Linkuri accesibilitate

Eurostat: balticii și bulgarii - primii la asasinate și omoruri; românii - primii la furtul de mașini


„Tările baltice, Finlanda și Bulgaria ocupa primele locuri la asasinate și crime violente în UE. România e prima din listã la categoria furtului de mașini.”


Un nou raport statistic despre infracțiunile din Uniunea Europeană spune că țările baltice, Finlanda și Bulgaria ocupa primele locuri la asasinate și crime violente. România e prima din listă la categoria furtului de mașini.

Criminalitatea scade în țările occidentale ale Uniunii Eropene, insa e in continua creștere în Europa de est. Biroul de statistica al Uniunii Eropene, Eurostat, a dat publicității cifrele criminalității, cumulând statisticile furnizate de polițiile țărilor Uniunii si făcând un tablou al evoluției criminalității pe durata a 3 ani (2007-2010). Exemplul Belgei, însă, care și-a publicat simultan propriile sale statistici la zi și care le confirmă pe cele ale Eurostat, arată ca nivelul criminalitatii a ramas în mare acelasi din 2010.

Studiul nu ia in seamă Croația, intrată abia anul acesta in UE, si prezintă un tablou comparativ, pe delicte, in cele 27 de țări ale UE de pina acum.

Concluzia globală este o scădere a criminalității in Europa occidentala, in special în Anglia, Germania si Olanda. Cea mai mare scădere față de perioada precedentă se înregistreaza în Grecia (-21%), dar trebuie precizat că e vorba de perioada imediat premergătoare crizei economice actuale. În schimb, cea mai mare creștere a criminalității se înregistrează in Cipru (+11%).

Furturile
Concluzia e confirmată în mare și cand se defalchează pe categorii de delicte. Astfel, in cazul furturilor se înregistrează in Cipru o creștere vertiginoasă cu + 126%. Dn nou (iar aici articolele care abundă in presă contribuie desigura la a deforma situația reală) în Italia s-a înregistrat o scadere a furturilor cu -35% față de perioada de pînă în 2007.

Spargerile de locuințe
O categorie aparte o constituie cambriolajele, spargerile de locuințe. Aici Grecia se înscrie net printre țările est-europene, cu o creștere de +62%, urmată de România cu +31%, jumătate din scorul înregistrat în Grecia, însa totuși o progresie vertiginoasă.

Furtul de mașini
România este de asemenea campioana in domeniul mașinilor furate : aproape + 40%. Românii sînt de altfel și in occident cunoscuți de poliții ca fiind specialiști în furtul de mașini, desi mai puțin decat polonezii. Aceștia apar însă mai jos în statistici, întrucât fură mai puțin la ei acasă.

Omoruri și crime
În sfârșit, in privința asasinatelor, omorurilor și crimelor violente, campioanele absolute sînt țările baltice, Finlanda și Bulgaria. În Lituania, campioana europeană a crimei violente, se inregistrează anual 8 omoruri la fiecare 100.000 de locuitori, când media europeană este sub 2.

Tot țările baltice sint campioane si la numărul de deținuți, prima fiind Letonia, cu 305 deținuți la fiecare 100.000 locuitori, in vreme ce la numărul de polițiști raportati la populație recordul absolut il deține Ciprul: 664 la 100.000 locuitori, față de 89 în Ungaria!...

Studiul nu aduce explicații, însă situația specială a criminalității violente in țările baltice si in Bulgaria se explica si prin importanță pe care o au in aceste țări mafiile organizate cu rădăcinii in fosta URSS, iar in cazul Bulgariei in contextul special al Balcanilor.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG