duminică, noiembrie 29, 2015 Ora Locală 23:15

Internațional

Criza din Ucraina. LiveBlog

Ucraina văzută de la Bruxelles.

Actualizat la 29.11.2015 06:59

Poster de artistul ucrainean Iuri Neroslik.
Poster de artistul ucrainean Iuri Neroslik.

Posts order:
18:14
Recomand

Crimeea oprește întreaga activitate industrială

In Simferopol se folosesc generatoare cu petrol.
In Simferopol se folosesc generatoare cu petrol.Din pricina crizei energetice, autoritățile din Crimeea au luat măsuri de economisire a energiei în regim de situație excepțională, după oprirea livrărilor din Ucraina. 

A fost oprită cu totul activitatea întreprinderilor industriale, iar copii au căpătat vacanță toaqtăcsăptămâna trecută până luni 30 noiembrie.

Ucraina a încetat livrările de curent electric din cauza ruperii suportului la magistrala de tensiune înaltă. Restabilirea unui suport deja a început. 

Autoritățile din Simferopol, au anunțat că au oprit funcționare celor mai mari întreprinderi industriale. Troleibusele nu circulă, pentru a economisi 18 megawați de energie, din 82 megawați, care se consumă zilnic în orașul Simferopol.

18:11
28 noiembrie 2015
Recomand

Holodomor

Ucraina comemorează astăzi acel traumatic eveniment care a fost Holodomor, foametea creată artificial de puterea sovietică, introdusă în comemorările oficiale începând din 2006.

Foametea a avut loc între anii 1932 - 1933, când URSS-ul lui Stalin a căutat, prin poliție și armată, să forțeze țăranii să se alăture fermelor colective confiscându-le grânele și mijloacele de producție.

Se estimează că 10 milioane de oameni au murit în urma execuțiilor, deportărilor, sau pur și simplu de foame.
 

11:29
27 noiembrie 2015
Recomand

10 state UE resping proiectul Nord Stream al Rusiei
 

Traseul "Nord Stream".
Traseul "Nord Stream".


Zece guverne din estul Uniunii Europene au cerut reanalizarea si eventual blocarea proiectului de extindere a conductei Nord Stream, prin care se exportă gaze rusești în Germania, prin Marea Baltică, ocolindu-se Ucraina. 

Într-o scrisoare semnată de Polonia, România, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Grecia, Estonia, Letonia și Lituania se afirmã că proiectul Nord Stream care ar extinde exporturile rusești actuale ar fi contrară intereselor Uniunii Europene și ar reprezenta un nou risc de destabilizare a Ucrainei. 

Cele zece țări solicită luarea în discuție a acestei chestiuni la summit-ul din decembrie al Uniunii Europene. 

17:11
26 noiembrie 2015
Recomand

Poroșenko: activiștii olandezi anti-ucraineni îl ajută pe Putin


Președintele Petro Poroșenko a declarat joi că activiștii olandezi anti-ucraineni îl ajută pe Putin.

Olanda e singura țară din UE care va organiza un referendum în aprilie anul viitor pe tema Acordului de Asociere semnat de UE cu Ucraina. Chiar dacă referendumul nu are o valoare legală, un eventual rezultat negativ ar putea avea serioase repercusiuni.

Guvernul olandez nu putea refuza organizarea referendumului, după ce site-ul satiric GeenStijl a strâns 300.000 semnături.

“In mod conștient sau nu”, a spus Poroșenko, cei care fac asta lucrează în favoarea lui Putin. 

16:37
25 noiembrie 2015
Recomand

Ukraina cere Rusiei despăgubiri de 350 miliarde $

Ruinele aeroportului din Donețk, 13 oct., 2015
Ruinele aeroportului din Donețk, 13 oct., 2015


350 milliarde de dolari – este suma estimată de vice-ministrul ucrainean al economiei Sașa Borovik pe care Kievul ar putea să le ceară Rusiei ca despăgubiri.

Borovik spune că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei poate fi comparată cu cea a Irakului împotriva Kuweitului in 1991.

“Kuweitul a primit apoi despăgubiri de 320 miliarde. Estimăm că ucraina ar trebui să primească 350 miliarde,” a spus Borovik.

11:50
25 noiembrie 2015
Recomand

Rusia taie gazul Ucrainei

Șoseaua Simferopol-Kerci în Crimeea.
Șoseaua Simferopol-Kerci în Crimeea.Rusia a oprit, miercuri, livrările de gaze naturale spre Ucraina, deoarece Kievul nu a plătit în avans pentru gazul ce urma să-I  fie livrat, a anunțat trustul Gazprom. Tranzitul gazelor rusești spre Europa ar putea de asemenea fi afectat.

În septembrie, Rusia, Ucraina și Comisia Europeană au negociat un „pachet de iarnă” care trebuia să asigure aprovizionarea Ucrainei cu gaze până în martie 2016, însă acordul prevedea obligația Kievului de a plăti în avans.


Încă de marți, ministrul rus al energiei, Alexander Novak avertizase că s-ar putea opri nu doar livrările de gaze, ci și cele de cărbune. Acestea din urmă, precizat Novak, ca reacție la faptul că Ucraina nu mai furnizează electricitate peninsuluie Crimeea, ocupată de Rusia în martie 2014.

 

17:03
24 noiembrie 2015
Recomand

Rusia menține verdictul împotriva lui Sențov

Pre;edintele Petro Poroșenko oferindu-i un T-shirt cu un portret al lui Oleg Sențov cântărețului pop Elton John într-o întâlnire la Kiev, 12 sept., 2015.
Pre;edintele Petro Poroșenko oferindu-i un T-shirt cu un portret al lui Oleg Sențov cântărețului pop Elton John într-o întâlnire la Kiev, 12 sept., 2015.


Curtea Supremă a Rusiei a menținut astăzi sentința de 20 de ani de închisoare împotriva cineastului ucrainean Oleg Sențov condamnat pentru suspiciunea că ar fi pregătit acte teroriste în Crimeea.

Sențov, condamnat în luna august, făcuse apel.

Un cineast apreciat în străinătate, Oleg Sențov, născut în Crimeea, a fost acuzat, după ocuparea peninsulei de către Rusia, că ar fi plănuit acte teroriste.

11:59
24 noiembrie 2015
Recomand

Gazprom gata să taie gazul Ucrainei

Rusia va tăia livrările de gaz către Ucraina dacă Kievul nu plătește în avans. Directorul Gazprom Alexei Miller a spus că după calculele sale Ucraina ar avea rezerve de gaz doar pentru două zile.
 
Nu este prima oară că Ucraina se confruntă cu sistarea gazelor de către Rusia.
 
In septembrie, Rusia, Ucraina și Comisia Europeană ajunseseră la o înțelegere în legătură cu aprovizionarea peste iarnă a Ucrainei, înțelegere in virtutea căreia Ucraina trebuia să primească 2 miliarde metri cubi de gaz la un preț de discount.
18:59
23 noiembrie 2015
Recomand

Ucraina blochează traficul de mărfuri spre CrimeeaGuvernul ucrainean a interzis circulația traficului de marfă la granița administrativă dintre Ucraina și Republica Autonomă Crimeea. Decizia a fost luată luni, 23 noiembrie, la o reuniune extraordinară a executivului.

Încetarea traficului de marfă cu Crimeea aflata sub ocupație rusa era intens promovata de unii activiști ucraineni care au cerut blocada totala a peninsulei. 

Tot ei au fost autorii acțiunii de sabotaj care a dus la întreruperea livării de curent electric din Ucraina spre Crimeea.

08:58
22 noiembrie 2015
Recomand

Continuă ostilitățile în Donbas


Forțele separatiste din sud-estul Ucrainei continuă ostilitățile în zona capitalei lor Donețk.

36 de atacuri au avut loc în ultimele 24 de ore, dintre care 30 au fost efectuate cu lansatoare de grenade, sisteme antiaeriene, mitraliere de calibru mare. 

In apropiere de Artemovsk, separatiștii au deschis de asemenea focul cu mitraliere de calibru mare asupra pozițiilor militarilor ucraineni din localitățile Zaițevo, iar în apropiere de Lugansk au folosit proiectile antiaeriene și rachete de tip „Grad”.

Comment Sorting
Comentează în acest Forum (13)
Comments page of 2
    Următorul 
de: benucostel
20.06.2015 08:31
Salut hotarirea adm. Americane de a stoca armament in polonia si rominia.ar trebui inarmati ucraineni cit mai repede in pofida rusiei.Rusia isi asuma niste drepturi asupra popoarelor care sint de domeniul trecutuluiLumea merge inainte nu se intoarce in epoca feudala.Cu ce drept isi asuma rolul de a proteja populatia rusofona din alte state?Aceasta populatie trebuie sa se integreze in legislatia statului in care locuieste sau sa se duca iin rusia.Cine ia adus on aceste state?Sai ia inapoi.Nu au nici un drept in plus fata de ceilalti cetateni ai statelorin care se afla.Ori respecta legislatia ori pleaca in rusia.

de: costelbenu
18.06.2015 09:05
Putin isi va rupe gitul in ucraina.Sa multumeasca americanilor si lui merkel ca sau opus inarmarii cu armament modernn armata ucraineanaDaca aveau armament astfel se derulau lucrurile

de: Freija
10.03.2015 15:18
Ma scuzati, dar "defileu" e o forma de relief. Va refereati cumva la o defilare?

de: Anonim
01.03.2015 23:38
Asta o credem noi, ca suntem europeni, cei de la Prut in colo nu gandesc toti la fel!!! priveste evolutia Europei doar in ultimii 100de ani si ai sa intelegi ca n-a fost si nu v-a ramane niciodata mai mult de 50 de ani in aceleasi granite!!! Toti isi doresc expansine teritoriala, doar ca doar unii au curajul, nebunia si puterea s-o faca!!! Noi am fost printre putinele popoare care ne-am vazut de multul sau putinul care l-am avut!! Dimpotriva, ni s- a taiat cate o mana, un picior! dar n-am ripostat!! Traim cu handicap si ne vedem de viata!! Asta nu e o Europa unita, e vointa unor minti "iscusite" si care in curand se v- a destrama!!! stau sub anonimat ca nu e doar gandirea mea, ci a multor oameni care incep sa inteleaga ca niciodata Europa nu va insemna un tot unitar. Iar Putin asta vrea sa arate atacand o tara chiar si Nato, ii vor da toti sprijin militar, umanitar dar nu oameni, care sa o apere!! Spunea cineva un lucru prea tare pe forum:sa ne fereasca Dumnezeu de un razboi, in care Germania sa fie implicata!!

de: RE
26.02.2015 19:52
Anonimule, tu vrei sa stii ce cauta Uniunea Europeana in Europa? Si Tarile Baltice, si Ucraina si Moldova sunt tari europene.

Nu e nici o baricada intre noi si Europa. Avem dreptul sa intram in UE cand vrem si cand suntem gata.

Este adevarat ca nemtii nu prea au de ce se baga sa faca pace. Irimul rand din cauza ca nu se pricep. In al doilea rand pentru ca Germania are interese economice care o face sa tina partea Rusiei in acest conflict.

de: Anonim
22.02.2015 20:40
Sa fie asta agresiunea Rusiei sau Uniunea Europeana a intins coarda si a intins tentacolele mai mult decat era necesar!!???
Ce cauta oare Uniunea Europeana in tarile baltice si in tarile foste sovietice??
de ce oare tocmai Germania e cea care poarta rolul de arbitru!! Nu cumva tara asta a fost tinuta despartita in doua ca sa nu mai devina o forta!??? au trecut 15 ani si iata rezultatul!!!
noi oare suntem de partea asta a baricadei si vedem ce vrea presa sa vedem sau cineva a fortat nota si a starnit un urs care isi vedea de viata lui si noi i-am calcat teritoriul??

de: RE
19.02.2015 16:38
Dupa zece zile mai am un comentariu - rezultatul armistitiului a fost ca Rusa a ocupat un punct strategic.

Europenii s-au facut ca ploua. Intr-un fel au si dreptate. Daca nu esti in NATO nu ai de ce sa astepti sprijin militar. Poate o sa primesti un camion-doua de paturi, sau un vagon de sicrie, sau poate o sa auzi un cuvant frumos la disparitia tarii tale de pe harta...

Ucraina se apropie de o criza majora. Noi ce facem?

Moldova are cu ce se apara daca Rusia inchide accesul Kievului la Marea Neagra? Dar daca molovenii din Basarabia de Sud sunt atacati si au nevoie de ajutor, o sa aiba Moldova curajul sa faca ceva, sau o sa le trimitem si noi un camion de paturi si un vagon de sicrie?

de: Anonim
19.02.2015 13:08
Totusi, sa ne fereasca Dumnezeu de ziua cand nemtii isi vor dori un razboi - oriunde si impotriva oricui.

de: RE
09.02.2015 18:55
...ce ma mira pe mine cel mai tare in acest razboi este cruzimea d-nei Merkel care e mai cinica chiar si decat Obama. Occidentalii ar putea sa le dea ucrainenilor arme care ar opri tancurile rusesti, dar nu vor. Ei stau si balacaresc toata ziua si asteapta ca Ucraina sa implodeze.

Nimeni nu semneaza tratate de pace atunci cand castiga teren. Pentru ca un tratat de pace sa fie semnat, trebuie sa existe un echilibru de forte.

de: Nelu Apostol de la: Bilbao
02.11.2014 15:29
Deci, in concluzie, Rusia nu aeste in stare sa-si construiasca o nava de razboi. Foarte interesant.
Comments page of 2
    Următorul 

În exclusivitate