Linkuri accesibilitate

Raportul MCV situeaza România la nivelul dinainte de aderarea la UE (Ziare.com)




Cotidianul „Evenimentul zilei” preia prin Agerpres comentariile purtatorului de cuvant al ministerului rus de externe privitor la un recent interviu al consilierului de politica externa al presedintelui Traian Basescu.

Iulian Chifu declara pentru site-ul Moldova.org ca dialogul dintre Chisinau si Tiraspol s-a blocat o data cu numirea ca reprezentant al presedintelui rus in regiune a lui Dmitri Rogozin.

Alexandr Lukașevici raspunde in numele diplomatiei ruse: declaratiile consilierului prezidential român vin intr-un moment nepotrivit, tocmai cand de la București, „la cel mai inalt nivel”, se exprima intentia recastigarii unor relatii bune cu Federația Rusa.

„Evenimentul zilei” publica de asemenea o scurta stire despre interventia chirurgicala la care a fost supus presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Urgenta medicala a impus si amanarea vizitei la Chisinau a omologului sau de la Bucuresti, Traian Basescu.

Cele mai multe comentarii ale zilei discuta insa semnificatiile Raportului Comisiei europene privind starea justitiei din Romania. Pe site-ul Ziare.com, Ioana Ene impartaseste evaluarea facuta de fostul ministru de justitie din guvernul Boc, Catalin Predoiu. El a fost de parere ca Raportul MCV situeaza Romania la nivelul dinainte de aderarea la Uniunea Europeana: „Mentalitatea celei mai active parti a electoratului roman, aceea care ia deciziile (pentru ca voteaza), a ramas ea insasi in perioada preaderare”. Comentatoarea spune ca atata timp cat au votati atatia candidati cu dosar penal sau cu suspiciune de a fi certati cu legea, societatea romaneasca nu-si dovedeste apartenenta la nivelul civic al Uniunii Europene.

S-a iscat o dezbatere inflamata si pe marginea pomenirii explicite in Raportul Uniunii Europene a presei romanesti ca factor de risc pentru institutiile statului de drept. Documentul apreciaza ca unele trusturi media au exercitat presiuni asupra justitiei.

Cristian Tudor Popescu se revolta pe aceasta tema intr-un comentariu din Gandul.info. El crede ca e problema magistratilor daca sunt slabi de inger si se lasa terorizati de presa. Si chiar mai mult: cand ”respectivii sunt câte-o madmuzea sau nişte marţafoi cu robă, coloraţi politic până în albul ochilor, care se dau în stambă pe net, vorbesc public ca nişte bufniţe bete şi mai au şi nişte schelete în dulap, atunci fireşte că nu le e moale să vadă lucrurile astea prezentate publicului” (am incheiat citatul.

In „România liberă”, Cristian Câmpeanu isi exprima propriile dubii privind o eventuala reglementare a presei. Oricîte reglementări s-ar mai putea adopta (caci exista deja destule in Romania), jurnalistii trusturilor de presa vor gasi cum sa le incalce, iar cel mai bun exemplu este deja ... Antena 3. Asadar, tot o chestiune de mentalitate.
XS
SM
MD
LG