Linkuri accesibilitate

Cine stă în spatele afacerilor cu medicamente


Interviu cu deputatul Gheorghe Brega.

Despre afacerile cu medicamente, discutăm cu deputatul Gheorghe Brega, preşedintele Comisiei de anchetă privind examinarea situaţiei pe piaţa farmaceutică.

Gheorghe Brega: „Pe parcursul acestor două luni de când activăm am găsit foarte multe nereguli, lacune în legislaţie, dar vedeţi că oamenii din business încearcă cu orice preţ să activeze în baza acestor lacune.”

Europa Liberă: Care sunt cele mai mari probleme?

Gheorghe Brega:
„Protejarea de fosta guvernare a unor producători de medicamente de o calitate proastă.”

Europa Liberă: Şi ce înseamnă că se importau medicamente de proastă calitate?

Gheorghe Brega:
„Păi se importau nu numai medicamente de calitate proastă, dar se importa şi substanţă, materie primă pentru producerea unor medicamente aici la noi în ţară, materie primă de calitate proastă. Chiar chinezii au două feluri de materie primă, una de calitate bună care este scumpă şi una de calitate proastă care este ieftină. La noi se importă numai de calitate proastă.”

Europa Liberă: Şi atunci putem vorbi şi despre sănătatea oamenilor că e pe potriva tratamentului.

Gheorghe Brega:
„Sigur că putem vorbi, pentru că au fost introduse pe piaţă multe preparate de calitate proastă. Noi avem deja pilde concrete. Am audiat toţi directorii de instituţii medicale, atât republicane, cât şi raionale. Ei au confirmat încă o dată că de când au apărut aceste medicamente pe piaţa farmaceutică, pentru a atinge efectul terapeutic câteodată se dublează, sau chiar se triplează dozele. Parcă ar fi niţel mai ieftine, dar efectul terapeutic ca să-l atingi ne costă mult mai scump.”

Europa Liberă: Care erau argumentele farmaciştilor că ei importau şi materie primă şi medicamente mai ieftine de aia pentru că e săracă lumea şi nu-şi poate permite să cumpere medicamente de calitate bună?

Gheorghe Brega:
„Din practica mea de peste 40 de ani ca medic niciodată nu am văzut, cât de sărac ar fi pacientul nu zicu „daţi-mi o pastilă mai ieftină”, toţi zic „daţi-mi o pastilă de calitate ca să mă tratez”. În pofida faptului că suntem săraci, cetăţenii noştri vor totuşi să se trateze cu medicamente de calitate, nu cu cele ieftine. Dar argumentul lor a fost simplu - business.”

Europa Liberă: Domnule Brega, dar câtă responsabilitate poartă şi îşi asumă aceşti farmacişti?

Gheorghe Brega:
„Responsabilitatea ei cu părere de rău nu prea şi-o asumă. Eu v-am spus, ei au folosit lacunele noastre. Noi avem Agenţia medicamentului şi avem un laborator care nu corespunde cerinţelor europene, nu corespunde cerinţelor de a elibera un certificat de tip european, se eliberează un certificat aşa-zis naţional cu toate că nu au dreptul să-l elibereze. Mai mult ca atât noi importăm preparate cu certificate naţionale, care sunt recunoscute numai în ţara lor, mai ales în ţările din Asia. Iată acolo noi avem probleme mari. Cu părere de rău legislaţia prevede să aibă un certificat cel puţin naţional. Şi asta este foarte grav. Importatorii au profitat, nu aş spune că toţi producătorii autohtoni.”

Europa Liberă: Dar daţi-ne măcar două exemple.

Gheorghe Brega:
„Avem un producător autohton Balkan Pharmaceuticals, înregistrează pe an peste 100 de preparate, ceea ce este un record de cartea Guiness, nimeni în lume nu înregistrează câte 137 de preparate în acelaşi an, chiar să vă spun în aceeaşi lună câte 40 de preparate înregistrau. Asta este ceva grav. Probabil că au un acoperiş şi acum ne-au scris şi o scrisoare cu preîntâmpinare, cu intimidare.”

Europa Liberă: Unde sunt organele de control domnule deputat?

Gheorghe Brega:
„Noi am fost în vizită la laboratorul Agenţiei Medicamentului. Păi acolo e un dezastru total. Iată acum punem întrebarea poate cumva prin toate instituţiile europene să vie, să fie certificat, pentru că el nu a fost certificat niciodată acest laborator. Să vedem unde ne aflăm.”

Europa Liberă: Cât de profitabil este businessul în farmaceutică?

Gheorghe Brega:
„Cam în jur de 3 miliarde lei se procură anual oficial, dar mai luăm şi partea neoficială, deci este destul de profitabil.”

Europa Liberă: Au reuşit să vă intimideze?

Gheorghe Brega:
„Da, prin scrisori.”

Europa Liberă: Şi vă este frică?

Gheorghe Brega:
„Mie?! Eu vreau să le transmit celor care încearcă să mă intimideze: cât ar fi acoperişul lor de tare să ţină minte că odată o să ningă şi o să se distrugă acoperişul. Ei au în spate acoperiş, dar eu am cetăţenii şi legislaţia.”

Europa Liberă: Domnule Brega, dar cine ar sta în spatele lor?

Gheorghe Brega:
„Cineva stă. Pentru că au un comportament atât de obraznic; desigur că stă cineva în spatele lor. ”

Europa Liberă: Se poate face ordine pe această piaţă a medicamentelor?

Gheorghe Brega:
„Dacă o să fie o dorinţă o să se poată.”

Europa Liberă: Tot vorbim despre această voinţă politică există ea sau nu?

Gheorghe Brega:
„Când o să înţelegem că sunt medicamente pentru sănătate, când o să analizăm bine că asta este siguranţa sănătăţii, atunci o să se poată multe de făcut. Pentru că folosesc medicamente şi rudele celor care ţin acoperişul la unele firme. ”

Europa Liberă: Până când îşi va continua activitatea Comisia de anchetă privind examinarea situaţiei pe piaţa farmaceutică?

Gheorghe Brega:
„Cu părere de rău o să prelungim termenul pentru că nu reuşim, actele nu prea ne-au fost prezentate, multe lucruri nu se prezintă. ”

Europa Liberă: Cine v-au pus piedici?

Gheorghe Brega:
„Chiar şi Agenţia Medicamentului, chiar şi unele instituţii de stat foarte greu vin actele. Timpul expiră. Noi suntem până la 9 iulie ca atare şi o să prelungim termenul până la 1 decembrie. Haos total nu este, dar este dezordine mare.”

Europa Liberă: Rămâneți încrezător că puteţi face ordine?

Gheorghe Brega:
„Rămân încrezător că o să facem ordine, dar nu ştiu dacă o să avem posibilitatea sută la sută să schimbăm. O să încercăm şi cu legislaţia, dar sunt multe lacune. Iată legislaţia permite ca producătorii autohtoni să plaseze pe piaţa farmaceutică medicamentele în baza unor cereri şi nu mai mult, ca peste 12 luni să perfecteze toate actele. Mai mult ca atât înregistrează preparate la dorinţa lor, calitatea lor nu merge. Unii producători autohtoni înregistrează un preparat, alţii câte 130. Sunt probleme cu medicamentele compensate, sunt probleme foarte mari cu licitaţiile. Pe parcursul a 5 ani de zile, numai licitaţii avem mii care trebuie studiate, dacă au fost conform legii, dar majoritatea lor au fost numai bifate, mimate. Din start se vede pentru cine e pregătită această licitaţie, trăgănate câte un an de zile. Sunt licitaţii unde agentul economic a câștigat licitaţia, dar nu livrează preparatul, pe motive că nu îl aranjează cursul valutar. Apoi revine peste jumătate de an şi spune că pe mine mă aranjează acum cursul valutar. Oamenii stau fără medicamente. Iată avem chiar şi firma asta Balkan Pharmaceuticals au câștigat licitaţia şi până ce nu am ridicat datorită comisiei noastre pacienţii nu au primit medicamente. Au câștigat licitaţia 7 luni în urmă şi abia acum au început a livra. Stai şi te gândești ce grijă au ei de pacienţi şi în al doilea rând, cum aşa în grabă au certificat acest preparat, straniu lucru se întâmplă.”

Europa Liberă: Ce a făcut Ministerul Sănătăţii?

Gheorghe Brega:
„E greu de spus ce a făcut Ministerul Sănătăţii. Ştiţi cum se bazează pe Agenţia medicamentului, dar Agenţia medicamentului dacă în şase ani a avut 9 directori, cum credeţi, fiecare îşi spală urmele, avere şi-au făcut. Mai este metoda cea veche sovietică, repede a spăla urmele înseamnă să demit şeful.”
XS
SM
MD
LG