Linkuri accesibilitate

Valdis Dombrovskis: Sperăm ca această Alianţă să poată să treacă prin turbulenţele actuale


Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis
La Chișinău s-a aflat astăzi premierul Letoniei, Valdis Dombrovskis cu ocazia unui forum moldo-leton al oamenilor de afaceri. Valentina Ursu l-a întrebat, între altele, ce mesaj are pentru liderii moldoveni care traversează o criză politică:

Europa Libera: Sub ce forma reflecta relatiile moldovo-letone interesele celor doua state desprinse din fosta URSS?

Valdis Dombrovskis: As spune ca avem relatii bilaterale foarte bune intre Letonia si Moldova, avem un dialog politic foarte intensiv, nu numai la nivel de sefi de stat si guvern dar si la nivel de ministere, la nivel de diferite institutii, si, sigur, sustinem integrarea europeana a Moldovei.

Europa Libera: Ar fi interesati oamenii de afaceri din Letonia sa vina cu investitii in Republica Moldova?

Valdis Dombrovskis: Cu siguranta, suntem interesati sa acceleram cooperarea economica, in ceea ce priveste si investitiile si comertul, fiindca, de exemplu, anul trecut, volumul de comert a fost in jur de 15 milioane de euro, deci inca mai exista mult potential neatins. Si, in cadrul acestei vizite pe care o intreprind la Chisinau am avut si o delegatie cu mai mult de 20 reprezentati ai comertului si afacerilor, care au venit in Moldova cautand oportunitati de investitii si comert, si cred ca asta va da un avant suplimentar cooperarii noastre pe plan economic.

Europa Libera: Ati declarat astazi la Chisinau ca Republica Moldova este cea mai avansată ţară printre statele Parteneriatului Estic în procesul de integrare europeană. Care este probabilitatea ca Moldova sa semneze Acordul de asociere si Acordul de Liber Schimb la summitul de la Vilnius?

Valdis Dombrovskis: Sigur, susținem integrarea europeana a Moldovei, iar in acest moment, in care Republica Moldova finalizează negocierile despre Acordul de Asociere este foarte important sa se vorbească despre posibilitățile unei perspective europene a Moldovei.

Europa Libera: Vorbiti doar despre o perspectivă europeana oferita Moldovei, va intreb daca exista sanse sa fie semnate cele doua acorduri moldo-comunitare?

Valdis Dombrovskis: Stim ca negocierile pe aceste doua documente - Acordul de Asociere si cel de Liber Schimb - intra in fazele finale, posibilitatile sunt ca acordurile sa se faca in urmatoarele luni. Urmatoarea faza este, as spune, de ordinul procedurilor tehnice.

Europa Libera: Conform mai multor sondaje facute in Republica Moldova, preferintele cetatenilor fata de politica externa sunt impartite intre Est si Vest. Care sunt avantajele si oportunitatile pe care le-ar aduce integrarea in Uniunea Europeana?

Valdis Dombrovskis: Cu siguranta, mai intai Moldova trebuie sa se decida ce cale sa urmeze. Daca Moldova alege calea integrarii europene, cred ca telul urmator ar fi accederea Moldovei la Uniunea Europeana, care, desigur, aduce cu sine beneficii tangibile. Dar deja se poate observa, de exemplu, ca in ultimii ani, Uniunea Europeana si-a marit asistenta financiara catre Moldova – in ultimii ani, aceasta a crescut probabil de 5 ori, ajungand anul trecut la 122 de milioane de euro. Cu semnarea Acordului de Liber Schimb, si avand deja un acord de comert liber cu statele CSI, Moldova poate deveni o locatie interesanta pentru afaceri din punct de vedere al comertului international.

Europa Libera: Este integrarea europeana mai importanta decat integrarea euro-atlantica? Sau invers?

Valdis Dombrovskis: Moldova trebuie sa decida. E foarte greu pentru mine sa prezic prioritățile politicii externe a unei alte tari. In cazul Letoniei, a fost clar de la început ca vom urmări integrarea euro-atlantica si ne-am pus deja de la începutul anilor 1990 ca tel strategic alaturarea noastra la Uniunea Europeana si la NATO, la care am aderat in 2004. Dar fiecare tara trebuie sa isi decidă prioritățile singura.

Europa Libera: Conflictul din Transnistria reprezinta un obstacol in calea integrarii Europene a Republicii Moldova?

Valdis Dombrovskis: Cu siguranta, este o problema, si Letonia - in general, Uniunea Europeana - susține solutionarea acestui conflict, respectând in același timp suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei. Pe de alta parte, speram ca procesul de integrare europeana, pe langa beneficiile pe care Moldova le-ar simti prin urmare, sa reprezinte si o opțiune atractiva pentru administrația transnistreana de facto, fapt care ar facilita rezolvarea conflictului.

Europa Libera: Ati spus că sunteţi la curent cu situaţia politică internă din Republica Moldova, va influenţa aceasta activitatea instituţiilor statului, e posibil de a merge în continuare pe calea integrării europene?

Valdis Dombrovskis: Cu siguranta, avem foarte mare incredere si multa bunăvoinţă fata de Moldova, fata de actualul guvern si fata de prim-ministrul Filat, in ceea ce priveste progresul pe care Moldova l-a facut in ultimii ani, in privinta reformelor in stat si in privinta determinarii clare spre integrare europeana, de care a dat dovada. Speram, deci, ca aceasta alianta sa poata sa treaca prin turbulentele actuale si sa isi poata continua munca. Cred ca daca tara se indreapta spre integrarea europeana, este cu siguranta important sa aiba aceasta agenda ambitioasa de reforme, dar si sa se avanseze cu aceste reforme, mai ales in privinta construirii unor institutii stabile si functionale, care sa poate sa asigure democratia, principiul statului de drept, lupta impotriva coruptiei, evitarea justitiei selective si asa mai departe…

Europa Libera: Si ce mesaj ati avea pentru cetatenii Moldovei?

Valdis Dombrovskis: Le-as ura moldovenilor sa munceasca mult si sa prospere, si sa mentina calea integrarii europene, si v-as ura sa va pot bineveni in familia Uniunii Europene, intr-un viitor apropiat.
XS
SM
MD
LG