Linkuri accesibilitate

Ana Guţu încrezătoare că CC va recunoaşte limba română ca limbă de stat (ziare.com)


Ponta şi Băsescu - un „fals război în doi” (România liberă)


Ana Gutu, deputat al fractiunii parlamentare a Partidului Liberal din Republica Moldova, acorda un interviu site-ului ziare.com, in legatura cu chestiunea limbii moldovenesti din Constitutia tarii. Ana Gutu sustine ca „denumirea limbii intr-un spatiu geopolitic constituit recent ca stat tine doar de opinia elitelor stiintifice. „Elitele si-au spus parerea, inclusiv pe timpul regimului totalitar-comunist. Buneii mei niciodata nu au folosit sintagma „limba moldoveneasca”, au trait in Romania Mare, au ramas fideli valorilor nationale romanesti” (am citat). Ana Gutu reaminteste ca in declaratia de independenta a Republicii Moldova, adoptata in 1991 si aniversata astazi, este trecuta limba romana. Constitutia vorbeste insa despre limba moldovenasca scrisa cu alfabet chirilic. Sesizarea inaintata de deputata Gutu Curtii Constitutionale vizeaza tocmai eliminarea echivocului. De ce abia acum? Pentru ca doar de putin timp componenta Curtii s-a schimbat si alatura acum un numar important de intelectuali de elita. „Limba moldoveneasca este o facatura ideologica de sorginte sovietica, menita sa distorsioneze constiinta nationala si sa fabrice o noua identitate”, mai spune Ana Gutu, doctor in filologie romanica. Responsabili de aceasta solutie, artificiala si interesata, sunt, in opinia sa, politicienii de stanga din Republica Moldova. Are incredere ca decizia Curtii constitutionale va fi in sensul eliminarii din Constitutie a denumirii de limba moldoveneasca. „Dupa atatea umilinte, dupa deznationalizarea fortata, ideologizarea diabolica, ale caror sechele le vedem si azi, vom avea parte de un moment de glorie si demnitate. Asa sa ne ajute Dumnezeu!”, isi incheie parlamentul Ana Gutu declaratiile consemnate de ziare.com.


La Bucuresti, presedintele Traian Basescu a criticat aspru lipsa de performanta a Uniunii Social-Liberale, aflate la guvernare, aratand ca datele din domeniul economiei sunt ingrijoratoare: crestere alamanta a somajului, cresterea numarului de taxe si impozite, lipsa unor programe adecvate la strategia Uniunii Europene, fara de care Romania nu va putea accesa fonduri comunitare. Jurnalistii-comentatori vad deja in aceasta iesire publica a presedintelui un episod dintr-un fel de piesa de teatru convenita tacit cu premierul Victor Ponta. Singurul perdant ar fi liderul liberal Crin Antonescu. Intre Ponta si Basescu este un „fals razboi in doi”, ceea ce pare sa fi inteles si Crin Antonescu care priveste acum pactul de coabitare presedinte-premier ca pe un pact de neagresiune reciproca, menit sa-l scoata pe el din joc”, scrie Gabriel Bejan in Romania libera.

„Ponta si Antonescu, festival la televiziune”, titreaza Andreea Udrea, in Evenimentul zilei, cu referire la prezența aproape neintrerupta pe micile ecrane a celor doi, dupa declaratia facuta ieri la Cotroceni de presedinte. In acelasi ziar, Ovidiu Albu il caracterizeaza pe Crin Antonescu drept „o epava bantuita de fantome isterice” (a fost un citat).
XS
SM
MD
LG