Linkuri accesibilitate

În ultima zi a anului 2023, orașele Ucrainei au fost ținta atacurilor artileriei ruse


Hotelul Harkov Palace, grav avariat de un atac cu rachete rusești pe 31 decembrie.
Hotelul Harkov Palace, grav avariat de un atac cu rachete rusești pe 31 decembrie.

Noul an a început în Ucraina cu noi atacuri rusești care au produs moartea și rănirea a zeci de persoane.

Pe de altă parte, autoritățile ruse au declarat pe 31 decembrie că bilanțul unui presupus atac ucrainean asupra orașului rus Belgorod a ajuns la 24 de morți. Alte zeci de persoane au fost rănite. Kremlinul a promis răzbunare pentru atacul care a avut loc pe teritoriul Rusiei, la aproximativ 25 de kilometri de granița cu Ucraina.

Kievul nu a comentat deocamdată atacul de la Belgorod, dar a susținut adesea că regiunea este folosită de forțele Kremlinului pentru a lansa atacuri aeriene împotriva orașelor ucrainene.

Ambele părți neagă sistematic că vizează zone civile, deși Rusia a fost condamnată în mod regulat pentru astfel de atacuri.

În urmă cu un an, Rusia a lansat un atac cu rachete și drone împotriva Ucrainei, exploziile din ziua de Anul Nou ucigând cel puțin trei civili și rănind alte zeci de persoane.

Artileria rusă a lovit Harkovul, al doilea oraș ucrainean ca mărime
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:18 0:00

„Un miracol se află în voi toți...”

În acest an, în mesajul de Anul Nou, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „noi, ucrainenii, știm mai bine decât oricine altcineva că un viitor mai bun nu vine de la sine, pentru că noi ne apărăm fiecare dintre zilele de mâine cu propriile noastre mâini (...) Un miracol se află în voi toți: hotărâți, responsabili, grijulii și eficienți".

La rândul lui, în discursul de final de an difuzat de televiziunea de stat, președintele rus Vladimir Putin i-a îndemnat pe ruși să nu se uite în urmă, ci să „meargă înainte și să creeze viitorul”. „Suntem mândri de realizările noastre comune și ne bucurăm de succesele noastre. Și ne-am apărat cu fermitate interesele naționale, libertatea și securitatea noastră, precum și valorile noastre, temelia noastră de nezdruncinat.”

El a lăudat armata rusă („eroii noștri”). „Inimile noastre sunt alături de voi. Suntem mândri de voi și vă admirăm curajul.”

A invocat de mai multe ori Patria-mamă pentru care trebuie toți să facă sacrificii și și-a dedicat discursul familiei ruse. „Anul 2024 a fost declarat Anul Familiei în țara noastră. Iar o familie cu adevărat mare este, cu siguranță, o familie în care copiii cresc, în care părinții primesc atenție și sunt tratați cu căldură sufletească și grijă, și în care toți se iubesc și se respectă reciproc. Devotamentul față de Patrie se hrănește printr-o astfel de rudenie a tuturor generațiilor, dragostea de casă.”

Discursul lui Putin a fost mai sobru ca de obicei și președintele rus avea ca fundal Kremlinul. El nu a menționat incidentul din 30 decembrie de la Belgorod ceea ce i-a făcut pe mulți comentatori să creadă că discursul fusese preînregistrat înainte de atac.

„Felicitări de la Kremlin” pentru liderii prieteni

Kremlinul a publicat sâmbătă o listă cu liderii străini pe care președintele rus Vladimir Putin i-a felicitat cu prilejul anului nou 2024 și a Crăciunului.

Printre cei cărora le-au fost trimise felicitări nu se regăsesc lideri ai așa-numitelor țări „neprietenoase”, statele care au susținut Ucraina în războiul cu Rusia. Excepție a făcut premierul ungar Viktor Orban. Ungaria este membră a UE și NATO, dar are o poziție diferită de cea a aliaților săi în ceea ce privește războiul din Ucraina. Orban a fost singurul lider occidental care s-a întâlnit cu Putin în ultimul an. Pe pagina de internet a Kremlinului scrie că în felicitarea trimisă la Budapesta, „președintele Rusiei și-a confirmat angajamentul de a continua interacțiunea constructivă și pragmatică, făcând posibilă implementarea unor proiecte economice comune importante, care să răspundă pe deplin intereselor poporului rus și ungar”.

Premierul ungar Viktor Orban (stânga) și președintele rus Vladimir Putin înainte de Forumul Belt and Road din Beijing, China, 17 octombrie 2023 (Sputnik/Grigory Sysoyev/via Reuters)
Premierul ungar Viktor Orban (stânga) și președintele rus Vladimir Putin înainte de Forumul Belt and Road din Beijing, China, 17 octombrie 2023 (Sputnik/Grigory Sysoyev/via Reuters)

De asemenea, președintele rus i-a felicitat pe Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei, țară-membră NATO, și pe Aleksandar Vučić, președintele Serbiei, țară aspirantă la aderarea la UE. Nici Turcia, nici Serbia nu s-au alăturat sancțiunilor impuse de țările occidentale împotriva Rusiei în legătură cu invazia din Ucraina. Vučić, care nu și-a ascuns prietenia cu Kremlinul, este zilele acestea puternic contestat la el acasă în urma unor alegeri despre care opoziția politică și societatea civilă susțin că au fost falsificate.

Victimele de la Harkov

Oficialii ucraineni au declarat că, în urma atacurilor din dimineața zilei de 31 decembrie, 28 de persoane au fost rănite la Harkov - un oraș de aproximativ 1,4 milioane de locuitori - și că 12 persoane se află în spital.

Ministrul de interne Ihor Klimenko a spus că „printre victime se află un jurnalist din Marea Britanie”, fără a oferi informații suplimentare. Una dintre rachete a lovit hotelul de cinci stele Harkov Palace.

Pe de altă parte, și postul german de televiziune ZDF a anunțat că o echipă de televiziune formată din șapte persoane a fost lovită de atacul cu rachete rusești asupra hotelului, iar traducătorul ucrainean a fost grav rănit.

„Acesta este un alt atac al Rusiei asupra presei libere”, a declarat redactorul-șef al ZDF, Bettina Schausten.

Ca o consecință a presupusului atac ucrainean asupra Belgorodului, autoritățile ruse au declarat că sărbătorile de Anul Nou au fost anulate în mai multe orașe din Rusia.

În timp ce atacul de la Belgorod din 30 decembrie și atacul punitiv al Kremlinului asupra Harkovului au fost în centrul atenției la finalul anului 2023, luptele mortale și atacurile cu rachete au continuat și în alte zone.

Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale ucrainene din Herson, a anunțat că un atac rus din 31 decembrie a ucis un adolescent și a rănit un alt copil în orașul din sudul Ucrainei.

Prokudin a scris pe Facebook că un băiat de 14 ani a murit pe loc când a fost lovit un magazin din oraș, în timp ce un băiat de 9 ani se afla în stare „extrem de gravă”, cu un traumatism cranio-cerebral. Prokudin a precizat ulterior că, în atac, au mai fost rănite două femei.

XS
SM
MD
LG