Linkuri accesibilitate

Președintele român Klaus Iohannis candidează pentru șefia NATO


Klaus Iohannis rostind un discurs în Parlamentul European la 7 februarie. În urmă cu câțiva ani, despre Iohannis s-a scris în presă ca despre viitorul șef al Consiliului European, post obținut însă atunci de belgianul Charles Michel.
Klaus Iohannis rostind un discurs în Parlamentul European la 7 februarie. În urmă cu câțiva ani, despre Iohannis s-a scris în presă ca despre viitorul șef al Consiliului European, post obținut însă atunci de belgianul Charles Michel.

Președintele României, Klaus Iohannis, al cărui al doilea și ultim mandat la șefia statului român se apropie de sfârșit, și-a anunțat anunțat marți intenția de a candida la postul de Secretar General NATO.

Funcția de la Bruxelles va deveni vacantă la 1 octombrie, odată cu plecarea actualului șef NATO, Jens Stoltenberg.

Într-o alocuțiune rostită marți la București, Iohannis a spus: „Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”.

Înaintea anunțului lui Iohannis, singura candidatură cunoscută la șefia NATO era a premierului demisionar olandez Mark Rutte.

Și-a exprimat interesul pentru post și prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, văzută ca unul din cei mai vehemenți critici ai Rusiei din UE și NATO.

Despre posibila intrare în cursă a liderului român s-a speculat în presă, unde s-a scris că de partea sa ar fi mai ales membrii estici ai alianței Nord-Atlantice.

Mari puteri NATO ca Marea Britanie, Franța, Germania, SUA, și-au exprimat acordul prealabil pentru Rutte.

O țară NATO din est, anume Ungaria, a semnalat că va bloca o eventuală alegere a olandezului din cauza criticilor sale din trecut la adresa derapajelor antidemocratice ale regimului premierului Viktor Orban.

Șeful NATO se alege prin consensul țărilor membre – ajunse la 32, după aderarea Suediei, săptămâna aceasta.

Dacă ar fi ales, Iohannis ar deveni primul Secretar General NATO dintr-o fostă țară comunistă. În prezent, postul de Secretar General adjunct este deținut de politicianul român Mircea Geoana, văzut de mulți ca posibil candidat la postul de președinte al României, la alegerile din toamnă.

Articol scris cu ajutorul Europa Liberă România.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG