Linkuri accesibilitate

Visegrad 4: Un summit exploziv, la Praga


Premierii slovac Robert Fico și ungurul Viktor Orban, cunoscuți pentru că se opun înarmării Ucrainei, au fost întâmpinați cu huiduieli și pancarte critice marți, la Praga.
Premierii slovac Robert Fico și ungurul Viktor Orban, cunoscuți pentru că se opun înarmării Ucrainei, au fost întâmpinați cu huiduieli și pancarte critice marți, la Praga.

Marți se întâlnesc la Praga liderii a patru țări central-europene aflate în două tabere diferite în UE în ce privește poziția față de Ucraina. Premierul ceh și cel polonez s-au arătat în ultima vreme profund deranjați de derapajele pro-ruse ale premierilor din Slovacia și Ungaria.

Cine s-a temut că Robert Fico, revenit la putere la Bratislava în toamnă, va fi un nou Viktor Orban, un rebel în sânul UE, s-a înșelat: în unele privințe, Fico l-a depășit deja pe creatorul de probleme ungur, Orban.

La sfârșitul săptămânii trecute, Fico a făcut apel împotriva „demonizării” președintelui rus Vladimir Putin, și a acuzat UE că înarmând Ucraina alimentează un război fratricid între două popoare slave.

Premierul ceh Petr Fiala, care nu se enervează ușor, a scris pe Twitter luni: „Când Fico s-a închinat la mormântul lui Gustav Husak (ultimul lider comunist cehoslovac, n. red.) m-am abținut de la comentarii. Dar asta (remarcile despre războiul din Ucraina, n. red.) este deja prea mult. Nu pot accepta că Ucraina și Occidentul ar fi declanșat războiul. Vinovatul e evident. El este agresiunea rusă. Este Rusia care omoară civili”.

Dacă Fiala are o problemă cu Fico, Tusk și-a pierdut de mult răbdarea cu Orban.

În ianuarie, când se hotăra la un summit UE ajutorul financiar pentru Ucraina, noul premier polonez a spus, mai limpede decât colegii lui din vestul Europei, că lui Orban nu i se mai poate permite să blocheze cum vrea politicile europene.

Marți, 27 februarie, acești colegi central-europeni ușor certați între ei discută la Praga tocmai despre Ucraina. Vor reuși cehul și polonezul să-i convingă pe ungur și slovac că nu are rost să sprijine Kremlinul, nici măcar cu vorba? Sau vor profita Fico și Orban de ocazie ca să strălucească din nou prin „originalitate” în interiorul taberei euro-atlantice?

Grupul Visegrad a fost creat la începutul anilor 1990 ca formă de coordonare a pregătirii de aderare la UE. Între timp, el și-a mai pierdut din sens, iar perindarea la putere în majoritatea capitalelor lui a unor lideri cu anti-integraționiste, eurosceptice și xenofobe l-a pus tot mai des în pericol de dispariție.

Președintele ceh Petr Pavel, fost general NATO, a spus, de altfel, că ar prefera o altă formă de cooperare regională, de pildă Bucharest 9 - a țărilor din flancul estic al alianței, unite în prezent mai ales de pericolul rus.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG