marți, mai 03, 2016 Ora Locală 23:08

  Internațional

  Criza din Ucraina. LiveBlog

  Ucraina văzută de la Bruxelles.

  Actualizat la 03.05.2016 06:59


  Posts order:
  11:09
  Recomand

  NATO va desfășura patru batalioane în țările baltice și Polonia

  Militari estoni.
  Militari estoni.

  NATO va desfășura patru batalioane în patru țări: cele trei țări baltice și Polonia. Fiecare batalion va fi multinațional. Un batalion NATO are până la 1000 de oameni.

  Planul va fi prezentat țărilor membre la summitul din iulie de la Varșovia, la care este invitată să participe și Ucraina.

  Ideea este, așa cum scrie în Carta fondatoare a NATO, că un atac împotriva uneia din țările baltice ar fi un atac împotriva NATO în ansamblu.

  Din 2000 încoace, Rusia și-a triplat cheltuielile militare.

  11:12
  02 mai 2016
  Recomand

  Militari americani for efectua manevre în Moldova

  Militari americani se antrenează în apropiere de Lvov.
  Militari americani se antrenează în apropiere de Lvov.

  Circa 200 de militari americani for sosi astăzi în Moldova pentru a efectua manevre similare cu cele ce au avut deja loc în Ucraina. Criza din Ucraina este de altfel principalul motiv pentru care prezența militară americană va fi sporită în întreaga regiune.

  Militarii vor sosi din România în zeci de vehicule blindate.

  Manevrele vor avea loc până pe 20 mai.

  Opoziția pro-rusă a anunțat acțiuni de protest.

  15:24
  30 aprilie 2016
  Recomand

  Congresul SUA leagă ridicarea sancțiunilor de returnarea Crimeei  Congresul SUA e pe cale de a adopta o rezoluție prin care guvernului i s-ar interzice ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei câtă vreme Crimeea anaxată nu este returnată Ucrainei.

  Rezoluția este sprijintă atât de democrați cât și de republicani și e menită a pune în evidență sprijinul pe care legislativul american îl aduce Kievului.

  Rezoluția va impune președintelui SUA ca în cazul în care s-ar dori ridicarea sancțiunilor să aducă dovada în fsața Congresului că statutul Crimeei a fost rezolvat cu asentimentul “unui guvern ales democratic” la Kiev.

  11:44
  29 aprilie 2016
  Recomand

  Numărul morților în Ucraina se ridică la 9,333


  Națiunile Unite au ridicat estimarea numărului morților în conflictul din Ucraina la 9.333 de la 9.160 în martie. 

  Asistentul pentru afacerile politics al secretarului general ONU, Taye-Brook Zerihoun, a anunțat în fața Consiliului de Securitate ONU că numnărul victimelor se ridică acum la 30.729, incluzând 9.333 morți și 21,396 de răniți.

  Ultimo incident a avut loc pe 27 aprilie, când bombardamentele au ucis patru civili în Olenivka, în apropiere de Donețk.

  16:37
  28 aprilie 2016
  Recomand

  Sora lui Savcenko lăsată să părăsească Rusia

  Vera Savcenko, sora întemnițatei Nadia Savcenko, fost pilot militar ucrainean și condamnată la 22 de ani închisoare în Rusia, a fost eliberată și lăsatî sî treacă granița în Ucraina.

  Ceva mai devreme, avocatul Nadiei Savcenko a spus că a primit de la autoritățile ruse documentele necesare pentru a fi extrădată Ucrainei, în urma unei înțelegeri între Poroșwnko și Putin.

  12:03
  28 aprilie 2016
  Recomand

  Victoria Nuland: e timpul ca cei care ‘au jefuit populația ucraineană atâta vreme’ să meargă la închisoare  Cei care ‘au jefuit populația ucraineană atâta vreme’ ar trebui să ajungă la închisoare, a declarat adjuncta secretarului de stat SUA Victoria Nuland. 

  Nuland se află în Kiev, unde a declarat că vede semne incurajatoare în procesul aplicării reformelor.

  Ea a mai spus că al treilea împrumut SUA către Ucraina de 1 miliard USD, ca garanție pentru ca Ucraina să poată rămâne în cadrul programului Fondului Monetar Internațional (FMI) de bailout de 17,5 miliarde USD va depinde respectarea condițiilor impuse de FMI.

  11:39
  28 aprilie 2016
  Recomand

  UE amână summitul cu Poroșenko

  Poroșenko cu președintele Comisiei UE Jean-Claude Juncker și cel al Consiliului European Donald Tusk la Bruxelles, 17 martie, 2016
  Poroșenko cu președintele Comisiei UE Jean-Claude Juncker și cel al Consiliului European Donald Tusk la Bruxelles, 17 martie, 2016

  Uniunea Europeană și-a amânat cu patru luni summitul special cu Ucraina, care va avea loc acum cel mai devreme în luna septembrie.

  Oficial, explicația este necesitatea de a da timp noului guvern al lui Volodimir Groisman să implementeze reformele promise, in special cele din cadrul acordului de asociere UE-Ucraina.

  De asemenea, se va lăsa timp până atunci și pentru o evaluare a programului Fondului Monetar Internațional pentru Ucraina.

  11:32
  28 aprilie 2016
  Recomand

  Sora Nadiei Savcenko arestată în Rusia
   

  Vera Savcenko
  Vera Savcenko

  Sora Nadiei Savcenko, Vera, a fost arestată de autoritățile ruse la graniță, pe când se întorcea în Ucraina. 

  Vera își vizitase sora în închisoare în Rusia. Un consilier al președintelui ucrainean Petro Poroșenko a declarat că Verei Savcenko i s-ar fi spus la graniță că se află pe o listă de persoane căutate de autorități. 

  Știrea vine la numai câteva ore după ce se relatase ca s-au început procedurile pentru extrădarea Nadiei Savcenko în Ucraina. Luna trecută, Nadia Savcenkoa fost condamnată la 22 de ani închisoare, acuzată de complicitate la uciderea în 2014 a doi jurnaliști ruși în estul Ucrainei.

  10:35
  27 aprilie 2016
  Recomand

  Autoritățile ucrainene închid un show TV critic


  Autoritățile ucrainene i-au retras permisul de muncă lui Savik Shuster, un fost ziarist al Europei Libere, sub pretextul că ar avea probleme cu fiscul.

  Savik Shuster — un cetățean canadian în vârstă de 63 de ani și care e născut în URSS— animează de ani de zile un show TV intitulat Shuster Live. In urmă cu 11 ani, el a fugit din Rusia lui Putin instalându-se la Kiev. 
  Acum el acuză autoritățile ucrainene că încearcă să înăbușe orice critici.

  “Guvernul accost nu tolerează nici o critică,” a spus Shuster pe canalul său de televiziune transmis prin satelit.

  Shuster a anunțat că va începe o grevă a foamei și că va continua să transmită chiar și fără permis.

  19:22
  26 aprilie 2016
  Recomand

  Rusia interzice Mejlis-ul tătarilor


  Mejlis-ul, parlamentul tătarilor din peninsula Crimeea a fost interzis după ce un tribunal din regiune l-a catalogat drept organizație extremistă. 

  Procurorul general al pensinsulei, Natalia Poklonskaia a avertizat că din acest moment, orice activitate a consiliului, Mejlis, în Crimeea este ilegală.

  În baza acestui verdict, autoritățile locale pot acum închide ziare sau alte medii legate de tătarii din Crimeea, pot confisca informații, computere sau alte bunuri.

  Săptămâna trecută, Refat Ciubarov, președintele parlamentului tătarilor din Crimeea, a spus că Petro Poroșenko trebuie să ceară o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU, după ce Rusia a interzis Mejlis-ul.

  Tătarii reprezintă circa 15 % din cei 2 milioane de locuitori ai Crimeei anexate de Rusia în 2014. 

  După anexare, tătarii s-au plâns în permanență de persecuții, precum și de închiderea școlilor în limba tătară.

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comments page of 2
      Următorul 
  de: benucostel
  20.06.2015 08:31
  Salut hotarirea adm. Americane de a stoca armament in polonia si rominia.ar trebui inarmati ucraineni cit mai repede in pofida rusiei.Rusia isi asuma niste drepturi asupra popoarelor care sint de domeniul trecutuluiLumea merge inainte nu se intoarce in epoca feudala.Cu ce drept isi asuma rolul de a proteja populatia rusofona din alte state?Aceasta populatie trebuie sa se integreze in legislatia statului in care locuieste sau sa se duca iin rusia.Cine ia adus on aceste state?Sai ia inapoi.Nu au nici un drept in plus fata de ceilalti cetateni ai statelorin care se afla.Ori respecta legislatia ori pleaca in rusia.

  de: costelbenu
  18.06.2015 09:05
  Putin isi va rupe gitul in ucraina.Sa multumeasca americanilor si lui merkel ca sau opus inarmarii cu armament modernn armata ucraineanaDaca aveau armament astfel se derulau lucrurile

  de: Freija
  10.03.2015 15:18
  Ma scuzati, dar "defileu" e o forma de relief. Va refereati cumva la o defilare?

  de: Anonim
  01.03.2015 23:38
  Asta o credem noi, ca suntem europeni, cei de la Prut in colo nu gandesc toti la fel!!! priveste evolutia Europei doar in ultimii 100de ani si ai sa intelegi ca n-a fost si nu v-a ramane niciodata mai mult de 50 de ani in aceleasi granite!!! Toti isi doresc expansine teritoriala, doar ca doar unii au curajul, nebunia si puterea s-o faca!!! Noi am fost printre putinele popoare care ne-am vazut de multul sau putinul care l-am avut!! Dimpotriva, ni s- a taiat cate o mana, un picior! dar n-am ripostat!! Traim cu handicap si ne vedem de viata!! Asta nu e o Europa unita, e vointa unor minti "iscusite" si care in curand se v- a destrama!!! stau sub anonimat ca nu e doar gandirea mea, ci a multor oameni care incep sa inteleaga ca niciodata Europa nu va insemna un tot unitar. Iar Putin asta vrea sa arate atacand o tara chiar si Nato, ii vor da toti sprijin militar, umanitar dar nu oameni, care sa o apere!! Spunea cineva un lucru prea tare pe forum:sa ne fereasca Dumnezeu de un razboi, in care Germania sa fie implicata!!

  de: RE
  26.02.2015 19:52
  Anonimule, tu vrei sa stii ce cauta Uniunea Europeana in Europa? Si Tarile Baltice, si Ucraina si Moldova sunt tari europene.

  Nu e nici o baricada intre noi si Europa. Avem dreptul sa intram in UE cand vrem si cand suntem gata.

  Este adevarat ca nemtii nu prea au de ce se baga sa faca pace. Irimul rand din cauza ca nu se pricep. In al doilea rand pentru ca Germania are interese economice care o face sa tina partea Rusiei in acest conflict.

  de: Anonim
  22.02.2015 20:40
  Sa fie asta agresiunea Rusiei sau Uniunea Europeana a intins coarda si a intins tentacolele mai mult decat era necesar!!???
  Ce cauta oare Uniunea Europeana in tarile baltice si in tarile foste sovietice??
  de ce oare tocmai Germania e cea care poarta rolul de arbitru!! Nu cumva tara asta a fost tinuta despartita in doua ca sa nu mai devina o forta!??? au trecut 15 ani si iata rezultatul!!!
  noi oare suntem de partea asta a baricadei si vedem ce vrea presa sa vedem sau cineva a fortat nota si a starnit un urs care isi vedea de viata lui si noi i-am calcat teritoriul??

  de: RE
  19.02.2015 16:38
  Dupa zece zile mai am un comentariu - rezultatul armistitiului a fost ca Rusa a ocupat un punct strategic.

  Europenii s-au facut ca ploua. Intr-un fel au si dreptate. Daca nu esti in NATO nu ai de ce sa astepti sprijin militar. Poate o sa primesti un camion-doua de paturi, sau un vagon de sicrie, sau poate o sa auzi un cuvant frumos la disparitia tarii tale de pe harta...

  Ucraina se apropie de o criza majora. Noi ce facem?

  Moldova are cu ce se apara daca Rusia inchide accesul Kievului la Marea Neagra? Dar daca molovenii din Basarabia de Sud sunt atacati si au nevoie de ajutor, o sa aiba Moldova curajul sa faca ceva, sau o sa le trimitem si noi un camion de paturi si un vagon de sicrie?

  de: Anonim
  19.02.2015 13:08
  Totusi, sa ne fereasca Dumnezeu de ziua cand nemtii isi vor dori un razboi - oriunde si impotriva oricui.

  de: RE
  09.02.2015 18:55
  ...ce ma mira pe mine cel mai tare in acest razboi este cruzimea d-nei Merkel care e mai cinica chiar si decat Obama. Occidentalii ar putea sa le dea ucrainenilor arme care ar opri tancurile rusesti, dar nu vor. Ei stau si balacaresc toata ziua si asteapta ca Ucraina sa implodeze.

  Nimeni nu semneaza tratate de pace atunci cand castiga teren. Pentru ca un tratat de pace sa fie semnat, trebuie sa existe un echilibru de forte.

  de: Nelu Apostol de la: Bilbao
  02.11.2014 15:29
  Deci, in concluzie, Rusia nu aeste in stare sa-si construiasca o nava de razboi. Foarte interesant.
  Comments page of 2
      Următorul 

  În exclusivitate