Linkuri accesibilitate

Bilanțul ajunge la 30 de morți, după cel mai mare atac de la invazia Rusiei în Ucraina


Fumul se ridică deasupra unei clădiri rezidențiale după un atac rusesc cu rachete și drone în Kiev, la 29 decembrie.
Fumul se ridică deasupra unei clădiri rezidențiale după un atac rusesc cu rachete și drone în Kiev, la 29 decembrie.

Oficialii ucraineni spun că bilanțul atacului aerian masiv al Rusiei în noaptea de 28 spre 29 decembrie a ajuns la 30 de morți.

Raidul a combinat rachete hipersonice și alte rachete, împreună cu drone, pentru a lovi ținte militare și civile din întreaga țară, inclusiv capitala Kiev, în ceea ce pare a fi cel mai mare bombardament din timpul celor 22 de luni de invazie.

Apărarea antiaeriană s-a mobilizat, dar au fost raportate victime în Kiev, Liov, Odesa și în alte orașe importante. Ministrul de interne Ihor Klymenko a declarat pe Telegram că 30 de persoane au fost ucise și peste 160 rănite.

Eforturile de căutare și de salvare erau în curs la sfârșitul zilei de 29 decembrie, a declarat președintele Volodimir Zelenski în mesajul său video de vineri noaptea.

Peste 100 de locuințe civile au fost distruse sau avariate, 45 de clădiri înalte, școli, două biserici, spitale, o maternitate și numeroase spații comerciale și depozite au fost afectate, a declarat Zelenski. Nouă persoane au fost ucise și 30 au fost rănite când un depozit și alte clădiri au fost lovite la Kiev.

„Este important ca lumea să reacționeze la această nouă manifestare a terorii", a spus el, referindu-se la forțele rusești ca la „aceste gunoaie".

Zelenski și alți oficiali ucraineni din domeniul Apărării au declarat că atacul a fost cel mai grav de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

Consiliul de Securitate al ONU a fost convocat de urgență pentru a discuta despre atacul pe care secretarul general adjunct Khaled Khiari l-a numit "îngrozitor".

„În mod tragic, anul 2023 se încheie așa cum a început - cu violențe devastatoare împotriva poporului ucrainean", a declarat acesta, menționând că dreptul umanitar internațional interzice atacarea civililor și a infrastructurii civile.

Ministrul ucrainean de externe, Dimitro Kuleba, a declarat, pe Telegram, că Ucraina și alte trei duzini de state membre ale ONU au solicitat această întâlnire.

În mesajul său video, Zelenski i-a lăudat pe soldații ucraineni din apărarea aeriană, spunând că aceștia "au făcut multe astăzi".

Forțele armate ucrainene au declarat că au fost vizate și situri militare.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că a fost "cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei de la începutul acestui război" și a spus că Rusia a folosit drone și rachete, inclusiv rachete cu capacitate hipersonică, pentru a lovi orașe și infrastructuri civile în toată Ucraina.

El a adăugat că, dacă Congresul nu ia măsuri urgente în noul an, "nu vom putea continua să trimitem armele și sistemele vitale de apărare aeriană de care Ucraina are nevoie pentru a-și proteja poporul".

El i-a îndemnat din nou pe legislatori să iasă din impasul în care se află pachetul de ajutor propus de el pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari, și "să acționeze fără nicio altă întârziere".

Zelenski a declarat, pe 29 decembrie, că a vizitat orașul Avdiyivka din estul Ucrainei, care este atacat în mod regulat de forțele rusești.

„Aceasta este una dintre cele mai dificile zone de pe linia frontului", a scris el pe Telegram, adăugând că Ucraina a „supraviețuit" în 2023 datorită soldaților care servesc pe front.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy este prezentat în Avdiyivka la 29 decembrie.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy este prezentat în Avdiyivka la 29 decembrie.

De asemenea, la 29 decembrie, Rusia a acuzat Ucraina că a tras trei rachete aer-sol de fabricație americană în regiunea sa sudică Belgorod.

Ministerul rus al Apărării a declarat că cele „trei rachete ucrainene HARM fabricate de Statele Unite au fost distruse deasupra teritoriului regiunii Belgorod de către sistemele de apărare aeriană”.

La sfârșitul zilei de 29 decembrie, guvernatorul din Belgorod a declarat că unitățile antiaeriene rusești au doborât "mai multe" ținte aeriene în timp ce se apropiau.

„Potrivit informațiilor preliminare, există un mort și un rănit", a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram.

Forțele armate ucrainene au postat pe Telegram o înregistrare video cu ceea ce a descris ca fiind cerul de deasupra Belgorodului, arătând cel puțin o clădire în flăcări.

Aliații occidentali, inclusiv Statele Unite, au fost în mod public prudenți în ceea ce privește furnizarea unor tipuri de arme care ar putea ajunge adânc în interiorul Rusiei, iar Moscova a încercat în mod repetat să stabilească „linii roșii" în sprijinul occidental pentru Kiev.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a calificat atacurile rusești din timpul nopții drept "unul dintre cele mai mari atacuri de la invazia sa la scară largă în Ucraina împotriva orașelor și a populației".

„A fost încă un atac laș și nediscriminatoriu împotriva unor școli, a unei stații de metrou și a unui spital, soldat cu moartea a cel puțin 16 persoane și mai mulți răniți", a adăugat Borrell separat. „UE este alături de Ucraina, atâta timp cât va fi nevoie."

Kievul și numeroși lideri occidentali au acuzat Rusia că vizează în mod constant civili și infrastructura civilă, iar Biden l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin „criminal de război" pentru acțiunile sale asupra Ucrainei.

Rusia neagă că ar fi vizat civili, în ciuda numeroaselor dovezi contrare documentate de mass-media.

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă România.
XS
SM
MD
LG