Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin a făcut o vizită la Volgograd...


Volgograd, 30 decembrie 2013.
Volgograd, 30 decembrie 2013.

...unde două atacuri sinucigașe au ucis 34 de oameni la începutul săptămânii.




„Josnicia acestor crime care au fost comise aici la Volgograd nu are nevoie de comentarii în plus. Indiferent de motivele criminalilor, nu există nici o justificare pentru crime împotriva civililor, mai ales împotriva femeilor și copiilor.”

Putin s-a întîlnit cu cîțiva din surpaviețuitorii atentatelor și cu oficialități care anchetează atacurile.

Duminică, un atentator sinucigaș a detonat o bombă în gara orașului, iar luni un alt atentator a atacat un troleibuz. Cel puțin 24 de persoane au fost ucise, și altele mai mult de 70 rănite.

În discursul său de Anul Nou rostit la Habarovsk marți, Putin a promis eliminarea teroriștilor din Rusia:

„Dragi prieteni, ne plecăm capetele în fața victimelor acestor teribile atacuri teroriste. Sînt încrezător că vom continua nebătut lupta împotriva teroriștilor pînă la distrugerea lor totală.”

Președintele rus a mai spus că atacurile teroriste și inundațiile catastrofale care au avut loc în Rusia orientală au fost cele mai mari provocări ale lui 2013.

Ca răspuns la atacurile teroriste, autoritățile au desfășurat peste 5000 de membri ai forțelor de poliție și ministerului de interne pe străzile și mijloacele de transport din Volgograd, iar poliția este ajutată de voluntari.

Guvernele și organizațiile internaționale au condamnat atacurile.

„Condamnăm cu fermitate atacurile teroriste de la Volgograd”, a spus purtătoarea de cuvânt a departamentului de stat de la Washington Marie Harf, adăugînd că America trimite condoleanțe familiilor victimelor și este solidară cu poporul rus împotriva terorismului de orice fel.

Atacurile dela Volgograd a generat îngrijorare cu privire la securitatea Jocurilor Olimpice de Iarnă care încep la 7 februarie în stațiunea rusească de la Marea Neagră Soci, aflată la cam 700 de km depărtare sudes de Volgograd.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG