Linkuri accesibilitate

Următorul șef NATO? Probabil olandezul Rutte


La recenta Conferință de securitate de la Munchen, premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, le-a spus celorlalți lideri europeni: „Ce-ar fi să nu ne mai văietăm pe tema lui Trump și să ne luăm securitatea în serios, ajutând Ucraina?”
La recenta Conferință de securitate de la Munchen, premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, le-a spus celorlalți lideri europeni: „Ce-ar fi să nu ne mai văietăm pe tema lui Trump și să ne luăm securitatea în serios, ajutând Ucraina?”

Premierul olandez demisionar, Mark Rutte, și-a mărit șansele să devină următorul Secretar General al Alianței Nord-Atlantice (NATO) după ce a fost asigurat de sprijinul a două membre-cheie: Statele Unite și Marea Britanie.

„Președintele Biden sprijină puternic candidatura premierului Rutte de a deveni următorul Secretar General al NATO”, a spus un oficial SUA citat de Reuters, joi.

Ministerul britanic de Externe a spus și el, potrivit aceleiași surse, că Rutte se bucură de respect înalt în NATO, având experiență mare în domeniul apărării și securității.

Cel mai longeviv premier din istoria Olandei, Rutte, și-a anunțat în mod neașteptat demisia și ieșirea din politica olandeză în iulie, dar continuă să asigure interimatul ca șef de guvern pe fondul complicatelor negocieri pentru formarea unei noi majorități parlamentare în urma alegerilor de la 22 noiembrie.

Șeful NATO începând din 2014, fostul premier norvegian, Jens Stoltenberg, va pleca din post în octombrie. Mandatul lui a fost prelungit, de fapt, în vara anului trecut, pentru a patra oară, pe fondul războiului din Ucraina.

Diplomați citați de Reuters spun că Rutte este singurul candidat la șefia NATO. Prim-ministra estoniană Kaja Kallas și ministrul de Externe leton Krišjānis Kariņš și-au exprimat și ei interesul, dar nu au fost prezentați oficial drept candidați.

Prim-ministra daneză Mette Frederiksen, menționată de unii ca posibil succesor al lui Stoltenberg, a exclus această posibilitate joi, spunând că ar refuza postul dacă i s-ar oferi, mai informează Reuters.

Căutările pentru un nou șef NATO au loc când Ucraina invadată de ruși cere tot mai insistent sprijin militar sporit și consecvent, spunând că nu poate învinge singură, iar unele țări europene se tem de impactul asupra alianței al eventualei reveniri la putere în Statele Unite a „izolaționistului” Donald Trump.

Mai mulți membri NATO - cel mai recent Danemarca, joi - semnează în aceste zile dinaintea celei de-a doua aniversări a invaziei acorduri bilaterale de securitate cu Kievul, într-o încercare de a-i asigura sprijin pe termen lung, indiferent de evoluția relației transatlantice.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG