Linkuri accesibilitate

Presa regională: pe ce mizează ocupanții, „trădarea” lui Dodon și „eșecul” separatismului pro-rus


Comentarii la anunțata vizită a lui Dmitri Rogozin în Moldova și promisiunea lui Igor Dodon să decoreze militari ruși și membri ai forțelor separatiste transnistrene.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Într-un editorial pentru Glavred.Info, jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov scrie că acum 25 de ani moldovenii nici în ruptul capului nu s-ar fi gândit că președintele țării ar putea vizita regiunea separatistă din stânga Nistrului pentru a celebra un sfert de secol de la lansarea operațiunii de menținere a păcii. „Este un proces de sărbătorire a colaboraționismului”, constată autorul. Citez: „Pe ce contează un ocupant? El așteaptă oboseala de la război. Mizează pe cei care sunt deja dezamăgiți, fiindcă nu au văzut schimbări rapide in bine”, conchide Portnikov.

Într-un articol despre intenția lui Igor Dodon să decoreze militarii ruși de pe Nistru, publicația Eurasia Daily îl citează pe directorul centrului „Politicon” Anatol Țăranu, care spune: „dacă președintele își va îndeplini promisiunea, gestul respectiv va trebui tratat ca un act de trădare”. Analistul afirmă că Igor Dodon se simte foarte bine în calitate de agent al unei țări străine. „El distruge solidaritatea instituțiilor de stat”, conchide Țăranu.

Autorul agenției informaționale rusești REGNUM Iuri Selivanov opinează că o criză politică internă în Republica Moldova, laolaltă cu sentimentele anti-rusești din Ucraina ar putea crea un amestec exploziv care ar cauza escaladarea conflictului transnistrean: „Ceea ce ieri părea imposibil, deja mâine poate necesita contramăsuri adecvate și eficiente.” Dacă se va ajunge la confruntare miliară directă, Rusia la rândul său ar trebui să caute măsuri corespunzătoare, a adăugat Selivanov.

Tiraspolul suspectează Chișinăul de posibile provocări, scrie jurnalista rusă Svetlana Gamova, într-un articol pentru ziarul Nezavisimaia Gazeta. Vorbind despre cererea Parlamentului de retragere a trupelor rusești de pe Nistru în ajunul vizitei lui Rogozin, Gamova face referire la vicepreședinta așa-zisului Consiliu Suprem din regiunea transnistreană Galina Antiufeeva, care spune că, citez „deputații transnistreni” au apreciat acest gest ca o manevră pentru a distrage atenția de la eșecurile economice și sociale ale Chișinăului în dialog cu Tiraspolul. „Această soluție se încadrează în logica altor pași distructivi ai Chișinăului, cum a fost și expulzarea celor cinci diplomați ruși”, afirmă Antiufeeva.

Rusia cu succes a organizat și a gestionat conflicte în regiunile separatiste a Moldovei și Georgiei în ultimii 25 de ani, scrie Emil Avdaliani într-o analiză publicată de portalul Georgia Today. În opinia autorului, este o metodă prin care Kremlinul încearcă să sufoce aspirațiile pro-occidentale ale Moldovei, Georgiei și Ucrainei, indirect influențând și comportamentul guvernelor acestor țări. În același timp, Avdaliani se arată sceptic că Kremlinul își mai poate continua jocul pe scenele atâtor „teatre”. „Orice nereușită va fi un eșec al proiectării puterii Federației Ruse în regiune”, consideră autorul.

XS
SM
MD
LG