Linkuri accesibilitate

Liderii UE au convins Ungaria și au adoptat finanțarea de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina


Premierul maghiar Viktor Orban a dat mai multe semnale în ultima perioadă că ar fi dispus la un compromis, deși în public a insistat că ar putea bloca ajutorul destinat Ucrainei.
Premierul maghiar Viktor Orban a dat mai multe semnale în ultima perioadă că ar fi dispus la un compromis, deși în public a insistat că ar putea bloca ajutorul destinat Ucrainei.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că decizia a fost aprobată cu sprijinul tuturor celor 27 de lideri, în ciuda opoziției manifestată anterior de premierul maghiar, Viktor Orban.

„Avem un acord. Toți cei 27 de lideri au convenit asupra unui pachet adițional de sprijin pentru Ucraina în sumă de 50 de miliarde de euro, din bugetul Uniunii Europene”, a scris Michel pe X, fostul Twitter.

Liderul Consiliului European nu a oferit mai multe detalii, dar susține că decizia va oferi o finanțare predictibilă și pe termen lung pentru Ucraina.

„UE își asumă conducerea și responsabilitatea în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei: știm care este miza”, a adăugat acesta.

Anunțul a fost confirmat și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La scurt timp, premierul polonez, Donald Tusk, a transmis pe aceeași rețea că „Viktor Orban a putut fi convins”, fără a oferi alte detalii.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European, Charles Michel, a declarat pentru The Guardian că premierul maghiar a cedat în cele din urmă „presiunilor” după o serie de întâlniri aseară și în această dimineață cu prim-miniștrii italian, francez și german.

Aceștia au convenit asupra a două compromisuri - va exista o revizuire a cheltuielilor de către Comisia Europeană peste doi ani. Dar va exista și un vot în acest sens. Editorul pentru afaceri europene al Europei Libere, Rikard Jozwiak, a precizat că în acest caz nu va exista un veto din partea Ungariei.

A existat, de asemenea, o măsură suplimentară privind mecanismul de condiționalitate privind statul de drept, a declarat purtătorul de cuvânt.

Această decizie vine după o altă tentativă nereușită la summitul din decembrie 2023, când liderul maghiar a blocat finanțarea pentru Ucraina. Anterior, Financial Times a scris că liderii europeni ar fi luat în calcul să „lovească” economia maghiară în cazul unui eventual veto al Ungariei.

În replică, Orban a transmis că va continua să se opună acestui ajutor, inclusiv în cazul unui „armaghedon” al economiei maghiare.

Într-o primă reacție la decizia de joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că ajutorul de 50 de miliarde de euro va ajuta la „stabilitatea” economică a țării sale și a apreciat că aprobarea lui de către toate cele 27 de țări membre ale UE demonstrează „unitatea puternică” a organizației.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG