joi, noiembrie 27, 2014 Ora Locală 20:14

Internațional

Criza din Ucraina. LiveBlog

Ucraina văzută de la Bruxelles.

Actualizat la 27.11.2014 05:59

Caricaturã ucraineanã despre observatorii din OSCE.
Caricaturã ucraineanã despre observatorii din OSCE.

Posts order:
12:10
Recomand
Prima sesiune a noului parlament ucrainean - guvernul încă neformat
 
Noul parlament ucrainean s-a reunit pentru prima dată în ședință plenară. Cinci partide pro-occidentale controlează 288 din cele 421 de locuri în parlament.
 
Pe 25 noiembrie, președintele Petro Poroșenko a dat asigurări că va face totul pentru a putea forma un guvern în curând.
 
Până acum, un guvern nu a putut fi format din pricina rivalității dintre Poroșenko și premierul interimar Arseni Iațeniuk, fiecare dorind să controleze cât mai multe ministere.
 
Potrivit ultimelor informații, încă neconfirmate, Iațeniuk ar putea ceda dacă formațiunea lui va primi importantul portofoliu al internelor.
Arseni Iațeniuk și Petro Poroșenko.
Arseni Iațeniuk și Petro Poroșenko.
 
14:17
26 noiembrie 2014
Recomand

Franța suspendă livrarea primului crucișător comandat de Rusia

Marinari ruși în fața navei de război de tip Mistral pe care Franța nu o va livra, în portul Saint-Nazaire, 25 noiembrie, 2014
Marinari ruși în fața navei de război de tip Mistral pe care Franța nu o va livra, în portul Saint-Nazaire, 25 noiembrie, 2014Franța a suspendat livrarea primului crucișător comandat de Rusia.
Franța ezita deja dacă sau nu să livreze Rusiei prima navă de război de tip Mistral din cele două comandate în 2011 și deja plătite de Rusia.
 
Președintele François Hollande anunțase la întâlnirea la vărf NATO de la Cardiff, în Marea Britanie că Franța nu va livra Rusiei prima navă de război de tip Mistral comandată și plătită deja de Moscova, din pricina agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
 
Franța fusese foarte criticată de către aliații săi pentru faptul că anunțase inițial că cele două nave ultra moderne, in valoare de peste un miliard de euro.

Marinari ruși în fața navei de război de tip Mistral pe care Franța nu o va livra, în portul Saint-Nazaire, 25 noiembrie, 2014
Marinari ruși în fața navei de război de tip Mistral pe care Franța nu o va livra, în portul Saint-Nazaire, 25 noiembrie, 2014

11:53
25 noiembrie 2014
Recomand
Poroșenko promite un guvern
Arseni Iațeniuk și Petro Poroșenko.
Arseni Iațeniuk și Petro Poroșenko.
 
Președintele ucrainean Petro Poroșenko a primis că va forma un guvern cât de repede. Poroșenko trebuie să se supună presiunilor SUA și UE, care îl critică din ce în ce mai deschis pentru faptul că Ucraina se află, de la alegerile din octombrie încoace, fără un guvern stabil.
 
Analiștii afirmă că întârzierea e datorată rivalității dintre Poroșenko și premierul Arseni Iațeniuk, fiecare încercând să controleze cât mai multe portofolii.
 
 
12:37
24 noiembrie 2014
Recomand

Numărarea macabră a morților

O groapă anonimă în apropiere de Luhansk.
O groapă anonimă în apropiere de Luhansk.

Incă trei soldați ucraineni au fost uciși în ciocniri între forțele guvernamentale și separatiști, după ce patru militari muriseră sâmbătă.

Cu totul, cifra morților din aprilie incoace a depășit 4.300 de persoane, iar de la presupusa încetare a focului, la începutul lunii septembrie, 150 de militari si-au pierdut viața.

13 pe zi e, in medie, numărul morților, de la "încetarea focului" încoace.

 
10:30
23 noiembrie 2014
Recomand

Lavrov: Occidentul vrea o «schimbare de regim» («смена режима») la MoscovaMinistrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că sancțiunile occidentale au ca scop o schimbare de regim la Moscova.

Lavrov a făcut aceste afirmații la reuniunea de sâmbătă a Consiliului de Securitate al Rusiei.

«E iluzoriu», a spus Lavrov «să ne închipuim că Occidentul vrea doar o modificare a politicii noastre [în Ucraina]; ei vor o schimbare de regim».

Lavrov a folosit chiar expresia «schimbare de regim»: «смена режима».

12:31
22 noiembrie 2014
Recomand

De ce nu poate adera Ucraina la NATO

O țară cu istoria Ucrainei nu poate să se alăture unei alianțe militare care a fost creată în perspectiva unei confruntări cu Rusia fără ca asta să creeze automat uriașe probleme.

Ministrul ucrainean al apărării Stepan Poltorak a declarat că Rusia are în regiunile separatiste din Ucraina circa 7.500 de trupe.
 
Guvernul a declarat pe 21 nov. că aderarea sa la NATO este o prioritate.
 

Ideea că Ucraina ar putea adera la NATO într-un viitor previzibil este, in realitate, total irealistã. In primul rând, este limpede că NATO nu dorește să coopteze Ucraina. Asta s-a văzut limpede la summitul din Marea Britanie, luna aceasta. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a fost foarte stânjenit atunci când a fost intrebat de jurnaliști despre o posibilă aderare a Ucrainei la NATO. Când, după aceea, Poroșenko a călătorit la Washington pentru a-i cere președintelui Barack Obama să acorde Ucrainei un statut de “aliat major non-NATO,” răspunsul a fost un NU foarte clar.

E limpede că dacă Ucraina ar fi membru NATO, ar beneficia atunci de protecția garantată de articolul 5, care spune că un atac asupra unuia din membri este un atac împotriva tuturor. Oricum, inainte de a deveni membru, Ucraina ar trebui să primească mai intâi un Membership Action Plan, Plan de Acțiuni în vederea aderării, iar aplicarea acelui plan ia mulți ani. Albania, care a aderat la NATO în 2009, odată cu Croația, a avut nevoie de 10 ani pentru punerea la punct a acelui plan. Odată lansat acest proces, asta ar împinge Rusia să facă tot ce îi stă în putință pentru a împiedica Ucraina să îndeplinească condițiile unei aderări la NATO.

Apoi, câtă vreme Moscova va vedea NATO ca pe un inamic, o bună parte a populației Ucrainei, in special în estul rusofon, va fi de asemenea opusă intrării in NATO. Chiar inainte de anexarea Crimeei, 51% din ucraineni declarau că se opun intrării țării lor in NATO. In estul Ucrainei, 72% din cei intervievați se opuneau intrării in NATO.

Apoi, o țară cu istoria Ucrainei nu poate să se alăture unei alianțe militare care a fost creată în perspectiva unei confruntări cu Rusia fără ca asta să creeze automat uriașe probleme. 

Centrul de informare NATO din Chisinau - logo.
Centrul de informare NATO din Chisinau - logo.

Sediul NATO din Bruxelles.
Sediul NATO din Bruxelles.

12:09
22 noiembrie 2014
Recomand
Euromaidanul şi istoria unei familiii
X
21.11.2014
La începutul anului 2014, Galina Trofaniuk a plecat din satul său din vestul Ucrainei la Kiev, la protestele de pe Maidan. Decizia a adus-o în miezul vieţii politice a ţării, dar a avut şi urmări cardinale asupra vieţii sale personale.

Euromaidanul si istoria unei familii

11:16
21 noiembrie 2014
Recomand

Un an de la Maidan…

22 ianuarie, 2014: forțele speciale de poliție pe Maidan.
22 ianuarie, 2014: forțele speciale de poliție pe Maidan.
Președintele Petro Poroșenko participă astăzi la evenimentele la evenimentele care marchează împlinirea unui an de la primele manifestații de pe Maidan, piața centrală din Kiev.
 
Nemulțumirea vizavi de politica pro-rusă a președintelui de atunci Viktor Ianukovici avea să ducă la extinderea manifestațiilor, violențe și, în cele din urmă, fuga lui Ianukovici, anexarea Crimeei de către Rusia și întregul lanț de evenimente ce au generat situația actuală.
22 ian., 2014: demonstranți auncă cocktailuri Molotov.
22 ian., 2014: demonstranți auncă cocktailuri Molotov.
11:29
20 noiembrie 2014
Recomand

Poroșenko provocat în duel

Igor Plotnițki.
Igor Plotnițki.

Liderul separatiștilor din Luhansk Igor Plotnițki l-a provocat pe președintele ucrainean Petro Poroșenko la un duel.

Intr-o scrisoare deschisă, Plotnițki i-a cerut lui Poroșenko să accepte provocarea "precum făceau căpeteniile vechilor slavi și cazacii. Cine câștigă devine și șeful celorlalți."

Purtătorul de cuvânt al lui Poroșenko a răspuns că Plotnițki "nu poate lua parte decât la un singur fel de duel - cel cu justiția."

11:08
19 noiembrie 2014
Recomand

“Politețea și armele pot face mai mult decât doar politețea.”

 
“Politețea și armele pot face mai mult decât doar politețea."

"Вежливость и оружие могут сделать больше, чем только вежливость"

Putin, vorbind ieri la forumul Frontului Popular al Rusiei (Общероссийский народный фронт) despre atitudinea pe care trebuie s-o aibă Rusia vizavi de Occident.

Nu îi bănuiam lui Putin utter cultură cinematografică… În “The Untouchables”, al lui Scorsese, Al Capone (Robert DeNiro) spune: “You can get farther with a kind word and a gun than you can with just a kind word.”)

Comment Sorting
Comentează în acest Forum (4)
Comentarii
     
de: Nelu Apostol de la: Bilbao
02.11.2014 15:29
Deci, in concluzie, Rusia nu aeste in stare sa-si construiasca o nava de razboi. Foarte interesant.

de: ion de la: chishinau
25.12.2013 20:55
Pentru modernizare shi prosperare Ucraina ca stat indipendent
trebue sa decida independent fara presiuni economice si politice pe
care le practica Moscova fata de fostele republici sovetice.

de: ion de la: craiova
16.12.2013 16:32
Ucraina, inceputul sfarsitului dominatiei lui Vladimir Putin.

de: Victor Tabuci de la: Chisinau
12.12.2013 14:34
Oricine e mare si tare isi doreste putina justitie selectiva...

În exclusivitate