Linkuri accesibilitate

Președintele argentinian, Milei, va fi primit la Vatican de un Papă pe care l-a făcut „imbecil”


Milei merge în Italia după o vizită în Israel, unde a vizitat Kibbutz Nir Oz, unul din locurile atacate de teroriștii Hamas la 7 octombrie. El numește Israelul un „aliat natural” al Argentinei.
Milei merge în Italia după o vizită în Israel, unde a vizitat Kibbutz Nir Oz, unul din locurile atacate de teroriștii Hamas la 7 octombrie. El numește Israelul un „aliat natural” al Argentinei.

Noul președinte al Argentinei, Javier Milei, va avea duminică prima sa întâlnire cu Papa Francisc, compatriotul lui pe care l-a făcut odată „imbecil” fiindcă „promovează comunismul”.

Agenția France Presse scrie că Milei va asista la Vatican la serviciul divin pentru canonizarea primei sfinte argentiniene, misionara din secolul al XVIII-lea Mama Antula, ceremonie ce va fi prezidată de suveranul de 87 de ani, fost episcop de Buenos Aires.

Cei doi se vor întâlni în marginea ceremoniei din Bazilica Sf. Petru înaintea unei audiențe programate pentru luni dimineață.

Milei, care se consideră un „anarho-capitalist” și s-a apucat să reducă rolul statului în economie, l-a criticat de mai multe ori pe Papă. Înaintea alegerilor prezidențiale, el l-a numit pe Francisc „omul rău”, „imbecilul” care „promovează comunismul”.

Mai exact, Milei i-a reproșat Papei că se amestecă în politică și că nu a condamnat dictatori precum cubanezul Fidel Castro.

Papa a minimalizat remarcile, punându-le pe seama atmosferei electorale aprinse.

Cei doi au părut însă să se împace după ce Francisc l-a sunat și l-a felicitat pentru victoria în alegeri, notează AFP. În acea convorbire telefonică, președintele l-a invitat pe Papă să viziteze Argentina predominant catolică, unde Jorge Bergoglio nu a mai fost de când a ajuns capul Bisericii în 2013.

Milei, care sosește la Roma vineri, avea pe agendă și întâlniri cu prim-ministra italiană Giorgia Meloni și cu președintele Sergio Mattarella.

El a fost săptămâna aceasta în Israel, unde a anunțat că mută ambasada argentiniană de la Tel Aviv la Ierusalim, spre încântarea guvernanților israelieni.

Milei a crescut într-o familie catolică, dar se declară fascinat de iudaism și a studiat Tora. Recent, a spus însă că nu se va converti, inclusiv pentru că ar fi greu să țină sabatul în calitate de președinte.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG