Linkuri accesibilitate

Poliția face percheziții în cluburile gay și saunele din Moscova, în timp ce un club din Sankt Petersburg a fost închis


Activiștii LGBT protestează la Moscova în iulie 2020. La 30 noiembrie, Curtea Supremă a Rusiei a declarat „mișcarea socială internațională LGBT" - care, din punct de vedere juridic, nu există - ca fiind extremistă.
Activiștii LGBT protestează la Moscova în iulie 2020. La 30 noiembrie, Curtea Supremă a Rusiei a declarat „mișcarea socială internațională LGBT" - care, din punct de vedere juridic, nu există - ca fiind extremistă.

Poliția rusă făcut raiduri în cluburi și saune LGBT-friendly din Moscova, anuntă site-ul Caution pe canalul său Telegram.

Raidurile din timpul nopții au avut loc la doar o zi după ce, pe 30 noiembrie, Curtea Supremă a Rusiei a declarat „mișcarea socială internațională LGBT" - care nu există din punct de vedere legal - ca fiind extremistă și a interzis toate activitățile sale cu efect imediat, printr-o decizie luată cu ușile închise la Ministerul Justiției.

Unul dintre cluburile percheziționate de poliție sub pretextul căutării de droguri a găzduit o petrecere pentru comunitatea LGBT la care au participat aproximativ 300 de persoane.

Poliția a verificat documentele participanților și le-a fotografiat cărțile de identitate înainte de a-i elibera.

Furie și disperare după ce Curtea Supremă din Rusia a interzis „mișcarea LGBT”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00

Raiduri similare au avut loc în cel puțin alte două cluburi de noapte din Moscova, un bar și o saună, sub același pretext, al căutării de droguri.

Deși nu au fost găsite droguri, ofițerii de poliție mascați care au percheziționat sauna i-au pus pe toți să se întindă pe podea cu fața în jos, relatează Caution, care citează martori.

În cel de-al doilea oraș ca mărime din Rusia, Sankt Petersburg, a fost închis clubul gay Central Station.

„Locația pe care am închiriat-o a refuzat să ne permită să lucrăm din cauza [noii] legi. Ne cerem scuze, nu ne mai desfășurăm activitatea", a declarat clubul pe site-ul de socializare VKontakte.

Raidurile au avut loc în condițiile în care rămâne neclar ce sau pe cine va afecta noua reglementare, având în vedere că nicio mișcare socială LGBT nu este nici măcar înregistrată în Rusia.

Autoritățile susțin că presupusa mișcare LGBT provoacă, printre altele, tulburări sociale și religioase.

Activiștii și apărătorii drepturilor omului avertizează că noua legislație adoptată ar putea duce la urmărirea penală generală nu doar a activiștilor, ci și a celor care caută adăpost împotriva violenței homofobe, sub amenințarea unei pedepse de până la 10 ani de închisoare.

Pe 1 decembrie, inițiativa pentru drepturile omului "Cauza LGBT+" a anunțat că își încheie activitatea în Rusia, ca urmare a hotărârii Curții Supreme.

„Din cauza unor circumstanțe externe, suntem forțați să anunțăm autodizolvarea organizației noastre și, în consecință, încetarea activităților" în Rusia, a precizat LGBT+ Cause pe Telegram.

Articolul a fost preluat de la Europa Liberă România.
XS
SM
MD
LG