Linkuri accesibilitate

GENDERDOC-M documentează valul de homofobie legat de campania „Copiii LGBT în școala ta” 


Marșul LGBT organizat la Bălți, 14 iulie 2015
Marșul LGBT organizat la Bălți, 14 iulie 2015

Centrul de informații GENDERDOC-M documentează toate mesajele de ură și discursurile homofobe pe marginea campaniei online „Copiii LGBT în școala ta”.

„După ce va trece acest val de homofobie, vom decide, cu avocata noastră, cum procedăm în continuare”, a spus Europei Libere, Angelica Frolov, coordonatoarea programului lobby și advocacy a GENDERDOC-M.

Campania menită să informeze și sensibilizeze profesorii asupra problemelor cu care se confruntă copiii din comunitatea LGBT și din afara ei din cauza stereotipurilor și a prejudecăților a fost lansată luni, 7 noiembrie, stârnind imediat un val de critici și rezistență, inclusiv din partea bisericii ortodoxe și a unor politicieni pro-ruși.

Angelica Frolov, GENDERDOC-M
Angelica Frolov, GENDERDOC-M

„Pe noi acest val de homofobie nu ne-a luat prin surprindere. Suntem deja obișnuiți. Vom continua să protejăm copiii de bullying și să facem campanii de informare, pentru că ne pasă de toți copiii, nu doar de cei LGBT, care sunt supuși bullying-ului și nu știu cui să se adreseze pentru că uneori chiar proprii lor părinți semnează petiții împotriva lor”, explică activista.

„E trist și grav că unii lideri politici, religioși și jurnaliști au distorsionat mesajul campaniei și, prin acțiunile lor, au generat un val de ură din partea multor părinți și cadre didactice”, a spus Europei Libere autoarea campaniei, Tatiana Corcebaș-Onica, de la Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului.

„Am observat însă și discuții asumate, respectuoase, prietenoase și empatice între profesori și părinți despre necesitatea acestei campanii”, adaugă ea.

În urmă cu 3 ani, Tatiana Corcebaș-Onica a lansat și campania „Școala fără bullying”, menită să combată hărțuirea și discriminarea în școli. „Prin actuala campanie, reiterăm ideea că este nevoie ca adulții din mediul școlar să conștientizeze cât de periculoase sunt stereotipurile și prejudecățile față de un anumit grup de copii”, spune apărătoarea pentru drepturile omului.

Potrivit ei, campania se adresează cadrelor didactice și are drept scop să sensibilizeze profesorii să fie mai atenți atât la propriile atitudini și comportamente, cât și la cele ale elevilor.

„Discriminarea și bullying-ul în bază de orientare sexuală și identitate de gen sunt probleme despre care copiii care participă în programele noastre vorbesc de mai mult timp. Iar la ce poate aduce bullying-ul, am văzut recent”, mai spune activista, amintind de cazul tragic al adolescentei transgender care s-a sinucis, în aprilie, la scurt timp după ce a fost bătută de colegi și alungată din două școli pentru că insista asupra identității sale de gen.

Cu o poziție mereu ostilă față de comunitatea LGBT, fostul președinte Igor Dodon, împreună cu Partidul Socialiștilor, au fost printre primii care au condamnat campania de sensibilizare, spunând că sunt „categoric împotriva propagandei homosexualității în școli”.

Reacții critice similare au fost formulate inclusiv de Direcția educație a autonomiei găgăuze și de Mitropolia Moldovei, care au invocat „un atac dur la adresa instituției familiei și a valorilor morale” și au spus eronat că această campanie s-ar desfășura în școli, și nu pe online.

Ministerul Educației a anunțat că nu a fost consultat sau informat în prealabil despre desfășurarea campaniei, dar a precizat că asigurarea unui mediu educațional sigur pentru fiecare copil este preocuparea sa constantă.

Campania „Copiii LGBT în școala ta” se va desfășura online în luna noiembrie și este adresată profesorilor, cărora le pune la dispoziție mai multe materiale informative despre problemele pe care le întâmpină copiii LGBT din cauza stereotipurilor și a prejudecăților, dar și un instrument online prin care profesorii își pot testa cunoștințele despre persoanele LGBT.

Campania a fost dezvoltată și lansată în cadrul unui program de instruire desfășurat de Centrul de informații GENDERDOC-M, organizație care apără și promovează drepturile LGBT.

XS
SM
MD
LG