luni, februarie 08, 2016 Ora Locală 18:52

  Internațional

  Criza din Ucraina. LiveBlog

  Ucraina văzută de la Bruxelles.

  Actualizat la 08.02.2016 06:59

  In fața ambasadei olandeze din Kiev. Pictorul Vincent van Gogh e o metaforă pentru a le cere olandezilor să nu asculte Rusia.
  In fața ambasadei olandeze din Kiev. Pictorul Vincent van Gogh e o metaforă pentru a le cere olandezilor să nu asculte Rusia.

  Posts order:
  13:27
  Recomand

  Ucraina va introduce vize pentru Rusia


  Fostul șef al Consiliului National de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), deputatul Andrei Parubi a cerut introducerea unei regim al vizelor pentru cetățenii ruși.

  Parubi reproșează cetățenilor ruși faptul că o majoritate îl sprijină pe Putin, consideră Ucraina o țară inamică și aprobă anexarea Crimeei. 

  De aceea, spune deputatul: "este necesar să se monitorizeze fiecare reprezentant al țării agresoare care vrea să intre în Ucraina. Nu putem admite ca de posibilitatea regimului fără vize sa profite agenții inamici și sabotorii”.

  După cum scrie, la Moscova, Nezavisimaia Gazeta, asta ar putea duce la o rupere definitivă a relațiilor între cele două țări. In prezent, Ucrainenii au dreptul de a sta 90 de zile pe teritoriul Rusiei.

  11:03
  07 februarie 2016
  Recomand

  Regăsite 12 din armele folosite împotriva manifestanților de pe Maidan 

  Polițiști Berkut cu mitraliere kalașnikov, 18 februarie 2014
  Polițiști Berkut cu mitraliere kalașnikov, 18 februarie 2014

  O parte din mitralierele Kalașnikov folosite împotriva manifestanților de pe Maidan au fost găsite într-un iaz din Kiev. 

  Cu totul au fost descoperite resturile a 23 de arme, distruse mecanic și cu numerele de serie șterse, din care au putut fi identificate 12.

  24 de mitraliere dispăruseră în acel moment din dotarea forțelor de poliție Berkut ale lui Ianukovici.

  Asalt Berkut asupra unei baricade pe Maidan, 11 decembrie, 2013
  Asalt Berkut asupra unei baricade pe Maidan, 11 decembrie, 2013

  12:26
  06 februarie 2016
  Recomand

  Kievul îl acuză de trădare de țară pe fostul șef al marinei

  Șeful flotei ucrainene Denis Berezovski depunând jurământ în fața liderilor pro-ruși ai Crimeei, în Sevastopol 2 martie, 2014.
  Șeful flotei ucrainene Denis Berezovski depunând jurământ în fața liderilor pro-ruși ai Crimeei, în Sevastopol 2 martie, 2014.

  Fostul comandant al Forțelor Navale ale Ucrainei, Denis Berezovski va fi reținut și arestat pentru înaltă trădare, a anunțat procurorul militar șef al Ucrainei, Anatoli Matios, cf. UNIAN.net.

  Pe 1 martie 2014 președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, l-a numit pe viceamiralul Denis Berezovski Comandant al Forțelor Navale ale Ucrainei.

  A doua zi, 2 martie, Berezovski a încălcat jurământul și a refuzat să se supună ordinelor Kievului, depunând un nou jurământ în fața autorităților separatiste.

  Berezovski a emis militarilor din Crimeea ordine privind predarea armelor la depozitele de armament, cerând trupelor să se întoarcă în barăci. El a colaborat astfel de facto cu Rusia, permițând ocuparea Crimeei.

  Pe 21 aprilie 2014, Vladimir Putin l-a numit pe Berezovski adjunct al comandantului Flotei Mării Negre a Rusei.

  11:48
  05 februarie 2016
  Recomand

  Saakașvili atacă din nou guvernul lui Iațeniuk

  Miheil Saakașvili.
  Miheil Saakașvili.


  Guvernatorul Odesei, fostul presedinte al Georgiei, Miheil Saakașvili a comparat guvernul ucrainean cu o „mlaștină” și un „cimitir al reformelor”.

  Intervenția lui Saakașvili vine după ce ministrul economiei Aivaras Abromavicius, a demisionat miercuri fără pre-avertisment, citând corupția și imposibilitatea de a aplica reforme care să restructureze economia. 

  Lituanianul Abromavicius, precum și ministra finanțelor Natalie Jaresko, născută în Statele Unite, fuseseră numiți in decembrie 2014 de către președintele Petro Poroșenko în speranța de a insufla o nouă vitatiltate în clasa politică ucraineană. 

  Saakașvili a mai spus că „Asupra lui Iațeniuk se exercita presiuni pentru ca el sa se debaraseze de oficialii corupți, dar el rezistă foarte bine la această presiune”.

  11:38
  05 februarie 2016
  Recomand

  Parlamentul european condamnă persecutarea tătarilor din Crimeea  Parlamentul European a condamnat nivelul fără precedent al încălcarilor drepturilor omului comise împotriva tătarilor din Crimeea în peninsula ocupată de Rusia.

  „Deputații condamnă nivelul fără precedent de încălcare a drepturilor omului comise împotriva locuitorilor din Crimeea, în special împotriva tătarilor, un popor indigen din Crimeea și restricțiile severe asupra libertății de exprimare și de întrunire din peninsula” – se spune în textul rezolutiei.

  Deputații mai cer Moscovei să restiruie Crimeea Ucrainei. „Facem apel la Rusia să înceapă negocieri cu Ucraina cu privire la problema retrocedarii Crimeei, pentru a restabili legaturile comerciale și pentru ridicarea embargoului și a starii de urgență în Crimeea”, – spune textul.

  13:28
  04 februarie 2016
  Recomand

  Atacuri separatiste pe intreaga linie a frontului din Donbas


     În ultimele 24 de ore, separatiștii au atacat de cel puțin 55 ori pozițiile militarilor ucrainei.

  In regiunea Donețk, separatiștii au folosit mortiere și mitraliere de calibru mare pentru a ataca o serie de localități ținute de forțele Kievului.

  Și în regiunea Mariupol forțele separatiste au atacat cu mortiere de calibru mare pozițiile militarilor ucraineni, folosind chiar și instalații antiaeriene.

  Pe teritoriul așa Luganskului se anunță că au venit militari ruși, împreună cu ofițeri din Statul Major al Armatei Ruse, pentru a verifica sistemele de pregătire militară a formațiunilor locale. 

  13:36
  03 februarie 2016
  Recomand

  Demisia ministrului economiei Aivaras Abromavicius

  Ministrul economiei, născut în Lituania, Aivaras Abromavicius, a demisionat astăzi fără pre-avertisment, citând corupția și imposibilitatea de a aplica reforme care să restructureze economia. 

  Lituanianul Abromavicius, precum și ministra finanțelor Natalie Jaresko, născută în Statele Unite, fuseseră numiți in decembrie 2014 de către președintele Petro Poroșenko în speranța de a insufla o nouă vitatiltate în clasa politică ucraineană. 

  Transparency International a clasat luna trecută, în raportul său anual, Ucraina pe locul 130 din 167 pe scara globală a corupției.

  12:37
  03 februarie 2016
  Recomand

  SUA își va cvadrupla cheltuielile militare în Ucraina și estul Europei

  Militari SUA și ucraineni antrenându-se în apropiere de Lvov, 24 iulie, 2015
  Militari SUA și ucraineni antrenându-se în apropiere de Lvov, 24 iulie, 2015

  Administrația Obama a anunțat că SUA își va cvadrupla cheltuielile militare în Ucraina și estul Europei, pentru a răspunde amenințării crescând puse de Rusia lui Putin.

  PReședintele Obama va cere Congresului să aprobe un buget militar pentru această regiune de 3,5 miliarde dolari, față de 789 milioane, cât a fost anul acesta bugetul militar SUA pentru Ucraina și estul Europei.

  Secretarial general NATO Jens Stoltenberg a aplaudat decizia americană.

  16:06
  02 februarie 2016
  Recomand

  Ucrainenii s-ar putea ciocni cu rușii… în Siria  O evoluție care potențial ar putea duce la complicarea situației militare și geostrategice este aceea că Ucraina s-a oferit pentru a participa la operaíunile militare occidentale din Siria impotriva Statului Islamic. 

  Asta implică un mare risc ca trupele ucrainene să se regăsească față în față cu cele rusești.

  Ministrul ucrainean al apărării se va întâlni săptămțâna aceasta cu șeful Pentagonului, Ash Carter. 

  Trupele ucrainene prezintă avantajul, comparat cu grosul trupelor occidentale, de a fi participat la un adevărat război convențional în teren deschis. 

  Cu totul, Ucraina are o armată de peste 200.000 oameni, din care 40.000 sunt desfășurați în permanență în marginea regiunilor separatiste.

  11:58
  02 februarie 2016
  Recomand

  In Olanda crește sprijinul pentru acordul UE-Ucraina  Potrivit unui sondaj publicat luni în ziarul olandez Volkskrant, crește printre olandezi sprijinul pentru semnarea acordului de asociere a UE cu Ucraina, similar cu cel pe care UE l-a semnat cu Moldova.

  Olanda e singura țară din UE care va organiza un referendum în aprilie anul viitor pe tema Acordului de Asociere semnat de UE cu Ucraina. Chiar dacă referendumul nu are o valoare legală, un eventual rezultat negativ ar putea avea serioase repercusiuni.

  Potrivit ultimului sondaj, 44% din alegători afirmă că vor vota în favoarea acordului, iar 55% împotrivă. In decembrie, procentul era de 38% pentru și 62% împotrivă.

  Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a avertizat că un NU olandez acordului de asociere al UE cu Ucraina ar duce la o “criză continentală”.

  Guvernul olandez nu putea refuza organizarea referendumului, după ce site-ul satiric GeenStijl a strâns peste 450.000 semnături. Referendumul, care e doar consultativ, va avea loc pe 6 aprilie.

  Comment Sorting
  Comentează în acest Forum (13)
  Comments page of 2
      Următorul 
  de: benucostel
  20.06.2015 08:31
  Salut hotarirea adm. Americane de a stoca armament in polonia si rominia.ar trebui inarmati ucraineni cit mai repede in pofida rusiei.Rusia isi asuma niste drepturi asupra popoarelor care sint de domeniul trecutuluiLumea merge inainte nu se intoarce in epoca feudala.Cu ce drept isi asuma rolul de a proteja populatia rusofona din alte state?Aceasta populatie trebuie sa se integreze in legislatia statului in care locuieste sau sa se duca iin rusia.Cine ia adus on aceste state?Sai ia inapoi.Nu au nici un drept in plus fata de ceilalti cetateni ai statelorin care se afla.Ori respecta legislatia ori pleaca in rusia.

  de: costelbenu
  18.06.2015 09:05
  Putin isi va rupe gitul in ucraina.Sa multumeasca americanilor si lui merkel ca sau opus inarmarii cu armament modernn armata ucraineanaDaca aveau armament astfel se derulau lucrurile

  de: Freija
  10.03.2015 15:18
  Ma scuzati, dar "defileu" e o forma de relief. Va refereati cumva la o defilare?

  de: Anonim
  01.03.2015 23:38
  Asta o credem noi, ca suntem europeni, cei de la Prut in colo nu gandesc toti la fel!!! priveste evolutia Europei doar in ultimii 100de ani si ai sa intelegi ca n-a fost si nu v-a ramane niciodata mai mult de 50 de ani in aceleasi granite!!! Toti isi doresc expansine teritoriala, doar ca doar unii au curajul, nebunia si puterea s-o faca!!! Noi am fost printre putinele popoare care ne-am vazut de multul sau putinul care l-am avut!! Dimpotriva, ni s- a taiat cate o mana, un picior! dar n-am ripostat!! Traim cu handicap si ne vedem de viata!! Asta nu e o Europa unita, e vointa unor minti "iscusite" si care in curand se v- a destrama!!! stau sub anonimat ca nu e doar gandirea mea, ci a multor oameni care incep sa inteleaga ca niciodata Europa nu va insemna un tot unitar. Iar Putin asta vrea sa arate atacand o tara chiar si Nato, ii vor da toti sprijin militar, umanitar dar nu oameni, care sa o apere!! Spunea cineva un lucru prea tare pe forum:sa ne fereasca Dumnezeu de un razboi, in care Germania sa fie implicata!!

  de: RE
  26.02.2015 19:52
  Anonimule, tu vrei sa stii ce cauta Uniunea Europeana in Europa? Si Tarile Baltice, si Ucraina si Moldova sunt tari europene.

  Nu e nici o baricada intre noi si Europa. Avem dreptul sa intram in UE cand vrem si cand suntem gata.

  Este adevarat ca nemtii nu prea au de ce se baga sa faca pace. Irimul rand din cauza ca nu se pricep. In al doilea rand pentru ca Germania are interese economice care o face sa tina partea Rusiei in acest conflict.

  de: Anonim
  22.02.2015 20:40
  Sa fie asta agresiunea Rusiei sau Uniunea Europeana a intins coarda si a intins tentacolele mai mult decat era necesar!!???
  Ce cauta oare Uniunea Europeana in tarile baltice si in tarile foste sovietice??
  de ce oare tocmai Germania e cea care poarta rolul de arbitru!! Nu cumva tara asta a fost tinuta despartita in doua ca sa nu mai devina o forta!??? au trecut 15 ani si iata rezultatul!!!
  noi oare suntem de partea asta a baricadei si vedem ce vrea presa sa vedem sau cineva a fortat nota si a starnit un urs care isi vedea de viata lui si noi i-am calcat teritoriul??

  de: RE
  19.02.2015 16:38
  Dupa zece zile mai am un comentariu - rezultatul armistitiului a fost ca Rusa a ocupat un punct strategic.

  Europenii s-au facut ca ploua. Intr-un fel au si dreptate. Daca nu esti in NATO nu ai de ce sa astepti sprijin militar. Poate o sa primesti un camion-doua de paturi, sau un vagon de sicrie, sau poate o sa auzi un cuvant frumos la disparitia tarii tale de pe harta...

  Ucraina se apropie de o criza majora. Noi ce facem?

  Moldova are cu ce se apara daca Rusia inchide accesul Kievului la Marea Neagra? Dar daca molovenii din Basarabia de Sud sunt atacati si au nevoie de ajutor, o sa aiba Moldova curajul sa faca ceva, sau o sa le trimitem si noi un camion de paturi si un vagon de sicrie?

  de: Anonim
  19.02.2015 13:08
  Totusi, sa ne fereasca Dumnezeu de ziua cand nemtii isi vor dori un razboi - oriunde si impotriva oricui.

  de: RE
  09.02.2015 18:55
  ...ce ma mira pe mine cel mai tare in acest razboi este cruzimea d-nei Merkel care e mai cinica chiar si decat Obama. Occidentalii ar putea sa le dea ucrainenilor arme care ar opri tancurile rusesti, dar nu vor. Ei stau si balacaresc toata ziua si asteapta ca Ucraina sa implodeze.

  Nimeni nu semneaza tratate de pace atunci cand castiga teren. Pentru ca un tratat de pace sa fie semnat, trebuie sa existe un echilibru de forte.

  de: Nelu Apostol de la: Bilbao
  02.11.2014 15:29
  Deci, in concluzie, Rusia nu aeste in stare sa-si construiasca o nava de razboi. Foarte interesant.
  Comments page of 2
      Următorul 

  În exclusivitate