duminică, ianuarie 25, 2015 Ora Locală 20:18

Internațional

Criza din Ucraina. LiveBlog

Ucraina văzută de la Bruxelles.

Actualizat la 25.01.2015 05:59

Poliția verifică trupul unui civil ucis în bombardamentele  din Mariupol, 24 ianuarie, 2015.
Poliția verifică trupul unui civil ucis în bombardamentele din Mariupol, 24 ianuarie, 2015.

Posts order:
15:20
Recomand

Rusia blochează la ONU condamnarea atacului asupra Mariupol 

Morți pe stradă în bombardamentele din Mariupol, 24 ianuarie 2015.
Morți pe stradă în bombardamentele din Mariupol, 24 ianuarie 2015.

Rusia a blocat în cadrul Consiliului de Securitate ONU o declarație ce ar fi condamnat bombardarea portului Mariupol de către separatiști.

15 civili au fost uciși și 46 au fost răniți sâmbătă, când orașul port Mariupol, aflat sub control guvernamental, a fost ținta unui puternic tir de rachete Grad trase de forțele separatiștilor pro-ruși, în cadul unei ofensive sprijinite de Rusia. 

Primăria de la Mariupol a spus că a fost lovită o piață aglomerată și alte cladiri care au luat foc, într-o zonă rezidențială în patea de sud-est a orașului. Nu există deocamdată relatări despre înaintarea forțelor terestre ale separatiștilor în portul de la Marea de Azov, situat între teritoriul controlat de separatiști și peninsula Crimeea ocupată de Rusia. 

Apărătorii orașului Mariupol, voluntari loiali guvernului ucrainean, au spus că nu vor ceda.  Atacurile au loc după ce liderul separatiștilor pro-ruși de la Donețk, Aleksandr Zaharcenko, a spus, vineri, că forțele separatiste vor încerca să cucerească întreaga regiune Donețk și nu vor începe convorbiri de oprire a focului cu forțele guvernamentale ucrainene.

11:54
23 ianuarie 2015
Recomand

Consiliul de Securitate ONU a condamnat „în termenii cei mai severi” atacul de ieri din Doneţk

Un om lângă o mașină distrusă în bombardamente în Donețk, 22 ianuarie, 2015.
Un om lângă o mașină distrusă în bombardamente în Donețk, 22 ianuarie, 2015.

Consiliul de Securitate ONU a condamnat „în termenii cei mai puternici” atacul de ieri la Doneţk, în zona controlata de rebelii pro-rusi din estul Ucrainei. 13 oameni au murit si 20 au fost răniţi în explozia unui autobuz. Autorităţile de la Kiev si separatistii dau vina unii pe alţii pentru atac. 

 Consiliul de Securitate ONU a cerut o investigatie independentă şi aducerea celor vinovati în fata justiţiei. La Washington, purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat a spus ca incidentul este investigat de echipa OSCE, care se afla in Ucraina pentru monitorizarea presupusului acord de încetare a focului în baza noii înţelegeri la care s-a ajuns la negocierile dintre ministrii de exetrne ai Rusiei, Ucrainei, Germaniei si Frantei miercuri la Berlin. 

 Jen Psaki a spus ca Ucraina are dreptul sa isi apere teritoriul si ca majoritatea incalcarilor ale acordului de incetare a focului au fost facute de Rusia si rebelii pro-rusi.

17:05
22 ianuarie 2015
Recomand

Noi victime militare și civile în estul Ucrainei

Troleibuzul lovit în Donețk joi, 22 ianuarie, 2015.
Troleibuzul lovit în Donețk joi, 22 ianuarie, 2015.

Armata ucraineană a anunțat că s-a retras din clădirea aeroportului de la Donețk pe care a apărat-o cu înverșunare timp de luni de zile în luptele cu separatiștii pro-ruși, dar nu a abandonat cu totul aeroportul.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a spus că 20 de militari s-au retras în seara de 21 ianuarie de pe ruinele terminalului pe care-l apărau, pentru că pozițiile lor erau expuse direct la focul inamic. Clădirea a fost distrusă în totalitate și nu mai putea adăposti pe nimeni, a spus purtătorul de cuvânt Vladislav Selezniov. 

Ministerul Apărării a precizat într-un comunicat, joi dimineață, că forțele guvernamentale mențin controlul în partea sudică a aeroportului, unde continuă luptele.

Potrivit comunicatului, cel puțin șase militar au fost uciși în luptele de la aeroport în 24 de ore, iar alți patru – în ciocniri petrecute în altă parte. De asemenea, 16 militari au fost răniți și capturați de rebeli la aeroport.

Aceste evoluții au coincis cu o explozie la o stație de troleibuz aglomerată, la Donețk, bastionul separatiștilor pro-ruși. Un cameraman al agenției Reuter a spus că a văzut cel puțin șase morți, dar alte relatări vorbesc despre 13. Cauzele exploziei nu sunt clare, dar, potrivit unor relatări, un proiectil de artilerie sau mortier a lovit un troleibuz. 

 
15:35
19 ianuarie 2015
Recomand

Operațiune militară masivă ucraineană în zona aeroportului Donețk

Aeroportul din Donețk inainte de război.
Aeroportul din Donețk inainte de război.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promis că Kievul va redobândi controlul asupra regiunilor din estul țării, unde s-au intensificat luptele dintre forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși.

Ceva mai devreme, purtătorul de cuvânt al armatei, Andrii Lîsenko a spus că trupele ucrainene au lansat „o operațiune masivă” în noaptea de sâmbătă spre duminică și au recucerit aproape întreg teritoriul aeroportului de la Donețk pierdut în ultimele săptămâni. Luptele de la aeroport s-au extins și în oraș.

Locuitorii relatează despre tiruri de artilerie trase din zonele rezidențiale din centru unde s-au întărit separatiștii. Duminică, Lîsenko a spus că patru militari au murit și 32 au fost răniți.

22:09
04 ianuarie 2015
Recomand

Lupte grele în Donețk

Tancurile armatei ucrainene au intrat în Donețk unde în aceste momente se desfoșoară lupte grele.

Potrivit locuitorilor din oraș, aeroportul din Donețk este atacat cu mortiere și tunuri amplasate în regiunea gării feroviare. S-a auzit și o salvă de lansatoare de rachete „Uragan” sau „Smerci” în regiunea cimitirului Șeglovskoe.​

Potrivit acelorași surse, au fost rănite 14 persoane din rândul civililor, iar angajații spitalului nr. 14 au fost chemați în regim de urgență la muncă.

 

 

 

16:56
30 decembrie 2014
Recomand

Cazacii” din Lugansk s-au răsculat împotriva „puterii centrale”Cazacii ruşi, oploşiţi în orașul Stahanov din regiunea Lugansk, au cerut demisia „Guvernului Republicii Populare Lugansk” şi a liderului Igor Plotniţki, potrivit unei declarații publicate pe 29 decembrie pe YouTube.


Reprezentanții Primului Regiment al Garzii Nationale Căzăceşti Vsevelikogo Voiska Donskogo „Ataman Platov” l-au acuzat pe Plotniţki și asociații săi de furt și s-au adresat lui Vladimir Putin după ajutor.


Atamanul care sustine ca are in subordine 1.500 de cazaci, l-a ameninţat pe Plotniţki ca face publice datele de pe un USB stick (pe care il are in buzunar) care probeaza furtul masiv comis de auto-proclamatul sef al rebelilor din Lugansk.

17:16
23 decembrie 2014
Recomand

Parlamentul de la Kiev a votat pentru aderarea la NATO

Un protestatar argumentează cu poliția astăzi, 23 dec., în fața parlamentului de la Kiev, in momentul în care deputații au votat renunțarea la statutul de neutralitate.
Un protestatar argumentează cu poliția astăzi, 23 dec., în fața parlamentului de la Kiev, in momentul în care deputații au votat renunțarea la statutul de neutralitate.

Parlamentul Ucrainei a votat pentru abolirea statutului de țară nealiniată al Ucrainei și pregătirea ei de aderarea la NATO. 

 Ucraina și-a suspendat demersurile de intrare în alianță în 2010, în vremea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, dar noul șef al statului, Petro Poroșenko, a insistat pentru revenirea la cursul pro-NATO. 

 Decizia de astăzi, luată cu 303 de voturi pentru și opt împotrivă, a fost criticată de îndată de Rusia. Ambasadorul Moscovei la OSCE, Andrei Kelin, a spus, potrivit Interfax, că Parlamentul ucrainean a făcut „un pas neprietenos”, la care Rusia va răspunde adecvat. 

 Oficialul rus a mai spus că oricum Ucraina nu va fi primită în NATO cu un conflict înghețat pe teritoriul ei, într-o posibilă aluzie la situația din estul Ucrainei, unde separatiștii pro-ruși luptă de luni de zile cu forțele guvernamentale.

17:38
22 decembrie 2014
Recomand

Efectele perverse ale caderii rublei: pierderi in turismul din Franta si Elvetia, chinezii invadeaza Rusia, un om de afaceri s-a sinucis 

Birou de schimb la Moscova.
Birou de schimb la Moscova.Un om de afaceri rus s-a sinucis din cauza caderii rublei, casele de schimb moscovite afiseaza modificarile cursului de schimb de mai multe ori pe zi, iar populatia isi scoate banii din banci ca sa-si cumpere televizoare si telefoane scumpe ca sa nu stea cu banii cash expusi devalorizarii- acestea sunt primele semne ale panicii care s-a instalat in Rusia si care poate avea efecte perverse periculoase la nivel international. 

Refacerea turismului egiptean este pusa in dificultate dupa ce 4 rusi din 10 (rusii fiind cei care asigurau 60% din veniturile din turismul local) au renuntat la vacantele planuite.
Franta si Elvetia- destinatiile preferate de rusi pentru schi- se plang si ele de scaderea veniturilor din turism. 
In schimb, Rusia s-a umplut de vizitatori chinezi, atrasi de cursul de schimb avantajos pentru ei. 
12:58
19 decembrie 2014
Recomand

Proiect de lege pentru aderarea la NATO

Petro Poroșenko Barack Obama la reuniunea 2014 NATO din Newport, Anglia, 4 sept., 2014
Petro Poroșenko Barack Obama la reuniunea 2014 NATO din Newport, Anglia, 4 sept., 2014

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a supus, joi, dezbaterii Parlamentului un proiect de lege care ar urma să permită Kievului să adere la NATO pentru a-şi asigura securitatea în faţa ameninţărilor Rusiei.

Proiectul de lege prezentat de Poroşenko prevede anularea statutului de stat nealiniat, o clasificare dată unor ţări, precum Elveţia, care refuză să adere la NATO sau la oricare altă alianţă militară, sau să se implice în mod activ într-un conflict armat.

Ucraina s-a alăturat taberei de state cu statut de nealiniat în 2010, sub presiunea Moscovei.

11:20
18 decembrie 2014
Recomand

Basescu: Trebuie noi sanctiuni pentru Rusia. Usor, usor, Putin o sa renunte la arogantaPresedintele Traian Basescu este de parere ca UE trebuie sa impuna noi sanctiuni economice Federatiei Ruse si va sustine aceasta pozitie a Romaniei la Consiliul European care se desfasoara zilele acestea la Bruxelles.

"Situatia din estul Ucrainei, marcata prin orasele reper Lugansk si Donetk, se indreapta catre o situatie de gen Transnistria. De asemenea, e evident ca Federatia Rusa continua sa consolideze separatistii in estul Ucrainei, ceea ce impune (in opinia mea, si acest lucru il voi sustine), cresterea nivelului de sanctiuni impotriva Moscovei.

E adevarat, sanctiunile de pana acum au inceput sa produca efecte devastatoare pentru economia Federiatiei Ruse si cred ca, usor-usor, domnul Putin o sa renunte la aroganta", a declarat presedintele.

Acest forum a fost închis
Comment Sorting
Comentarii
     
de: Nelu Apostol de la: Bilbao
02.11.2014 15:29
Deci, in concluzie, Rusia nu aeste in stare sa-si construiasca o nava de razboi. Foarte interesant.

de: ion de la: chishinau
25.12.2013 20:55
Pentru modernizare shi prosperare Ucraina ca stat indipendent
trebue sa decida independent fara presiuni economice si politice pe
care le practica Moscova fata de fostele republici sovetice.

de: ion de la: craiova
16.12.2013 16:32
Ucraina, inceputul sfarsitului dominatiei lui Vladimir Putin.

de: Victor Tabuci de la: Chisinau
12.12.2013 14:34
Oricine e mare si tare isi doreste putina justitie selectiva...

În exclusivitate