Linkuri accesibilitate

Moldova denunțată de Human Rights Watch pentru segregarea romilor din Ucraina


Refugiați romi din Ucraina, găzduiți la Arena Manej (Sala Polivalentă) din Chișinău, 8 martie 2022
Refugiați romi din Ucraina, găzduiți la Arena Manej (Sala Polivalentă) din Chișinău, 8 martie 2022
Moldova denunțată de Human Rights Watch pentru segregarea romilor din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00

Republica Moldova este criticată de organizația Human Rights Watch (HRW) pentru segregarea romilor refugiați din Ucraina, într-un raport făcut public în miercuri dimineață.

Autoritățile din Moldova sunt acuzate că găzduiesc în mod deliberat majoritatea refugiaților romi separați de alții care fug de războiul din Ucraina, într-un mod ce constituie un tratament inegal și discriminatoriu, acuză astăzi Human Rights Watch. Pe fondul atitudinilor discriminatorii omniprezente față de romi, autoritățile guvernamentale au permis și, în unele cazuri, au îndrumat personalul și voluntarii să refuze refugiaților romi locuințe în unitățile administrate de guvern.

HRW subliniază (fără a spune că asta ar fi o circumstanță atenuantă) că din 24 februarie încoace, circa o jumătate de milion de refugiați din Ucraina au intrat sau au trecut prin Republica Moldova, ceea ce reprezintă cel mai mare procent de refugiați pe cap de locuitor din regiune.

Dintre aceștia, circa 87.700 au rămas în Moldova, care, cum amintește raportul HRW, rămâne cea mai săracă țară din Europa.

Pentru redactarea raportului, HRW a intervievat la începutul lui aprilie nu doar refugiați, dar și ofițeri de poliție și ai serviciilor de graniță, precum și lucrători sociali, atât la punctele de trecere Otaci and Palanca, cât și la Chișinău. S-a descoperit o tendință accentuată din partea autorităților de a separa romii de ceilalți refugiați și de a-i instala în locuri speciale, iar nu de a-i găzdui împreună cu ceilalți.

HRW constată că aproape toți romii ucraineni care au avut de-a face cu guvernul au fost cazați în clădirea anterior abandonată a Facultății de Relații Internațional (FRISPA), iar alții au fost duși pe Arena Manej [Sala Polivalentă], sau la MoldExpo, fără a li se propune o alternativă.

O serie de ONG-uri moldovene s-au plâns de calitatea proastă a serviciilor și instalațiilor de la Manej, sau din primele zile de la FRISPA, fără încălzire sau apă caldă. De asemenea, s-a constatat că administratorii unor centre de refugiați refuză să primească romi.

La MoldExpo, angajați locali au informat HRW că există ordine specifice ca romii să nu fie primiți. Anchetatorii precizează însă că e vorba de ordine pur verbale și că nu există urme scrise că ar fi vorba de o politică oficială, centralizată, coordonată “de sus”.

HRW trece în revistă și acuzațiile nedovedite formulate de unele autorități împotriva romilor, acuzații de trafic de persoane și furt.

HRW cere Chișinăului să pună capăt acestei politici discriminatorii și să colaboreze cu organizațiile romilor pentru a stabili nevoile specifice. Guvernul a repartizat deja câte un parlamentar pentru fiecare centru de primire.

HRW estimează numărul romilor din Ucraina la circa 400.000 și amintește că ei au fost întotdeauna supuși discriminărilor. Dar și în Moldova, UNICEF a constatat că romii reprezintă categoria cea mai defavorizată a populației.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG