Linkuri accesibilitate

Mitropolitul Moldovei îl cheamă la dialog pe Patriarhul român, dar îl acuză că i-ar corupe preoții


Mitropolitul Moldovei, Vladimir, și Mitropolitul Basarabiei, Petru, de Ziua Independenței R. Moldova, 27 august 2021.
Mitropolitul Moldovei, Vladimir, și Mitropolitul Basarabiei, Petru, de Ziua Independenței R. Moldova, 27 august 2021.

Mitropolitul Moldovei, Vladimir, care pierde tot mai mulți preoți în favoarea Mitropoliei Basarabiei, i-a expediat o scrisoare Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, rugându-l să mijlocească „un dialog frățesc” între mitropolii. Dar Mitropolia Basarabiei nu crede că Vladimir este sincer.

În scrisoarea datată cu 4 martie și publicată pe 6 martie, Mitropolitul Vladimir scrie că „dezbinarea dintre frați se folosește ca armă electorală”, că „interesele materiale trezesc în unii slujitori ai Bisericii un patriotism de ocazie” și că „salariul oferit le influențează percepția asupra naționalității”.

De la începutul invaziei Rusiei pe scară largă în Ucraina, zeci de parohii din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei (subordonată Patriarhiei Moscovei) la Mitropolia Basarabiei (parte a Bisericii Ortodoxe Române), invocând drept motiv principal indignarea că Patriarhia Moscovei sprijină agresiunea rusă, precum și apartenența lor la românism.

Unii dintre preoți au recunoscut că un factor este și faptul că Biserica Ortodoxă Română le oferă salarii mai mari și garanții sociale (bani din bugetul României), pe când slujind la Mitropolia Moldovei nu au carnet de muncă și trebuie să plătească acestei Mitropolii taxe lunare. În plus, Mitropolia Basarabiei va primi anual 2 milioane de euro de la statul român pentru activitățile sale.

Mitropolitul Vladimir îi scrie Patriarhului Daniel că „nu banii vor liniști lucrurile în teritoriul dintre Prut și Nistru”, iar Mitropolia Basarabiei nu trebuie să se transforme „într-un sac fără fund pentru resursele materiale ale Bisericii Ortodoxe Române”.

Mitropolia Basarabiei răspunde

Preotul Ion Marian, responsabil la Mitropolia Basarabiei de primirea noilor parohii, a spus Europei Libere că gestul Mitropolitului Vladimir de a trimite scrisoarea este de apreciat, însă bunele lui intenții sunt greu de crezut.

„Vedem cum supușii Mitropolitului Vladimir tot timpul lovesc în clericii Mitropoliei Basarabiei, deci, nu putem să credem că Mitropolitul are intenția de a avea un dialog constructiv, din dragoste și pace”, a spus Marian.

El crede că Patriarhul Daniel „va răspunde neapărat” scrisorii primite de la Mitropolitul Vladimir, dar dacă va urma sau nu un dialog „vom afla ulterior”.

Apelul Mitropolitului Vladimir vine după ce, pe 29 februarie, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a reafirmat că toți preoții din R. Moldova care aderă la Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și că sancțiunile disciplinare pe care le aplică lor Mitropolia Moldovei sunt „nule și neavenite”.

Toți clericii care trec de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei sunt mai întâi opriți de la slujbe, iar apoi caterisiți, adică răspopiți. Mitropolia Moldovei consideră că aceștia au părăsit „samavolnic” Biserica Ortodoxă din Moldova și au încălcat jurământul depus la hirotonie.

Mitropolitul Vladimir susține că preoții pleacă fără să ceară carte canonică de eliberare, pe care o oferă oricui o solicită. El scrie că-și dorește ca cele două mitropolii din R. Moldova să conviețuiască „în dragoste și pace” și că pledează pentru un „dialog constructiv”, dar că un grup de influență din interiorul Mitropoliei Basarabiei ar semăna „zâzanie și discordie” între ele.

I s-a plâns și Patriarhului rus

Anul trecut, Mitropolitul Vladimir i-a trimis o scrisoare și ierarhului său, Patriarhului rus Kirill, în care s-a plâns că tot mai mulți preoți trec la Mitropolia Basarabiei, atrași de salarii de 800-900 de euro și facilități sociale, oferite de statul român.

De asemenea, el a mărturisit că, după invazia Rusiei în Ucraina, Mitropolia Moldovei este percepută drept un „avanpost al Kremlinului” și un „susținător” al războiului, ceea ce îi pune în pericol existența. Se știe că Mitropolitul a primit un răspuns de la Moscova, dar conținutul lui nu a fost făcut public.

Cele două biserici ortodoxe care activează pe teritoriul R. Moldova - subordonate Patriarhiei Moscovei și, respectiv, Patriarhiei Române - își dispută reciproc statutul canonic încă din 2002, când Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial, după o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului.

  • 16x9 Image

    Eugenia Crețu

    Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Sibiu (România) și lucrez în presa din R. Moldova din anul 2007. Am început ca reporteră la o agenție de presă, am scris pentru un site de știri, am fost editoare la ziar și am filmat reportaje și documentare TV. La Europa Liberă Moldova sunt din 2014, iar acum sunt editoare-șefă.

XS
SM
MD
LG