Linkuri accesibilitate

Mitropolitul Vladimir cheamă înapoi preoții care au aderat la Mitropolia Basarabiei: „Așteptăm cu nădejde neclintită reîntoarcerea voastră”


La Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Mitropolitul Vladimir a chemat înapoi preoții plecați la Mitropolia Basarabiei.
La Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Mitropolitul Vladimir a chemat înapoi preoții plecați la Mitropolia Basarabiei.

Mitropolitul Vladimir a îndemnat preoții care au părăsit Mitropolia Moldovei „să se pocăiască” și să se reîntoarcă „în sânul Bisericii Ortodoxe din Moldova”. Dar apelul din 23 aprilie survine după ce Vladimir și aliații săi au tăiat deja căile de întoarcere pentru mulți preoți plecați, caterisindu-i.

Mitropolitul Vladimir și-a lansat apelul la o ședință a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ținută la revenirea sa de la Moscova, spunând că „nu este doar un indemn” al său, ci „o necesitate stringentă pentru binele suprem al sufletelor” enoriașilor pe care preoții „au promis să le păstorească”.

Zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei (din cadrul patriarhiei ruse) și au trecut la Mitropolia Basarabiei (parte a Bisericii Ortodoxe Române) în ultimii ani, spunând că nu sunt de acord cu sprijinul exprimat de Patriarhia Moscovei pentru invazia rusească în Ucraina.

„Renunțați la orgolii și reveniți la starea de odinioară”, se arată în apelul lui Vladimir transpus într-o decizie a Sinodului din 23 aprilie. Este și primul său îndemn public către preoții transfugi și vine după ce zeci dintre ei au fost deja caterisiți de către Mitropolia Moldovei drept pedeapsă pentru aderarea la Mitropolia Basarabiei.

Ce spune Mitropolia Basarabiei

Reprezentantul Mitropoliei Basarabiei, Ion Marian, protopop de Orhei și responsabil de primirea noilor parohii, a spus Europei Libere că acest apel vine după ce mitropolitul Moldovei a „epuizat toate armele”. Ion Marian s-a declarat convins că niciun preot venit la Mitropolia Basarabiei nu se va mai întoarce, inclusiv pentru că majoritatea au fost caterisiți, adică dați afară de Mitropolia Moldovei.

Pe de altă parte, vicarul Mitropoliei Moldovei, Ioan Moșneguțu, episcop de Soroca, a explicat Europei Libere că apelul lui Vladimir descris de el drept „părintesc și plin de dragoste” nu se referă la preoții care au fost caterisiți, ci la preoții care au plecat în ultima perioadă „pentru că nu am dori ca și aceștia să fie caterisiți”.

Dar chiar și cei caterisiți deja mai au o șansă de a fi primiți înapoi. „Mai întâi să se întoarcă și apoi va fi adoptată o decizie finală”, a spus Moșneguțu.

Ion Marian de la Mitropolia Basarabiei crede că Mitropolia Moldovei schimbă tactica pentru că Mitropolia Moldovei nu-i mai caterisește automat pe toți preoții care schimbă tabăra. „Ultimii preoți care au aderat la Mitropolia Basarabiei nu au fost caterisiți, ci doar au fost opriți din a săvârși cele sfinte. Probabil că pe aceștia vor să-i întoarcă din drum cu acest apel”, a spus Ion Marian Europei Libere.

Caterisiți, dar nu cu toții

Pe 23 aprilie, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a caterisit încă trei clerici care au anunțat luna trecută că trec la Mitropolia Basarabiei. Este vorba despre preotul Victor Țurcanu, care slujește la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, raionul Fălești și slujitorii Ioan Mileac și Augustin Catană de la Biserica „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din orașul Glodeni.

În cazul unor preoți care au trecut mai demult la Mitropolia Basarabiei, decizii de caterisire nu există.

Apelul Mitropolitului Moldovei către preoții cu „orgolii” vine și la o lună după ce i-a expediat o scrisoare Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, rugându-l să mijlocească „un dialog frățesc” între mitropolii. Atunci responsabilii de la Mitropolia Basarabiei au spus Europei Libere că gestul Mitropolitului Vladimir de a trimite scrisoarea „este de apreciat”, însă bunele lui intenții „sunt greu de crezut”. Deocamdată, patriarhul Daniel nu i-a răspuns public mitropolitului Vladimir.

Una din hotărârile luate la Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova din 23 aprilie a fost de a caterisiți trei preoți care au trecut luna trecută la Mitropolia Basarabiei.
Una din hotărârile luate la Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova din 23 aprilie a fost de a caterisiți trei preoți care au trecut luna trecută la Mitropolia Basarabiei.

Cele două biserici ortodoxe care activează pe teritoriul R. Moldova - subordonate Patriarhiei Moscovei și, respectiv, Patriarhiei Române - își dispută reciproc statutul canonic încă din 2002, când Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de către guvernul moldovean, după o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG