Linkuri accesibilitate

Trustul lui Sinead O’Connor îi interzice lui Trump să-i mai folosească muzica la mitinguri


Annie Lennox cântând pe scena celei de-a 66-a ediții a Premiilor Grammy, la Los Angeles, în februarie 2024, în cadrul unui omagiu adus lui Sinead O’Connor.
Annie Lennox cântând pe scena celei de-a 66-a ediții a Premiilor Grammy, la Los Angeles, în februarie 2024, în cadrul unui omagiu adus lui Sinead O’Connor.

Reprezentații muzicienei irlandeze Sinead O’Connor, care a murit anul trecut, au spus că ea s-ar simți „dezgustată, jignită și insultată” de folosirea versiunii sale a cântecului Nothing Compares 2 U la mitingurile electorale ale lui Donald Trump.

O declarație comună a administratorilor proprietății cântăreței și a casei de discuri Chrysalis Records a cerut ca fostul președinte SUA să „înceteze imediat folosirea muzicii” sale, notează DPA.

Se mai spune că O’Connor, decedată în iulie, la 56 de ani, s-a condus după „un cod moral puternic” și s-a referit în trecut la Trump ca la un „diavol biblic”.

„Am fost scandalizați să aflăm, de aceea, că Trump a folosit interpretarea iconică a Nothing Compares 2 U la mitingurile sale politice”.

„Nu este o exagerare să spunem că Sinead ar fi fost dezgustată, jignită și insultată ca munca ei să fie denaturată în asemenea mod de cineva pe care ea l-a numit diavol biblic” – spun semnatarii declarației.

Nothing Compares 2 U s-a aflat pe primul loc în topul muzical din Marea Britanie în 1990 și i-a adus interpretei faima mondială.

O’Connor a criticat mereu autoritățile politice și religioase, inclusiv prin gestul care i-a adus condamnare mai ales în Statele Unite, de a rupe în fața camerei poza Papei, în semn de protest față de mușamalizarea abuzurilor sexuale în Biserica Catolică.

După moartea ei în 2023, mulți au spus că a fost „înaintea vremii” în condamnarea unor asemenea fapte, fiind marginalizată în mod nedrept pentru luările sale de poziție.

DPA notează că O’Connor se alătură, postum, unei lungi liste de artiști care i-au interzis republicanului Trump să le folosească muzica în scopuri politice: Johnny Marr, Rihanna, Neil Young, Linkin Park, Tom Petty și solistul Aerosmith Steven Tyler, printre alții.

Trump dorește să candideze la un nou mandat în noiembrie.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG