marți, mai 03, 2016 Ora Locală 02:14

  Presa

  Există o dualitate a puterii care pune în pericol funcţionarea normală a instituţiilor statului (I. Cașu/Adevărul)

  „Ne interesează autenticitatea acestor interceptări telefonice..., cum au ajuns în mass media.” (Panorama).

  x

  Multimedia

  Audio


  Editorialistul Igor Caşu de la „Adevărul” discută, în urma evenimentelor politice de săptămâna trecută, problemele legate de guvernare în Republica Moldova. În opinia autorului, „s-a văzut că există o dualitate a puterii care pune în pericol funcţionarea normală a instituţiilor statului. Un partid din alianţă, mai exact o persoană, controlează şi foloseşte după bunul plac două instituţii-cheie ale statului: Procuratura şi Centrul Naţional Anticorupţie”.  Igor Caşu crede că nici premierul Vlad Filat nu a dovedit calităţi extraordinare, de lider naţional, cum se pretinde de la o vreme”. Soluţia pentru impasul creat acum ar fi, la părerea sa, „scoaterea din algoritmul partajărilor pe criterii partinice a instituţiilor de drept. Prin urmare, la Procuratură, CNA, CNI, Ministerul de Interne trebuie numite persoane din afara partidelor politice şi care să nu se supună unui sau altui lider de partid”.

  În opinia lui Nicolae Negru, de la „Jurnal de Chişinău”, „lucrurile nu sunt atât de complicate precum par la prima vedere”. Compromisuri se cer din ambele părţi, dar, înainte de toate, Filat, Lupu şi Ghimpu trebuie să adopte un model viabil de guvernare în coaliţie. Nu e nevoie de prea mare efort intelectual ca să găseşti unul, e musai, cum spun ardelenii, să vrei”. „Nu pot să existe trei prim-miniştri, un stat nu poate funcţiona într-un asemenea mod”, mai menţionează dl Negru, care invocă bunele practici în acest sens din România unde miniştrii unui guvern de coaliţie nu răspund unei „duble comenzi”.

  Directorul şi editorialistul publicaţiei „Timpul”, Constantin Tănase, scrie că „în anul 2013, V. Filat, ca șef al guvernului, nu s-a ocupat deloc de administrarea țării, ci de intrigi și reglări de conturi.  La fel și […] demisiile lui Zubco și Plahotniuc nu sunt folosite pentru interesele țării – reformarea justiţiei și eficientizarea guvernării, ci pentru consolidarea puterii sale personale”. În opinia dlui Tănase, „în situaţia dată, liderul PD, Marian Lupu, și al PL, Mihai Ghimpu, nu au o alegere prea mare. Filat este aşa cum este și nu persoana lui este acum cea care trebuie să conteze pentru noi. Pentru a nu fi aruncați definitiv pe orbita Moscovei, liderii PL și PD vor trebui, potrivit lui Tănase, „să-și șteargă lacrimile după „necrologul” lui Filat, să înghită pastila amară servită de acesta și să accepte crearea unei majorităţi. Altă soluție care ar fi în interesul național nu există”.

  „Democratul Igor Corman a condamnat ascultarea convorbirilor telefonice ale demnitarilor şi a declarat că în asemenea condiţii oamenii nu se vor mai simţi în siguranţă”, notează „Panorama” cu referire la o emisiune televizată.  „Ne interesează autenticitatea acestor interceptări telefonice. Ne interesează cum au ajuns în mass media.  […] CNA trebuie ă facă o anchetă în acest sens”, a mai spus deputatul PDM citat de Pan.md.

  „Moldova nu va depăşi Ucraina la semnarea acordului de asociere cu UE”, titrează portalul RBK – Ucraina.  Portalul îl citează în acest sens pe ministrul de Externe al Poloniei, Radosław Tomasz Sikorski, care explică de ce este imposibil tehnic acest lucru. „Noi am coordonat deja textul cu Ucraina. Unele traduceri ale acordului sunt deja gata sau aproape gata. Aşa că, sub aspectul criteriilor tehnice, noi mai curând că  vom fi gata să semnăm acordul cu Ucraina. Iar dacă e să vorbim despre alte ţări ale Parteneriatului estic, mai întâi trebuie să încheiem negocierile, iar după asta să parafăm acordul”.

  Taguri moldova,Revista presei,Liliana Barbăroșie

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Nic de la: Ungheni
  19.02.2013 09:40
  Cred ca tara este guvernata de Racul , Broasca si o Stiuca, fiecare partid de la guvernare doreste sa conduca cu ministerele ce le conduc cei recomandati de ei , iar opozitia impinge tara tot mai la fund. Acum Europa nu ne mai crede , deci ne asteapta timpuri grele.

  de: ion de la: chisinau
  19.02.2013 09:34
  Sunt tentat sa cred ca evenimentele sunt programate, "regizate" si au in finalul "scenariului" un obiectiv: OPRIREA RM DIN CALEA SA SPRE UE, compromiterea Statului RM atat in fata populatiei, cetatenilor, cat si in fata partenerilor din UE, crearea unei stari de PESIMISM total, de DISPERARE, DEZAMAGIRE, INSTABILITATE, care unii spera in mod subversiv sa PRABUSEASCA Statul R.Moldova, sa-l falimenteze si abia atunci sa iasa din umbra cei care au pregatite "solutii" salvatoare din partea "fratilor mai mari", de renuntatre la Independenta, la Stat propriu si de "uniri" cu unii sau cu altii, numai nu cu UE.

  În exclusivitate