Linkuri accesibilitate

Furie în Israel. Un ministru a spus că eliberarea ostaticilor „nu este cel mai important lucru”


Ministrul israelian de extremă dreapta Bezalel Smotrich insistă că eliberarea ostaticilor poate fi obținută doar prin presiune militară, respingând orice negocieri.
Ministrul israelian de extremă dreapta Bezalel Smotrich insistă că eliberarea ostaticilor poate fi obținută doar prin presiune militară, respingând orice negocieri.

Un ministru israelian de extremă dreapta a provocat indignare și proteste în țară declarând că eliberarea ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza „nu este cel mai important lucru”. El a fost criticat inclusiv de unii membri ai actualului Cabinet de război.

Ministrul israelian al Finanțelor, Bezalel Smotrich, a declarat marți că principala prioritate a guvernării trebuie să fie distrugerea Hamas, considerată grupare teroristă în Israel, SUA și UE.

Într-un interviu pentru postul public de radio Kan, ministrul de extremă dreapta a fost întrebat dacă, în viziunea sa, aducerea înapoi a celor 134 de ostatici ținuți de Hamas în Fâșia Gaza din 7 octombrie este cel mai important scop al actualelor operațiuni militare.

Răspunsul ministrului a fost negativ, el afirmând că „nu este cel mai important lucru”, notează Times of Israel.

„De ce să facem o competiție? De ce este așa de important la moment? Noi trebuie să distrugem Hamas. Este foarte important”, a adăugat oficialul.

Smotrich i-a criticat și pe cei care solicită un acord care ar aduce acasă ostaticii „cu orice preț”.

„Cu orice preț este o problemă. Noi trebuie să întoarcem ostaticii și trebuie să punem presiune pe Hamas”, a afirmat ministrul.

Declarațiile oficialului au înfuriat familiile ostaticilor din Fâșia Gaza, care protestau în apropierea Ministerului Apărării. Demonstranții au trecut la blocarea câtorva străzi principale din Tel Aviv și au făcut apel la un „protest al furiei” împotriva guvernării, amenințând „că vor da foc străzilor”. Unii protestatari au încercat să blocheze și mașinile ce transportau oficialii la reuniunea Cabinetului de război.

Criticat dur de guvernare și opoziție

Afirmațiile lui Smotrich au înfuriat și membri ai actualei guvernări, dar și ai opoziției. Benny Gantz, membru în Cabinetul de război al Israelului, a insistat că eliberarea ostaticilor este „datoria noastră morală ca țară și oameni”.

„Este cel mai urgent lucru. Nu vom pierde nicio oportunitate pentru a-i aduce acasă”, a spus Gantz.

„Atacurile lui Smotrich asupra familiilor ostaticilor sunt o rușine morală. Oamenii fără inimă nu mai trebuie să conducă Statul Israel în abis”, a afirmat, la rândul lui, liderul opoziției, Yair Lapid.

Smotrich s-a apărat ulterior, susținând că vede eliberarea ostaticilor ca fiind posibilă doar prin presiune militară asupra Hamas.

Impas la negocieri

Discuțiile privind un armistițiu cu Hamas sunt în impas după ce premierul Benjamin Netanyahu a refuzat să trimită o delegație la Cairo pentru negocieri intermediate de Qatar, Egipt și SUA.

Potrivit Times of Israel, gruparea Hamas a solicitat un armistițiu permanent, retragerea trupelor israeliene din Fâșia Gaza, reconstrucția zonei și eliberarea a circa 1.500 de deținuți palestinieni, la schimb cu ostaticii rămași în Gazza.

Presa israeliană scrie că mediatorii se grăbesc să facă progrese înainte ca Israelul să înceapă o operațiune terestră pe scară largă în Rafah, unde 1,4 milioane de palestinieni strămutați au fugit pentru a se adăposti de luptele din alte părți.

Se crede că 130 de ostatici răpiți de Hamas la 7 octombrie au rămas în Gaza - nu toți în viață - după ce 105 civili au fost eliberați din captivitatea Hamas în timpul unui armistițiu de o săptămână, la sfârșitul lunii noiembrie. Patru ostatici fuseseră eliberați înainte.

Trei ostatici au fost recuperați vii de armată, iar cadavrele a 11 ostatici au fost, de asemenea, recuperate, inclusiv trei uciși din greșeală de către armata israeliană.

Tot mai puțini cred în victoria totală

Un sondaj realizat de Institutul Israelian pentru Democrație notează că tot mai mulți cetățeni israelieni, atât evrei cât și arabi, consideră că o „victorie absolută” asupra Hamas în Fâșia Gaza este puțin probabilă, notează The Telegraph.

Datele relevă că 51% dintre respondenții evrei și 77,5% dintre respondenții arabi consideră că există o probabilitate mică de obținere a unei victorii totale asupra grupării teroriste. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 510 persoane, cu o marjă de eroare de 4%.

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, a declarat în mai multe rânduri că Israelul este „la o distanță foarte mică de victoria absolută”.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG