Linkuri accesibilitate

Teodor Baconschi: „Pentru a face reforme este nevoie de stabilitate.”


Teodor Baconschi
Teodor Baconschi

Ministrul român de externe la Chișinău: „Nimeni nu se va lăsa înşelat de mimarea unor reforme”.





Interviul acordat Europei Libere de ministrul de externe român Teodor Baconschi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct


Europa Liberă: Domnule ministru, iată că au venit primele semnale din partea reprezentanților Uniunii Europene la Chişinău, care spun că dacă Moldova era comparată cu o mireasă, perioada peţitului s-a terminat şi acum Republica Moldova trebuie să promoveze reformele. Ce ar însemna acest avertisment din partea Bruxelles-ului?

Teodor Baconschi:
„Comisia Europeană, comisarul Fule pentru extindere sunt interlocutori care aşteaptă reforme de la statele din Parteneriatul estic. Există o perspectivă clară de integrare, va lua timp, va cere reforme dovedite şi consecvente şi depinde de responsabilitatea guvernanţilor.”

Europa Liberă: Ce include această responsabilitate?

Teodor Baconschi: „Include capacitatea de a remodela instituţiile, legislaţia după calapodul european. Şi acest lucru e greu, cere timp, eforturi mari. România este alături de Republica Moldova în acest efort şi crede că ea îl poate face. S-a văzut că schimbările survenite în ultimul an şi jumătate au transformat Republica Moldova în elevul cel mai sârguincios din Parteneriatul estic.

Nu doar România o sprijină. Sunt multe alte state –

Polonia, Suedia şi alţii, care vor ca în vecinătatea actuală a Uniunii Europene să fie cel puţin o poveste de succes, un stat care demonstrează că se transformă într-o democraţie adevărată şi care produce reformele necesare ca bază pentru dezvoltarea economică a ţării.”

Europa Liberă: Un elev în clasele primare, dar trebuie să ajungă şi la liceale, nu?

Teodor Baconschi:
„Bineînţeles, e un parcurs lung, e mult de muncă şi aveţi foarte multe mîini întinse dinspre Europa, începând cu mîna întinsă permanent dinspre România. Dar trebuie şi seriozitate. Nimeni nu se va lăsa înşelat de mimarea unor reforme. Ele trebuie să aibă loc. Şi există modele şi România poate transfera expertiză sectorială pentru orice minister din Republica Moldova, astfel încât reformele din toate domeniile să aibă substanţă.”

Europa Liberă: Se zice că în coaliţie e greu să guvernezi. Ar fi o scuză, dacă eventual nu s-ar înregistra succese?

Teodor Baconschi:
„Şi la Bucureşti avem un Guvern de coaliţie. Coaliţie există în toată Uniunea Europeană. Nu coaliţiile sunt de vină. E nevoie de voinţă politică şi de direcţie clară pentru rezultate, pe care le aşteaptă şi Uniunea Europeană de la Dumneavoastră şi cetăţenii Republicii Moldova de la actualul Guvern, primul Guvern pro european şi cu adevărat reformist.”

Europa Liberă: Ce ar însemna, dacă se ajunge din nou la alegeri parlamentare anticipate pentru destinul Moldovei?

Teodor Baconschi:
„Pentru a face reforme ai nevoie de stabilitate. Instabilitatea politică e un mare dezavantaj atunci când îţi propui un program ambiţios de reforme. Deci, e nevoie de consens, de negocieri, astfel încât stabilitatea politică să permită dezvoltarea ţării. Toate semnalele către Alianţa pentru Integrare Europeană au fost la unison dinspre Uniunea Europeană – lucraţi împreună, faceţi tot ce e necesar pentru a ţine această direcţie bună.”
XS
SM
MD
LG