Linkuri accesibilitate

Thailanda: Membrii trupei rock disidente Bi-2 riscă să fie deportați în Rusia


Igor Bortnik (Liova) este solistul formației rock Bi-2. În mai 2023 a fost declarat „agent străin” de Ministerul rus al Justiției.
Igor Bortnik (Liova) este solistul formației rock Bi-2. În mai 2023 a fost declarat „agent străin” de Ministerul rus al Justiției.

Membrii trupei rock rusești Bi-2, care au criticat invazia Rusiei în Ucraina, au fost arestați de poliția thailandeză în baza unor presupuse nereguli în documentele acestora legate de dreptul la muncă. Ei riscă să fie deportați în Rusia, potrivit mai multor activiști pentru drepturile omului.

Autoritățile thailandeze susțin că cinci din cei șapte membri ai trupei rock au intrat în Thailanda utilizând pașapoarte rusești, deși unii dețin și alte cetățenii, printre care și cea israeliană și australiană. Membrii trupei au fost arestați joi, 25 ianuarie, pe insula Phuket, în sudul stațiunii cu același nume, după ce au susținut un concert. Poliția a spus că nu ar fi avut permisele de muncă corespunzătoare.

Într-un comunicat publicat pe pagina oficială de Facebook, membrii trupei Bi-2 declară că „toate concertele se desfășoară în conformitate cu legile și practicile locale”.

„Știm că motivele acestei presiuni sunt creațiile noastre, poziția noastră”, a evidențiat trupa în mesaj.

Associated Press notează că muzicienii au plătit amenzi în sumă de circa 85 de dolari fiecare, dar se află în continuare în Centrul de detenție pentru imigranți din Bangkok, potrivit Human Rights Watch și unor relatări din presa israeliană.

Apeluri la eliberarea artiștilor

Politicianul rus de opoziție Dmitri Gudkov, prieten cu membrii formației Bi-2, a declarat pentru Current Time că Moscova ar exercita presiuni asupra Thailandei pentru ca interpreții să fie deportați în Rusia. Mai exact, consulul general al Rusiei în Thailanda, Vladimir Sosnov, s-ar implica personal în a asigura deportarea muzicienilor cu cetățenie rusă, anume a cinci din cei șapte membri ai formației.

Îngrijorarea sa a fost împărtășită și de Sunai Phasuk, reprezentant al Human Rights Watch, care a confirmat că cei șapte muzicieni sunt în continuare arestați.

„Membrii trupei disidente de rock Bi-2 se vor confrunta cel mai probabil cu consecințe dure și alte pericole grave dacă ajung în mâinile autorităților ruse”, a declarat Sunai pentru The Associated Press. „În niciun caz Bangkok nu ar trebui să-i predea Moscovei, întrucât va încălca flagrant atât dreptul internațional, cât și pe cel thailandez”.

Poliția de imigrare din Thailanda nu a comentat. Anterior, autoritățile de la Bangkok au interzis mai multe concerte ale interpreților ruși care au criticat Kremlinul de la declanșarea invaziei în Ucraina.

Mariana Semkina, membră a trupei Iamthemorning a scris pe X (fostul Twitter) că colegul ei de trupă, Gleb Koliadin este unul din cei șapte muzicieni arestați. Ea a precizat că acesta este rezident temporar în Marea Britanie și a participat ca claviaturist în trupa Bi-2.

Semkina susține că Bi-2 este o trupă „incomodă pentru (guvernul rus – n.r.) deoarece sunt o trupă populară și sunt în mod evident anti-război și anti-Putin, așa că s-au mutat din țară cu ceva timp în urmă”.

În martie 2023, membrii trupei rock au susținut un concert la Chișinău.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG