Linkuri accesibilitate

Ucraina mulţumeşte României pentru cele „15 pachete de ajutoare militare trimise”


Drapelele Ucrainei și României la punctul de frontieră Isaccea, pe Dunăre.
Drapelele Ucrainei și României la punctul de frontieră Isaccea, pe Dunăre.

Centrul pentru Comunicare Strategică (Stratcom Center) al guvernului ucrainean a publicat pe rețeaua X un videoclip prin care prezintă câteva dintre domeniile pentru care România oferă sprijin. Bucureștiul nu precizează natura ajutorului militar pentru țara vecină, din motive de securitate.

În videoclipul care însoțește mesajul de mulțumire sunt imagini de la demonstrații pro-ucrainene din România, de la întâlniri ale președinților Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski, imagini cu tehnică militară, dar și imagini cu refugiați ucraineni care au fost primiți în România.

Aceste imagini alternează cu mesaje în limba engleză: „România este unul dintre cei mai apropiați vecini ai noștri și unul dintre partenerii care ne-au susținut cel mai mult”, „România a trimis Ucrainei 15 pachete de ajutor militar”, „Ne va antrena piloții pe noile avioane F-16”.

Clipul are ca fundal sonor melodia patriotică „Trăiască România”, interpretată de Nicu Alifantis în perioada Cenaclului Flacăra, condus de poetul Adrian Păunescu.

„Nu doar granița comună, ci și istoria comună dintre România și Ucraina reprezintă fundamentul parteneriatului nostru de o viață. Le mulțumim prietenilor noștri români pentru că ne-au fost alături încă de la început în lupta împotriva tiraniei”, arată mesajul publicat de Stratcom Center pe X.

„Ucraina nu va uita niciodată generozitatea vecinului nostru. Mulțumim, România”, se menționează în mesajul de final al videoclipului.

Mesajul de mulțumire venit de la instituția guvernamentală ucraineană dă, în mod neașteptat, o informație mai puțin cunoscută în România, și anume că au existat 15 pachete de sprijin militar oferit Ucrainei de la începerea războiului declanșat de Rusia.

Autoritățile de la București au păstrat o discreție specială legată de sprijinul militar pe care România l-a oferit Ucrainei de la începutul războiului provocat de Rusia.

Din punct de vedere umanitar însă, este cunoscut România a fost una dintre țările care, alături de Moldova și Polonia, printre altele, au primit zeci de mii de refugiați ucraineni, mai ales în primele săptămâni și luni de la începerea războiului.

Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați în România, în România se află aproximativ 95.000 de refugiați ucraineni, dintre cei aproape 4 milioane care au intrat în țară începând cu februarie 2022.

„De la începerea conflictului din Ucraina, 4.458 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională”, a transmis pe 10 februarie Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Mesajul de mulțumire al Ucrainei vine în contextul mai larg al nevoii tot mai mari a Ucrainei de sprijin militar internațional: muniție, echipamente și tehnologie.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG