Linkuri accesibilitate

Ambasadoarea SUA la Bucureşti: Există riscul ca Rusia să influențeze (și) alegerile din România


Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România, crede că în acest an superelectoral, Rusia va căuta să influențeze orice alegeri poate influența, în țările democratice sau „neprietenoase”.
Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România, crede că în acest an superelectoral, Rusia va căuta să influențeze orice alegeri poate influența, în țările democratice sau „neprietenoase”.

În anul electoral 2024, când va avea patru alegeri, România va fi o țintă pentru Rusia și există riscul ca Kremlinul să încerce să influențeze procesul electoral, susține ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, într-un interviu pentru HotNews.ro.

„Acest risc există, şi nu doar în România. Vedem cum Rusia foloseşte dezinformarea, influenţa malignă, tactici de intimidare în multe ţări, inclusiv în ţara mea, în Statele Unite. Aşa că da, cred că România - orice ţară care trece prin alegeri în acest an - este o ţintă pentru ruşi”, a declarat diplomata americană într-un interviu acordat pentru Hotnews.ro.

Ea a pledat pentru o bună educație a alegătorilor, pe o bună prestație din partea presei, care „să împărtăşească informaţii bune, să investigheze poveştile care se pot răspândi, să demonstreze dacă sunt adevărate sau nu.”

Dar, mai ales, „este important ca fiecare cetăţean, ca fiecare alegător să se gândească în mod critic la informaţiile pe care le primește”, a mai spus Kathleen Kavalec.

Ambasadoarea a spus că prin intermediul rețelelor sociale „este foarte ușor să răspândești o minciună sau să răspândești o poveste care îi înfurie sau îi supără pe oameni, poate chiar îi face să iasă în stradă și să protesteze”.

„Şi vedem că acest tip de dezinformare este folosit pentru a încerca să divizeze oamenii, pentru a crea provocări, pentru a răspândi informaţii care nu sunt absolut deloc adevărate, care îi supără pe oameni. Aşa că, în mod cert, cred că România va fi o ţintă. Ţara noastră va fi o ţintă. Alte ţări vor fi ţinte pentru acest tip de dezinformare. Cu toţii trebuie să lucrăm împreună - cetăţeni, guvernanţi, jurnalişti - pentru a încerca să contracarăm acest tip de efort al Rusiei”, a conchis Kavalec.

În contextul recentelor avertismente de la vârful SUA, NATO și UE privind pericolul rusesc în creștere, Kathleen Kavalec a declarat că „Rusia a fost și continuă să fie o amenințare”, iar „Ucraina trăiește această amenințare pe propria piele”.

„Documentele NATO au identificat întotdeauna Rusia ca fiind cea mai mare amenințare la adresa NATO. Dar ceea ce este important, cred eu, este să recunoaștem că NATO există pentru apărarea noastră și pentru descurajarea Rusiei. Așa că astăzi, mai mult ca oricând, unitatea NATO, faptul că NATO se dezvoltă, faptul că NATO investește mai mult în propria apărare și în descurajare este cel mai puternic zid împotriva unui război ca acesta, care se extinde”, a conchis ambasadoarea Statelor Unite la București.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG