Linkuri accesibilitate

Chişinăul va încerca să o elibereze pe moldoveanca răpită în Siria


Luptător al opoziţiei siriene la Aleppo
Luptător al opoziţiei siriene la Aleppo

Iulian Groza: „Cazuri similare nu au fost, dar cazuri când cetăţenii Republicii Moldova s-au aflat în Siria şi au avut nevoie de repatriere au existat.”


În ședința guvernului de astăzi, premierul Iurie Leancă a solicitat ministerului de externe să examineze situația în legătură cu informaţiile din presa din Moldova şi din Belarus despre o moldoveancă din regiunea transnistreană, Corina Colţa, care ar fi fost răpită în Siria. Presa a relatat că împreună cu Svetlana Markinovici, din Belarus, moldoveana ar fi dispărut acum o săptămână. O înregistrare cu cele doua femei care susţin ca au fost răpite a fost postata pe internet. Despre măsurile pe care le întreprinde diplomaţia moldoveană, Valentina Ursu a discutat cu ministrul adjunct de externe Iulian Groza:

Europa Liberă: Domnule viceministru, gestionaţi un caz ieşit din comun. Faptul că această moldoveancă a ajuns ostatecă în Siria, într-un fel, vă dă bătăi de cap acum?

Iulian Groza: „Suntem în faza în care ne documentăm. Încercăm să identificăm exact circumstanțele în care s-a întâmplat această situaţie. Am sesizat persoanele responsabile din cadrul Ministerului de Externe, dar şi colegii noştri de la Ambasada Republicii Moldova în Turcia acreditaţi pentru Siria să intervină, să se documenteze la faţa locului. La moment, la minister am creat o celulă de criză, un grup de lucru pe intern pentru a clarifica situaţia şi pentru a identifica soluţii pentru rezolvarea situaţiei concrete.”

Europa Liberă: Aţi clarificat situaţia, este cetăţeanca din Republica Moldova?

Iulian Groza: „Conform datelor pe care le deţinem, într-adevăr, ea deţine paşaportul Republicii Moldova, deci este cetăţeanca Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Locuieşte în stânga Nistrului?

Iulian Groza: „Nu putem să confirmăm exact această informaţie. Pot să vă spun că colegii noştri din cadrul celulei de criză încearcă să ia legătura cu membrii familiei dumneaei, pentru a identifica exact circumstanțele care au fost anunţate şi în presă. Să vedem în ce măsură ele sunt confirmate şi în ce măsură ele pot să ne ajute la identificarea soluţiilor concrete pe teren de gestionare a situaţiei date.”

Europa Liberă: Faptul că a ajuns prizonieră împreună cu o altă persoană din Belarus ar putea să vă facă să cooptaţi eforturile ca să vă uşureze identificarea unei soluţii?

Iulian Groza
Iulian Groza
Iulian Groza: „Cu siguranţă, noi vom coopta toate instituţiile şi partenerii pentru a găsi soluţii. Vom încerca, în primul rând, să o eliberăm de sub captivitate şi de a o repatria pe doamna respectivă în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Anterior, Ministerul de Externe a avertizat cetăţenii despre pericolul de a merge în zonele de conflict.

Iulian Groza: „Ministerul de Externe nu numai că a avertizat cetăţenii noştri privind vizitarea acestui stat. Mai mult ca atât, noi am gestionat situaţii dacă nu similare, dar tot cu cetăţeni ai Republicii Moldova care au fost prinşi în situaţia de conflict din statul respectiv, din Siria. În cooperare cu colegii noştri români am asigurat repatrierea dumnealor. În esenţă, cazuri similare nu au fost, dar cazuri când cetăţenii Republicii Moldova s-au aflat în Siria şi au avut nevoie de repatriere au existat şi noi am asigurat acest lucru împreună cu partenerii noştri. Ştiu cu siguranţă că am avut un caz de cooperare cu colegii noştri din România. Avem cu ei şi un acord de colaborare în acest sens.”

Europa Liberă: Informaţiile le veţi pune la dispoziţiei din moment ce o să le obţineţi de la această celulă de criză?

Iulian Groza: „Imediat ce vom avea mai multă informaţie cu referire la acest caz, cu referire la circumstanţele respective şi pe măsura evoluţiilor şi acţiunilor pe care le vom întreprinde, Ministerul de Externe, colegii mei vor asigura informarea opiniei publice.”
XS
SM
MD
LG