Linkuri accesibilitate

Biden, furios după ce un procuror l-a descris drept „om în vârstă cu memorie proastă”


Joe Biden s-a arătat în mod special deranjat de remarca procurorului că ar fi uitat inclusiv anul în care a murit fiul său, Beau.
Joe Biden s-a arătat în mod special deranjat de remarca procurorului că ar fi uitat inclusiv anul în care a murit fiul său, Beau.

Președintele SUA, Joe Biden, a reacționat nervos atunci când a fost întrebat de reporteri care este starea memoriei sale, după ce un procuror special l-a descris drept „un om în vârstă cu memorie proastă”.

Este vorba de concluziile procurorului special Robert Hur, numit de Departamentul Justiției pentru a investiga acuzațiile de păstrare necorespunzătoare a unor documente confidențiale de către Joe Biden în perioada mandatului de vicepreședinte al SUA și după aceea. Hur a recomandat încheierea investigației, fără pornirea urmării penale pe numele lui Biden.

... un om în vârstă cu memorie proastă

Întrebat într-o conferință de presă, joi, despre faptul că a fost descris ca „un om în vârstă cu memorie proastă”, Biden a reacționat nervos și a respins-o vehement. În remarcile sale, a încercat să sublinieze că a participat la un interogatoriu de cinci ore pentru ancheta în cauză, în zilele de după atacul din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, când avea pe agenda sa mai multe urgențe.

„Eram în mijlocul gestionării unei crize internaționale”, a spus Biden potrivit The Guardian.

„Memoria mea este bună. Memoria mea este... uitați-vă la ce am realizat de când am devenit președinte... cum s-a întâmplat asta? Cred că pur și simplu am uitat ce se întâmplă”, a afirmat el, pe un ton sarcastic.

Cu toate acestea, în cadrul aceleași conferințe de presă, democratul în vârstă de 81 de ani i-a încurcat la un moment dat pe președinții Mexicului și Egiptului, când răspundea la o întrebare despre conflictul din Fâșia Gaza, relatează The Hill.

Un an de investigații

Hur, un procuror republican, a concluzionat în urma investigațiilor sale, care au durat un an, că Biden-vicepreședintele a păstrat și chiar divulgat cu bună știință o serie de documente și materiale confidențiale cu informații din domeniul militar și politica externă din Afganistan. Raportul include fotografii ale documentelor găsite în garajul președintelui de la reședința sa din Delaware.

Acestea includ un memoriu scris de mână adresat președintelui Obama, în 2009, în care se opunea unei creșteri planificate a numărului de trupe în Afganistan și note scrise de mână legate de ședințe cu serviciile de informații și întâlniri privind securitatea națională, potrivit raportului.

Biden a respins concluziile și le-a calificat drept „înșelătoare și pur și simplu greșite”.

Procurorul special a decis să nu înainteze acuzații din lipsa de probe suficiente.

Procurorul special s-a referit în mod explicit la memoria „semnificativ limitată” a lui Biden - un subiect incendiar în alegerile din acest an - inclusiv la incapacitatea sa de a-și aminti în ce an a murit fiul său, Beau. Ultima remarcă l-a înfuriat pe președintele american, care s-a întrebat ce relevanță are în acest context.

„De asemenea, am luat în considerare faptul că, la proces, domnul Biden s-ar prezenta probabil în fața juriului, așa cum a făcut-o în timpul interviului nostru cu el, ca un om în vârstă simpatic, bine intenționat, cu o memorie slabă", a scris Hur.

Într-o scrisoare adresată lui Hur, datată la începutul acestei săptămâni și inclusă în raport, consilierul special al președintelui, Richard Sauber, și avocatul personal Bob Bauer au criticat limbajul consilierului special.

Ei au scris: „Nu credem că modul în care raportul tratează memoria președintelui Biden este corect sau adecvat. Raportul folosește un limbaj extrem de dăunător pentru a descrie un eveniment obișnuit în rândul martorilor: uitarea unor evenimente vechi de ani de zile”.

Impact asupra campaniei electorale

Presa anticipează că publicarea raportului despre Biden va avea probabil un impact în alegerile din 2024, care sunt foarte disputate în SUA, republicanii fiind gata să se arunce asupra oricărei critici la adresa președintelui. Trump este, de asemenea, investigat pentru că a păstrat în mod necorespunzător documente clasificate în complexul său Mar-a-Lago din Florida.

Comitetul Național Republican al senatorilor a declarat după publicarea raportului că președintele Joe Biden nu este „potrivit” pentru funcția pe care o deține.

Documente „sensibile” au fost găsite în 2022 și 2023 la locuința lui Biden din Delaware și la un birou privat pe care acesta l-a folosit între momentul în care a lucrat în administrația Obama și cel în care a devenit președinte.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG