Linkuri accesibilitate

Donald Tusk, la învestirea ca prim-ministru: „Polonia este o verigă-cheie, puternică și suverană în NATO”


Noul prim-ministru polonez Donald Tusk prezintă programul guvernului și cere un vot de încredere în Parlament, Varșovia, Polonia, 12 decembrie 2023
Noul prim-ministru polonez Donald Tusk prezintă programul guvernului și cere un vot de încredere în Parlament, Varșovia, Polonia, 12 decembrie 2023

Noul prim-ministru polonez Donald Tusk a depus jurământul miercuri dimineață. Politicianul pro-UE preia puterea după ani lungi de dominație a conservatorilor naționaliști care au provocat conflicte dese cu Bruxellesul.

Ceremonia care a oficializat desemnarea guvernului proeuropean a avut loc la palatul prezidențial din Varșovia și marchează ultima etapă a alternanței la putere care a avut loc în această săptămână în Polonia, tranziție care pune capăt celor opt ani tumultuoși de guvernare a partidului național conservator Lege și Justiție.

Donald Tusk, în vârstă de 67 de ani, a mai fost prim-ministru în perioada 2007-2014. El promite să restabilească legăturile externe tensionate de guvernul condus de Lege și Justiție, care s-a certat chiar și cu aliați precum Germania și Ucraina și a fost în dezacord cu UE din cauza unor modificări legislative care au erodat independența ramurii judiciare a națiunii.

Din echipa lui Tusk face parte un fost ministru de externe, Radek Sikorski, care își reia acest rol. De asemenea, lui Tusk i se alătură Adam Bodnar, un avocat respectat pentru drepturile omului și fost ombudsman, numit ministru al justiției.

„Îți mulțumim, Polonia!”

Donald Tusk și miniștrii săi au sosit la palatul prezidențial într-un autobuz în culorile alb și roșu ale steagului Poloniei și cu inscripția: "Îți mulțumim, Polonia!" Ei au fost întâmpinați cu aclamații de susținătorii lor.

Noua echipă guvernamentală a obținut marți seară un vot de încredere în parlament, după un discurs inaugural prin care Donald Tusk a promis că va cere Occidentului să își mențină sprijinul pentru Ucraina.

Să cerem (...) ca întreaga comunitate occidentală să ajute Ucraina în acest război

El a făcut apel la fărâmițata clasă politică a Poloniei să se unească, spunând că nu își poate permite disensiuni în timp ce Rusia duce un război de agresiune peste graniță, un conflict care, mulți se tem, s-ar putea extinde dacă Moscova va învinge. „Sarcina Poloniei, sarcina noului guvern, dar și sarcina noastră, a tuturor, este să cerem cu voce tare și cu fermitate ca întreaga comunitate occidentală să ajute Ucraina în acest război. Voi face acest lucru din prima zi", a declarat Tusk la ședința solemnă la care au participat ambasadorul Ucrainei și foști președinți polonezi, inclusiv luptătorul pentru libertate anticomunist Lech Walesa. Tusk și-a exprimat nemulțumirea că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se vede nevoit să îi îndemne pe liderii mondiali să sprijine în continuare lupta Kievului într-un război care a ucis sau mutilat zeci de mii de ucraineni.

„Nu mai pot răbda să-i aud pe unii politicieni europeni și pe cei din alte țări occidentale care spun că s-au săturat de situația din Ucraina", a declarat Tusk. „Ei îi spun în față președintelui Zelenski că nu mai au putere, că sunt epuizați.”

Guvernul lui Tusk a câștigat votul de încredere din Parlament cu 248 de voturi pentru și 201 împotrivă. Votul a fost întârziat de un deputat de extremă dreapta, Grzegorz Braun, care a luat un extinctor și a stins lumânările de pe o menorah care marca sărbătoarea de Hanukkah. Tusk și alții au denunțat incidentul, spunând că este rușinos.

Provocările noii guvernări de la Varșovia

Printre provocările cu care se va confrunta Donald Tusk se numără restabilirea standardelor democratice în Polonia, eforturile pentru deblocarea fondurilor Uniunii Europene care au fost înghețate din cauza regresului democratic al predecesorilor săi și încercarea de a gestiona migrația care provoacă tulburări politice în Europa.

Donald Tusk va fi supus, însă, unor mari presiuni încă din primele zile de guvernare. Unii economiști locali spun că promisiunile electorale pe scară largă ale partidelor din Polonia au blocat țara într-o "capcană a populismului", cu un calendar electoral încărcat, cu scrutinuri europene și prezidențiale, care limitează perspectivele de consolidare.

„Calendarul electoral încărcat din următorii doi ani ar putea descuraja guvernul să își asume provocări politice dificile, inclusiv reducerea considerabilelor dezechilibre fiscale”, a spus Federico Baraga-Salazar, director senior al Fitch Ratings, citat de Reuters. El a adăugat că administrația se confruntă cu alegeri politice dificile pentru a acoperi cheltuielile angajate și plata dobânzilor la datoriile pe termen lung, spunând că Polonia ar putea necesita reduceri bugetare mai mari începând cu 2025.

Economiștii de la Citigroup au estimat că îndeplinirea de către Tusk a tuturor promisiunilor sale electorale, care se ridică la cheltuieli de până la 3,5% din PIB, ar putea face ca deficitul bugetar al Poloniei să urce vertiginos peste 7% din PIB în 2025, un nivel care nu a fost înregistrat nici măcar în perioada de vârf a pandemiei.

Randamentele obligațiunilor pe cinci ani ale Poloniei au scăzut cu aproape 40 de puncte de bază de la triumful lui Tusk în alegerile din octombrie, în timp ce zlotul se tranzacționează aproape de cele mai ridicate niveluri de la începutul anului 2020, susținut de speranțele de a pune capăt unor ani de certuri cu UE.

Zeci de miliarde de euro din fondurile UE destinate Poloniei au fost înghețate din cauza disputelor cu oficialii de la Bruxelles privind standardele democratice, dar Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, a promis să refacă relațiile și să deblocheze banii.

XS
SM
MD
LG