Linkuri accesibilitate

„România se întoarce implacabil la vremurile de dinainte de integrarea în UE” (Dan Tapalagă/Hotnews.ro).


„Anii care se termină cu «17» nu aduc nimic bun puterii din Rusia” (Armand Goșu/ „22”).

Hotnews.ro, dar și alte publicații difuzeză știrea că Republica Moldova a renunțat la contractul de achiziție de energie electrică din Transnistria în favoarea unei companii ucrainene. Știrea precizează că centrala Cuciurgan este „cel mai mare contribuabil al Transnistriei și principalul furnizor de valută”, or, „în ultimii doi ani, în regiunea separatistă ”este o criza valutară acută, cauzată de intenția autorităților de a menține cotația rublei locale”, citează Hotnews.ro preluând Noi.md.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00
Link direct

„Anii care se termină cu «17» nu aduc nimic bun puterii din Rusia”, scrie Armand Goșu în revista „22”. S-ar părea că Vladimir Putin știe acest lucru, se teme chiar de acest an centenar al revoluției bolșevice. Explicația lui Goșu: liderul rus a ajuns mai degrabă în situația țarilor dinainte de Revoluție, are o poziție conservatoare nu fără legătură cu doctrina țarilor Nicolae I și Alexandru III. Nu de alta Kremlinul a dispus după 26 martie o „legislație extrem de restrictivă, care face aproape imposibilă organizarea de mitinguri sau demonstrații legale”. Problemele lui Putin sunt Alexandr Navalnîi, un opozant fără partid, și noua generație de ruși, care n-a văzut alt conducător la Kremlin și nu prea mai suportă ideea încă unui mandat de șase ani pentru Putin. În ciuda sondajelor fluturate propagandistic, care îl creditează pe actualul președinte cu peste 80%, „nu puțini experți ruși, scrie Goșu, cred că jocurile nu sunt nici pe departe făcute, iar potențialul de criză socială și politică din Rusia crește cu fiecare zi”.

Vasile Ernu, care scrie la secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul, spune că, în varianta susținută de Alexei Navalnîi, lupta anticorupţie înseamnă: „Vrem să redistribuim resursele mai corect şi vrem şi noi la clasa VIP”. Navalnîi nu este, în opinia sa, un opozant anti-sistem, ci chiar parte a sistemului. „Îmi aduce aminte de Galina Brejneva, fiica lui Brejnev. [...] un soi de fiică răzvrătită care făcea chefuri prin Moscova şi când se pilea se urca pe masă şi striga «Jos comunismul!» În acest timp, tatăl conducea ţara”. Teoria bloggerului de la Adevărul este că lui Putin îi e mai teamă de elitele politice îmburghezite, care cer tot mai mult, decât de popor. Iar impasul vine din scăderea nivelului de trai în Rusia și, desigur, din aventura siriană a Rusiei. „Ce avem acum e începutul sfârşitului unui declin care a pornit de ceva vreme. Proiectul politic Putin s-a oprit. [...] El poate continua încă mult aşa agonizînd, pentru că mai are ceva resurse. Însă e clar că nu mai are viitor”.

Despre legile în curs de aprobare în Parlamentul de la București scrie azi Dan Tapalagă, pe Hotnews.ro. E vorba despre dezincriminarea abuzului în serviciu. Primarii și parlamentarii vor recăpăta dreptul să-și angajeze rudele de gradul I și II și foștii parteneri de afaceri din ultimii cinci ani. Tot ei vor avea voie să semneze cu o mână ca primar/parlamentar și cu cealaltă ca om de afaceri, pentru că se discută eliminarea din legislație a incompatibilității și conflictului de interese. „România, încheie Tapalagă, se întoarce implacabil la vremurile de dinainte de integrarea în UE, dacă societatea va accepta resemnată ieșirea de pe harta lumii civilizate”.

XS
SM
MD
LG