Linkuri accesibilitate

„Ghimpu, învins politic, nu și electoral” (Evenimentul zilei)


Băsescu plătește din greu pentru greșelile guvernului Boc (22)

Decizia Curtii constitutionale a Republicii Moldova, care a invalidat luni decretul de instituire a zilei ocupatiei sovietice, a fost una politica, impusa de cercurile politice de la Moscova. Ea ar putea sa nu fie pe placul alegatorilor moldoveni, e de parere Vitalie Calugareanu, citat de Evenimentul zilei. Presedintele interimar Mihai Ghimpu „este perceput acum la nivel popular drept singurul politician care indrazneste sa condamne ocupatia sovietica”. Daca piatra comemorativa asezata in fata guvernului va fi indepartata, populatia ar putea reactiona, astfel incat decretul si-a produs, de fapt, efectul – mai arata Vitalie Calugareanu.

Doua comentarii, semnate de Gheorghe Cercelescu in Gandul si de Lucian Davidescu in Romania libera, arata ca propunerea ministrului de finante roman de a renunta la cota unica, revenind la impozitarea graduala, este contraproductiva. Ea a fost de altminteri contestata chiar de premierul Emil Boc si de alti membri ai cabinetului. Deficitul bugetar se poate compensa numai prin crestere economica, nu prin cresterea taxelor. Cresterea nivelului de impozitare n-ar asigura decat un respiro de 6 luni, dupa care ar fi nevoie de alte taxe pentru a acoperi deficitul – arata Lucian Davidescu in Romania libera.

Si presedintele Traian Basescu plateste din greu pentru greselile guvernului Boc – arata Andreea Pora in revista 22. Ea insista insa ca la origine este de fapt chiar greseala presedintelui, care a pus la carma guvernului „un lider de partid onest, loial şi de bună-credinţă, dar fricos, lipsit de autoritate şi tonomatul stăpânului de la Cotroceni”. Mai mult inca, Basescu a acceptat in guvern ministri precum Adrian Videanu sau Radu Berceanu, sperand ca-i va putea tine in frau. A gresit, si comentatoarea nu-i da acum prea multe sanse sa-si indrepte greseala. Ar trebui sa schimbe acest cabinet cu unul de adevarati profesionisti, sa curete Partidul Democrat Liberal de clientela si de coruptie or, deocamdata, totul ii sta impotriva. „Este cam tarziu, din cauza lipsei de alternativa si a revigorarii opozitiei”, scrie Andreea Pora, in revista 22.
XS
SM
MD
LG