Linkuri accesibilitate

Trump, și mai aproape de nominalizarea pentru alegerile din toamnă


Un alegător din statul american Carolina de Sud, cu două certitudini înscrise pe șapca de tip MAGA.
Un alegător din statul american Carolina de Sud, cu două certitudini înscrise pe șapca de tip MAGA.

Din această ediție: Donald Trump a câștigat preliminariile din Carolina de Sud; administrația Biden apelează la Israel pentru moderație în Gaza; prima aselenizare americană după peste 50 de ani, între mândrie patriotică și improvizație.

Donald Trump a obținut o victorie detașată în alegerile preliminarii republicane, din Carolina de Sud, pentru președinția Statelor Unite, consolidându-și și mai mult calea către nominalizarea partidului său. În ciuda problemelor sale cu justiția, victoriile constante ale lui Trump în alegerile preliminarii indică susținerea sa durabilă în cadrul partidului. Victoria sa zdrobitoare, în special în Carolina de Sud, unde adversara sa, Nikki Haley, a fost guvernator, subliniază controlul ferm al lui Trump asupra bazei partidului. Nikki Haley, în ciuda înfrângerii a anunțat că va rămâne în cursă, ignorând apelurile la retragere. Haley și-a exprimat recunoștința față de susținătorii săi și a subliniat că este hotărâtă să își continue misiunea, indiferent de rezultatele din statul său natal. Calculul ei ar putea fi că Trump rămâne vulnerabil, mai ales dacă este găsit vinovat într-unul dintre cazurile sale penale. Nikki Haley continuă să conducă detașat în sondajele care o opun președintelui Biden, dar în ciuda faptului că ar reprezenta o opțiune mai viabilă pentru victoria republicană, cea mai mare parte a partidului îi rămâne fidelă lui Trump.

Mai multe, aici.

Republicani pierduți în ceață

În timp ce Donald Trump se apropie de a obține a treia nominalizare prezidențială, republicanii anti-Trump se confruntă cu o realitate tulburătoare: este puțin probabil ca partidul lor să revină la ce era înainte de valul MAGA și acum nu mai au o casă politică. Citat în presă, Ken Baeszler, care a votat constant cu Partidul Republican până când Trump și mișcarea sa au transformat partidul, consideră evoluțiile recente ca fiind îngrijorătoare. „Parte din mine speră încă că Ronald Reagan iese din mormânt și ne salvează pe toți”, a spus Baeszler, un pensionar în vârstă de 65 de ani, în timp ce participa la un miting pentru candidatura la prezidențiale a lui Nikki Haley. „Sunt într-un impas”, a adăugat el în legătură cu victoria probabilă a lui Trump asupra lui Haley pentru nominalizarea republicană. El a spus că ar putea vota în cele din urmă pentru un alt candidat. Aceasta este o categorie electorală care îngrijorează campania lui Trump, circa o treime arătând că Donald Trump nu poate ajunge președinte dacă este condamnat penal.

Mai multe, aici.

Un nou apel american la moderație în Gaza

În contextul unei crize umanitare în creștere în Fâșia Gaza, administrația Biden a cerut Israelului să înceteze să atace membrii forței de poliție civile conduse de Hamas care escortează camioanele de ajutor în Gaza. Avertizarea vine în urma preocupărilor tot mai mari cu privire la deteriorarea situației de securitate din regiune și la creșterea haosului și a violenței, care pun în pericol ajutorul umanitar. În ciuda eforturilor administrației Biden de a aduce la cunoștința Israelului consecințele umanitare grave ale acestor acțiuni, Israelul a respins solicitarea invocând obiectivul său de a împiedica conducerea Fâșiei Gaza de către Hamas. Cu toate acestea, oficialități israeliene au menționat că au planuri alternative pentru furnizarea de ajutor umanitar, inclusiv cooperarea cu grupări locale care se opun Hamasului.

Mai multe, aici.

Sancțiuni pentru Rusia, în ajunul aniversării invaziei din Ucraina

Casa Albă a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei cu o zi înainte de a doua aniversare a invaziei în Ucraina. Sancțiunile se concentrează pe infrastructura financiară de bază a Rusiei, precum și pe persoane și entități din alte țări despre care Statele Unite spun că ajută la aprovizionarea Rusiei cu tehnologie și echipamente critice. Într-o declarație emisă de Casa Albă, președintele Biden a spus că Ucraina „rămâne fără muniție." El a cerut Camerei Reprezentanților să aprobe noi ajutoare militare pentru Ucraina, care sunt blocate de republicani. Noile sancțiuni sunt cele mai ample impuse de la invazia Rusiei. Printre companiile sancționate se numără și National Payment Card System Joint Stock, deținută de statul rus, care operează sistemul de plată Mir, folosit pe scară largă în Rusia. Zeci de companii rusești care produc tancuri, lasere și alte tehnologii pentru efortul de război sunt, de asemenea, vizate. Unii dintre cei sancționați sunt în directă legătură cu moartea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, săptămâna trecută. Administrația Biden spune că îl consideră pe președintele rus, Vladimir Putin, și guvernul său responsabili pentru moartea lui Navalnîi.

Mai multe, aici.

De la Congres, la Avdiivka

Într-o convorbire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, șeful executivului american a legat direct retragerea Ucrainei din orașul-cheie Avdiivka de incapacitatea Congresului de a aproba noi ajutoare pentru efortul țării de a respinge invazia Rusiei. Biden a subliniat necesitatea urgentă ca Congresul să aprobe proiectul de lege de finanțare suplimentară a securității naționale pentru a ajuta forțele ucrainene. Biden a declarat că nu are încredere că și alte orașe ucrainene nu ar putea cădea, adăugând că este „etic inacceptabil" faptul că Statele Unite nu furnizează mai mult ajutor ucrainenilor după ce aceștia au luptat „atât de curajos și eroic".

Mai multe, aici.

Din nou pe Lună, după jumătate de secol

Prima aselenizare americană după peste 50 de ani a întâmpinat probleme, fiind nevoie de o soluție software improvizată după ce nava s-a răsturnat după aterizare. Liderii firmei Intuitive Machines, compania care a produs vehiculul aflat acum pe Lună, au declarat vineri seară că nava spațială este răsturnată, aparent blocată de o piatră. Această orientare face ca unele antene să fie îndreptate către suprafața lunară, ceea ce înseamnă că nu pot fi folosite, deși dispozitivele științifice pe care le-a transportat sunt încă utilizabile, au declarat aceștia. Stephen Altemus, directorul executiv al Intuitive Machines, a declarat că încă se analizează ce a cauzat aterizarea vehiculului pe o parte. Nava spațială, numită Odysseus, este un vehicul de aproximativ 14 metri înălțime, conceput să coboare autonom pe suprafața Lunii din orbita lunară și să aterizeze pe un set de picioare. „Avem destul de multă capacitate operațională chiar dacă vehiculul este răsturnat", a spus Altemus. Ca urmare, compania continuă să desfășoare operațiuni pe suprafața lunară, a adăugat el.

Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG