Linkuri accesibilitate

Procuratura investighează cazul unor refugiați romi atacați cu gaze lacrimogene


Refugiați romi din Ucraina, găzduiți la Manejul de atletică ușoară din Chișinău. Centrul de plasament a fost ulterior închis.
Refugiați romi din Ucraina, găzduiți la Manejul de atletică ușoară din Chișinău. Centrul de plasament a fost ulterior închis.

Procuratura municipiului Chișinău a inițiat miercuri, 12 octombrie, un proces penal pe cazul refugiaților romi din Ucraina care ar fi fost atacați cu gaze lacrimogene de către paza unui centrul de plasament temporar din Chișinău.

Procuratura a fost sesizată de Centrul European pentru Drepturile Romilor (European Roma Rights Centre, ERRC). Procurorii urmează să decidă, în cel mult o lună, dacă vor deschide sau nu un dosar penal pe acest caz, a spus Europei Libere serviciul de presă al Procuraturii Generale.

Organizația care-și are sediul la Bruxelles s-a adresat și Consiliului pentru egalitate, pe 10 octombrie, cu o plângere de hărțuire și discriminare pe criteriul etnic.

Ion Bucur, facilitator de țară pentru Moldova al ERRC, a precizat pentru Europa Liberă că incidentul s-a produs în seara zilei de 18 august 2022, în cantina centrului de plasament de pe strada Testemițanu, amenajat în clădirea abandonată a Facultății de Relații Internațional (FRIȘPA). În urma unor tensiuni apărute între refugiați și personalul centrului, reprezentanții organelor de forță care asigurau paza au folosit gaze lacrimogene împotriva refugiaților, etnici romi, după ce au deconectat curentul în încăpere și i-au agresat verbal.

Este un caz tragic, un caz de discriminare, de profilare rasială a romilor...

„În jur de 20-30 de persoane, inclusiv vârstnici și copii, au fost practic imobilizați și au avut nevoie de îngrijiri medicale. La fața locului au venit trei ambulanțe”, povestește Ion Bucur. „Este un caz tragic, un caz de discriminare, de profilare rasială a romilor”, adaugă activistul.

Directoarea centrului a fost demisă

Potrivit lui, administratoarea centrului de plasament, care a fost ulterior concediată, avea atitudini ostile și discriminatorii în raport cu refugiații de etnie romă, care erau cei mai mulți printre persoanele adăpostite. „Mereu erau conflicte. Le spunea: «Vreau să scap de voi, țigani jegoși» și cuvinte necenzurate. Refugiații s-au plâns nu o singură dată”, spune Ion Bucur.

Activistul precizează că organizația a făcut demersuri la Procuratură și Centrul pentru egalitate abia după aproape două luni pentru că și-a luat timp să documenteze cazul.

Marin Alla, secretarul general al Coaliției „Vocea Romilor”, care face parte din Centrul Unic de Gestionare a Crizei (CUGC) al guvernului, a spus Europei Libere că la o zi de la producerea incidentului, pe 19 august, administratoarea centrului de plasament a fost eliberată din funcție, prin decizia CUGC.

„Totodată, au fost sesizate organele competente, inclusiv Ministerul de Interne. Știm că a fost inițiat un dosar care se află acum în cercetare la MAI”, susține Marin Alla. Potrivit lui, actualmente, circa jumătate din cei 150 de refugiați cazați la centrul de plasament de pe strada Testemițanu sunt etnici romi. „Familiile de refugiați romi sunt numeroase și doar acest centrul de plasament dispune de spații mari în care să poată fi cazate”, explică activistul.

Moldova, criticată pentru segregarea refugiaților romi

Într-un raport făcut public în aprilie, Centrul European pentru Drepturile Romilor a criticat autoritățile moldovene pentru segregarea refugiaților romi. Reprezentanții organizației au vizitat atunci trei centre de plasament, inclusiv cel din strada Testemițanu, și au constat că refugiații romi erau nu doar segregați, dar și cazați în condiții proaste, fără a avea acces la apă caldă și alte utilități, precum și la îngrijiri medicale.

Critici similare au fost formulate de organizația Human Rights Watch (HRW), într-un raport publicat la finele lunii mai. Organizația a constat, între altele, că autoritățile moldovene găzduiesc în mod deliberat majoritatea refugiaților romi separați de alții care fug de război, într-un mod ce constituie un tratament inegal și discriminatoriu. Guvernul de la Chișinău a respins aceste acuzații, explicând că nu a aplicat criteriul etnic atunci când a repartizat refugiații în spațiile de cazare.

XS
SM
MD
LG