Linkuri accesibilitate

Noul guvern polonez reformează televiziunea publică după „epoca PiS”


Poliția în fața sediului televiziunii publice din Polonia, la 20 decembrie, în timpul unui protest împotriva înlăturării vechii conduceri a instituției (REUTERS/Kacper Pempel/File Photo)
Poliția în fața sediului televiziunii publice din Polonia, la 20 decembrie, în timpul unui protest împotriva înlăturării vechii conduceri a instituției (REUTERS/Kacper Pempel/File Photo)

Polonia are un nou guvern, pro-EU, condus de fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk. Una din primele măsuri ale noului cabinet să-i dea afară pe șefii televiziunii publice, transformată de fostul guvern conservator în propria portavoce. Președintele Duda vorbește de „anarhie”.

După învestirea guvernului condus de Tusk, fost președinte al Consiliului European, acum o săptămână, coabitarea cu președintele Andrzej Duda, un aliat al precedentei guvernări naționaliste, părea să meargă destul de bine.

Însă atmosfera s-a tensionat după ce guvernul lui Tusk a suspendat miercuri transmisia canalului public de știri, TVP Info, și i-a concediat pe șefii lui, afirmând că urmărește astfel să restabilească imparțialitatea presei.

Prim-ministrul Donald Tusk a promis restructurarea acestui canal TV, dar și a altor mijloace de informare de stat, pentru a elimina propaganda și politicile de dezbinare ale fostei puteri. Presa de stat, în special TVP Info, a fost acuzată în mod repetat în ultimii ani că a devenit principalul canal propagandistic din vremea guvernării anterioare a partidului naționalist Lege și Justiție (PiS).

Unii, chiar fără să fie adversari politici ai lui Tusk, spun însă acum că metodele folosite pentru reformarea televiziunii publice au fost prea brutale.

Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) „a denunțat intervenția” noului prim-ministru. „Presa publică nu aparține nici PiS, nici altui partid”, a declarat Pavol Szalai, șeful biroului RSF pentru regiunea UE/Balcani. Organizația l-a îndemnat pe Tusk să promulge o legislație care să prevadă „independența organelor publice de presă și diminuarea influenței politice în supravegherea, finanțarea și numirea conducerii acestora”.

„Un semn de anarhie”

Președintele Duda a declarat pentru postul privat Radio Zet că măsurile guvernului au ocolit procedurile parlamentare, încălcând astfel Constituția. „Sunt acțiuni complet ilegale”, a spus el. „Este anarhie”.

Consiliul Național de Radiodifuziune și șeful acestuia, Maciej Swirski, susținut de PiS, a publicat o declarație în care se spune că Grupul european de reglementare pentru servicii media audiovizuale (ERGA) a fost informat „în legătură cu încălcarea legislației privind mass-media”.

Telespectatorii din Polonia au urmărit joi seara la televiziunea de stat TVP un buletin de știri cu structură modificată. Prima emisiune difuzată sub noile autorități a început cu experți și oficiali care au explicat de ce programele din timpul guvernului anterior încălcau standardele de corectitudine și obiectivitate și de ce noul guvern a trebuit să facă schimbări peste noapte. Chiar și numele principalului program informativ a fost schimbat, din „Știri”, în „19.30”, ora la care este difuzat jurnalul pe canalul principal, TVP1.

Emisiunea a prezentat apoi un reportaj despre dezbaterea bugetului pe 2024 în parlament, urmat de alte știri din Polonia și din întreaga lume, încercând să includă diverse puncte de vedere. La final, prezentatorul a declarat că programul aspiră la cele mai înalte standarde și că va lua în considerare și vocile critice.

Alte programe de pe TVP1, cum ar fi seriale populare sau emisiunile-concurs, au rămas neschimbate.

Poliția și forțele de securitate au ridicat bariere în fața clădirii principale a TVP din Varșovia, după ce liderii partidului Lege și Justiție, formațiune care a fost înlăturată de la putere în urma alegerilor de acum două luni, au început miercuri o manifestație pentru a protesta față de schimbările introduse de guvernul Tusk.

Unii protestatari au rămas în sediul televiziunii și joi, iar poliția a permis doar angajaților autorizați accesul în clădire.

XS
SM
MD
LG