Linkuri accesibilitate

Cum a ajuns o moldoveancă ostatecă în Siria


Corina Colţa şi Svyatlana Markiyanovich - imagine preluată de pe Youtube
Corina Colţa şi Svyatlana Markiyanovich - imagine preluată de pe Youtube

Corina Colţa are 32 de ani şi e originară din Tiraspol. Acest lucru l-a confirmat şi un tânăr din Tiraspol care spune că este fratele ei.




De câteva zile circulă pe internet o înregistrare video în care două femei tinere, una din Belarus, cealaltă din Moldova, apar drept ostatece ale insurgenților din Siria. Alla Ceapai a încercat să afle mai multe despre acest caz.

În înregistrarea video postată pe youtube tinerele sunt înconjurate de patru bărbaţi înarmaţi şi mascaţi. Tânăra care s-a prezentat ca fiind din Republica Moldova, Corina Colţa, apare în video citind de pe foaie următorul mesaj:

„Am fost trimise de către comandantul Hezbollah, Mohammed Yazbek, care ne-a perfectat acte false, precum că am fi jurnaliste. Trebuia să colectăm informaţii despre armata pentru eliberare siriană şi să le transmitem comandantului Hezbollah.”


Hezbollah este o grupare islamică şi partid politic cu sediul în Liban care există mai bine de 30 de ani. În 2013 a fost introdusă în lista Uniunii Europene ca organizaţie teroristă.

Viceministrul de externe Iulian Groza a confirmat pentru Europa Liberă că e vorba despre o cetăţeană a Republicii Moldova:

„Conform datelor pe care le avem, ea deţine paşaportul Republicii Moldova, deci este cetăţeanca a Republicii Moldova. Colegii noştri încearcă să ia legătura cu membrii familiei dumneaei pentru a identifica exact circumstanţele.”

Iulian Groza însă, deocamdată, nu ne-a putut confirma dacă tânăra ar fi din stânga Nistrului.

Pe reţelele de socializare am găsit că Corina Colţa are 32 de ani şi e originară din Tiraspol. Acest lucru ni l-a confirmat şi Leonid Bâtca, un tânăr din Tiraspol care pretinde că ar fi fratele Corinei Colţa. Leonid Bâtca spune că sora sa ar fi plecat pe 25 iulie să muncească ca dansatoare în Liban şi că l-ar fi sunat acum o săptămână:

„Ea mi-a zis că a fost răpită şi m-a rugat să o găsesc pe doamna care a trimis-o acolo la muncă. Eu am sunat şi am rezolvat totul. Doamna mi-a zis că asta e o cacealma şi să nu mă implic. Şi mi-a dat asigurări că în cel mai scurt timp totul se va rezolva.”

Leonid Bâtca a zis că se teme să discute cu presa pentru că ar pune astfel viaţa surorii sale în pericol:

„Cei care au răpit-o vor vedea că se încep investigaţiile şi peste câteva zile ne vom trezi cu un video în care sora mea va fi omorâtă. Ei nu au nevoie de ele, vor doar să demonstreze că de nimic nu se tem.”




În cadrul Ministerului de Externe de la Chişinău a fost creat un grup de lucru care investighează cazul. Viceministrul Iulian Groza spune că prin Intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Turcia vor interveni pe lângă autorităţile din Siria pentru a elibera tânăra din captivitate şi o vor repatria în Moldova.

Anterior, Ministerul de Externe de la Chişinău a recomandat moldovenilor să evite călătoriile în Siria, în contextul violenţelor din regiune. Amintim că începând cu martie 2011 Siria este implicată într-un război civil împotriva regimului Assad, pe care guvernul condus de Bashar al-Assad a încercat să-l înăbușe cu ajutorul forţelor armate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG