Linkuri accesibilitate

Preşedintele Vladimir Putin îi recompensează pe istoricii moldovenişti (Evenimentul zilei)


„Parfum de război rece” (România liberă)


O stire din Evenimentul zilei informeaza despre decorarea de catre presedintele rus Vladimir Putin a doi istorici moldoveni. Sergiu Nazaria şi Piotr Şornicov au fost recompensaţi pentru „contribuţia importantă în consolidarea şi dezvoltarea prieteniei şi colaborării cu Federaţia Rusă", scrie ziarul, citand Agerpres. Cititorii afla de semenea ca istoricii sunt cunoscuti ca adepti ai moldovenismului și susținatori ai Partidului Comuniștilor. Ei considera că moldovenii şi românii sunt popoare diferite, iar la 24 august 1944 Moldova a fost eliberată „de ocupaţia româno-fascistă”.

Sub titlul „Parfum de război rece”, Romania libera publica o sinteza despre impasul in care a intrat resetarea relatiilor dintre Statele Unite si Federatia Rusa. Impas evident mai ales dupa instalarea pentru a treia oara la Kremlin a lui Vladimir Putin. Punctul de tensiune maxima, arata autoarea articolului, Gabriela Anghel, ar fi fost atins in decembrie, cand Barack Obama a promulgat legea Magnițki, ca raspuns la o prevedere adoptata de Moscova și prin care americanilor li se interzice adoptia de copii rusi. Legea Magnițki sancționează, inclusiv cu inghetarea bunurilor, pe oficialii rusi implicati in violarea drepturilor omului. Romania libera prezinta gesturile prin care a reactionat Rusia – mai nou, stoparea importurilor de carne din Statele Unite, pe motive „sanitare”.

„Admir abilitatea cu care a fost virată în bălării problema ridicată în raportul MCV privind derapajele mass media”, scrie in Evenimentul zilei Sorin Ionita. El discuta observatiile foarte critice ale raportului de monitorizare a Romaniei pe justitie, aratand ca Uniunea Europeana se gaseste in fata unei probleme cu totul noi. Intr-o tara normala, cu cat presa este mai libera, cu atat democratia e mai stabila, iar situatia de derapaj nu poate sa insemne decat ca statul incearca sa puna botnita presei. Or in Romania puterea foloseste presa impotriva statului si a principalelor sale institutii. Daca Comisia Europeana s-a lamurit ce fel de tara e Romania si a pus diagnosticul corect prin acest raport, arata Sorin Ionita, tratamentul e mult mai dificil de stabilit. Parlamentul de la Bucuresti, abia asteapta sa ”corecteze” derapajele prin adoptarea unei legi a presei, care va anula cu totul libertatea ei.

Se implinesc astazi 60 de ani de la moartea, in inchisoarea politica de la Sighet, a liderului taranist Iuliu Maniu. Romania libera ii prezinta personalitatea intr-un amplu documentar. In Adevarul, politologul Ioan Stanomir reaminteste in rolul crucial al acestui politician respectat: „Celor care înţeleg politica şi viaţa cetăţii ce pe un joc cinic şi amoral, viaţa şi moartea lui Iuliu Maniu le poate oferi lecţia devotamentului implacabil faţă de patrie şi libertate. Celor care sunt seduşi de himerele tiraniei, Iuliu Maniu le poate contrapune echilibrul luminos al demnităţii şi democraţiei constituţionale.”
XS
SM
MD
LG