Linkuri accesibilitate

Kievul și Chișinăul își vor coordona pașii pentru începerea negocierilor de aderare la UE


Ministrul de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi (în stânga), a fost primit la Kiev de omologul său ucrainean Dmitro Kuleba la o zi după ce ambele țări au făcut încă un pas spre negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
Ministrul de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi (în stânga), a fost primit la Kiev de omologul său ucrainean Dmitro Kuleba la o zi după ce ambele țări au făcut încă un pas spre negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a vizitat Kievul, unde a avut miercuri o întrevedere cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba. Printre subiectele abordate se numără și organizarea unei întrevederi trilaterale între România, Ucraina și R. Moldova la Chișinău, în viitorul apropiat.

Șeful diplomației de la Chișinău a transmis după întrevederea cu Kuleba, în cadrul unei conferințe de presă, că R. Moldova și Ucraina vor continua să soluționeze chestiunile de pe agenda bilaterală „într-o manieră coordonată”. Este vorba în special de proiectele de infrastructură, dar și despre acțiunile în vederea realizării condițiilor stabilite de UE pentru a deschide negocierile de aderare.

„Suntem dispuși să oferim o nouă dinamică interacțiunii fructuoase în formatul trilateral dintre Moldova, Ucraina și România, iar în acest context am discutat aspecte legate de cooperarea benefică între cele trei state ale noastre, pentru asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor”, a declarat Popșoi.

După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu peste doi ani, Moldova, Ucraina și România au colaborat la asigurarea unor rute de export pentru bunurile ucrainene - asta mai ales după ce Moscova a denunțat un acord care permitea navelor ucrainene să „scoată” grâne în lume prin Marea Neagră.

„Pachetul” moldo-ucrainean rămâne

Ministrul ucrainean Dmitro Kuleba a adus în discuție, la conferința de presă cu omologul său moldovean, recentul anunț al Comisiei Europene că a transmis la 12 martie, Consiliului European „cadrul de negocieri” cu Ucraina și R. Moldova pentru aderarea celor două țări la UE - că a făcut, adică, încă un pas spre deschiderea negocierilor, la o dată care tot nu este cunoscută.

Ministrul ucrainean a subliniat că Ucraina și Moldova și-au coordonat și își vor coordona mai departe pașii pentru „penultima fază a dobândirii calității de membru al UE - negocierile de aderare”.

Cunoscătorii procesului de extindere UE spun că Ucraina și Moldova vor rămâne un „duet” cel puțin până ce încep să negocieze aderarea; acel proces va putea avea viteze diferite, dar cele două candidate tot se vor „întâlni” probabil la pasul final, acela al aderării propriu-zise.

Aceiași experți spun că Bruxellesul preferă „pachetele” de candidate admiterilor individuale, inclusiv pentru că vor ca țările respective să devină compatibile una cu alta înainte de a se integra în blocul comunitar.

La conferința de presă cu Popșoi, Kuleba a salutat inițiativa președintelui francez, Emmanuel Macron, de a identifica noi măsuri de sprijin pentru Ucraina, în ce privește agresiunea rusă, dar și pentru R. Moldova, în special legate de tentativele Kremlinului de destabilizare a țării și situației din regiune.

Chiar dacă Transnistria și Găgăuzia au fost pomenite mult în ultima vreme în presa occidentală ca posibile „teme” pentru noi încercări rusești de destabilizare a R. Moldova, cei doi miniștri de Externe nu au abordat subiectul în remarcile lor publice de la Kiev. Într-un recent interviu, Popșoi a spus că în ciuda temerilor larg-răspândite, situația în estul și sudul Moldovei este stabilă.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG