aceasta a fost ultima activitate ]n fruntea Comisiei UE.

10:52
30 octombrie 2014
Recomand

Nici un progres deocamdată la negocierile în legătură cu gazul rusesc pentru Ucraina

Ministrul rus al energiei Aleksandr Novak sosind ieri la negocieri in clãdirea Comisiei Europene.
Ministrul rus al energiei Aleksandr Novak sosind ieri la negocieri in clãdirea Comisiei Europene.

Negociatorii pentru Ucraina, Rusia și Uniunea Europeană nu au putut ajunge la un acord in noaptea trecută în privința aprovizionării cu gaz a Ucrainei și a datoriei trecute a Kievului față de Rusia.

Miniștrii energiei din Rusia si Ucraina își continuă astăzi discuțiile la Bruxelles, împreună cu comisarul euorpean pentru energie Günther Oettinger, după eșecul acelorași convorbiri tripartite de săptămâna trecută, dar și din noaptea trecută..

Rusia și Ucraina nu au putut ajunge la o înțelegere pe 21 octombrie în legătură cu factura neplătită a Kievului pentru livrările trecute de gaz. Kievul nu poate plăti restanțele, pe care de altfel nu le contestă.

Gazprom, care a tăiat deja livrările către Ucraina, cere mai bine de 4 miliarde de dolari. Moscova a făcut deja o serie de aluzii la faptul că Uniunea Europeană ar putea plăti datoria gazieră a Kievului, astfel încât Ucraina să nu rpmână fără gaz peste iarnă.

Dată fiind importanța datoriei neplătite, ministrul rus al energiei Aleksandr Novak a insistat deja, în toate întâlnirile trecute, ca Ucraina să plătească în avans pentru livrările din noiembrie și decembrie.

Ucraina a fost de acord deocamdată să plătească 3 miliarde de dolari anul acesta, în două tranșe. Neavând nici o sursă imediată și plauzibilă de bani, Kievul a cerut Uniunii Europene un împrumut de două miliarde de euro.

Ca un semnal politic, Vladimir Putin spusese deja săptămâna trecută, în ajunul alegerilor din Ucraina, că speră ca Rusia și Ucraina să ajungă rapid la un consens în negocieri

 
17:27
29 octombrie 2014
Recomand

Arseni Iațeniuk rămâne premier

Arseni Iațeniuk
Arseni Iațeniuk

Arseni Iațeniuk a lăsat de înțeles astăzi că ar putea rămâne în fruntea guvernului Ucrainei după formarea viitoarei coaliții.

Cu 98% din voturi deja numărate, formațiunea sa Frontul Popular conduce cu 22,2%. Blocul președintelui Petro Poroșenko urmează cu 21,8%. 

O altă formațiune care s-ar putea alătura coaliției celor doi pentru a obține majoritatea este Samopomici, partidul primarului din Liov Andri Sadovîi.

11:17
29 octombrie 2014
Recomand
Franța ezită să livreze Rusiei navele de război
Nava de război Vladivostok, de tipMistral, pe care Franța ar trebui să o livreze Rusiei, în portul Saint Nazaire.
Nava de război Vladivostok, de tipMistral, pe care Franța ar trebui să o livreze Rusiei, în portul Saint Nazaire.
 
Ministrul francez al apărării Jean-Yves Drian a declarat că Franța va aștepta pțnă luna viitoare înainte de a decide dacă sau nu să livreze Rusiei prima navă de război de tim Mistral din cele două comandate în 2011 și deja plătite de Rusia.
 
Luna trecută, după critici foarte severe din partea aliaților său, Franța a suspendat livrarea primei nave.
 
Președintele Francois Hollande a anunțat deja că Rusia va trebui mai întâi să arate că respectă întru totul acordul de încetare a focului în Ucraina semnat la Minsk.
Protestatar în Kiev
Protestatar în Kiev
11:38
28 octombrie 2014
Recomand
Grosolană manipulare la televiziunea rusă
Cu o zi înainte de alegerile din Ucraina, Canalul 1 al televiziunii ruse de stat a difuzat o serie de fotografii cu titlul: "Imagini cumplite din Donbass, pe care televiziunea ucraineană nu vrea să le transmită."
 
In realitatea, fotografiile sînt din Cecenia, în 1995. Sînt imagini luate de fotograful Aleksandr Nemenov, in martie 1995, în cimitirul din Groznîi și au fost recadrate în așa fel încât nu mai apar soldații ruși din cadru.
 
11:31
28 octombrie 2014
Recomand
Rusia va recunoaște alegerile din Donețk și Luhansk
O vânzătoare la piața satului Kuibîșev, în apropiere de aeroportul din Donețk, controlat de forțele Kievului.
O vânzătoare la piața satului Kuibîșev, în apropiere de aeroportul din Donețk, controlat de forțele Kievului.
 
Ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov a declarat că Moscova se pregătește să recunoască rezultatul alegerilor ce vor fi organizate pe 2 noiembrie în Donețk și Luhansk.
 
Intyr-un interviu apărut astăzi în "Izvestia” , Lavrov spune: “Sperăm că alegerile vor funcționa așa cum s-a stabilit, și sigur că vom recunoaște rezultatul.
 
Speratiștii din regiunile Donețk și Luhansk nu au permis ca alegerile naționale de duminică să aibă loc pe teritoriul lor.
 
16:25
27 octombrie 2014
Recomand

Consiliul Europei: situația drepturilor omului în Crimeea s-a înrăutățit

Ingroparea lui Eden Assanov, tătar răpit și ucis, Crimeea, Saki, 7 octombrie 2014
Ingroparea lui Eden Assanov, tătar răpit și ucis, Crimeea, Saki, 7 octombrie 2014
Situația drepturilor omului în Crimeea s-a înrăutățit de la anexarea peninsulei de către Rusia încoace, potrivit Consiliul Europei. 
 
Intr-un raport publicat astăzi, Consiliul Europei prezintă o serie de cazuri de asasinate politice și dispariții de persoane în Crimeea.
 
De asemenea, sunt pomenite o serie de atacuri împotriva minorităților, în special supra minorității tătare.
 

Comment Sorting
Comentează în acest Forum (3)
Comentarii
     
de: ion de la: chishinau
25.12.2013 20:55
Pentru modernizare shi prosperare Ucraina ca stat indipendent
trebue sa decida independent fara presiuni economice si politice pe
care le practica Moscova fata de fostele republici sovetice.

de: ion de la: craiova
16.12.2013 16:32
Ucraina, inceputul sfarsitului dominatiei lui Vladimir Putin.

de: Victor Tabuci de la: Chisinau
12.12.2013 14:34
Oricine e mare si tare isi doreste putina justitie selectiva...

În exclusivitate