Linkuri accesibilitate

Armata Israelului admite că Hamas ar putea supraviețui ca „grupare teroristă” și după încheierea războiului


Declarațiile oficialilor israelieni privind o victorie „absolută” prin eliminarea Hamas din Gaza sunt contrazise de raportul serviciilor speciale ale armatei.
Declarațiile oficialilor israelieni privind o victorie „absolută” prin eliminarea Hamas din Gaza sunt contrazise de raportul serviciilor speciale ale armatei.

Un raport al serviciilor speciale ale Forței de Apărare Israeliene (IDF), ajuns la presă, afirmă că Hamas ar putea supraviețui „ca grupare teroristă” în Fâșia Gaza și după război, chiar dacă Israelul ar distruge toate capacitățile militare ale organizației.

Raportul elaborat de un departament de cercetare din cadrul Forțelor de Apărare a Israelului (IDF) avertizează că inclusiv în cazul unei victorii soldate cu distrugerea infrastructurii militare, organizația Hamas, considerată teroristă în Israel, SUA și UE, va continua să supraviețuiască în Fâșia Gaza. Cel mai probabil, notează militarii, va activa ca o „grupare teroristă sau de gherilă”, scrie Times of Israel.

Raportul mai notează că a fost identificat un „sprijin autentic” din partea locuitorilor Fâșiei Gaza pentru Hamas.

Un sondaj publicat în decembrie și realizat în timpul armistițiului de o săptămână de la sfârșitul lunii noiembrie a arătat că 57% dintre respondenții din Gaza consideră că atacul Hamas din 7 octombrie a fost justificat, iar 42% dintre cei din Fâșie susțin în general grupul terorist.

Viitorul sumbru al Fâșiei Gaza

Mai mult, experții militari notează că având în vedere faptul că în prezent nu există niciun plan pentru viitorul postbelic al Fâșiei Gaza, raportul serviciilor militare de informații avertizează că zona „va deveni una cuprinsă de o criză profundă”.

Experții IDF avertizează că având în vedere lipsa până în prezent a unui plan privind viitorul postbelic al Fâșiei Gaza, zona ar putea fi „cuprinsă de o criză profundă”.

Potrivit jurnalistei israeliene de investigații Ilana Dayan documentul văzut de conducerea statului Israel are drept concluzie finală faptul că „Hamas va supraviețui acestei campanii ca grup terorist și grup de gherilă”.

„Cel puțin în această privință”, a sugerat ea, „nu va exista o victorie absolută” – așa cum a indicat și cerut premierul Benjamin Netanyahu încă de la începutul războiului.

Reprezentanții IDF au refuzat să comenteze raportul.

Obiectiv irealizabil?

Afirmațiile oficialilor israelieni care au declarat că scopul campaniei militare este eliminarea grupării Hamas din Fâșie au fost privite cu scepticism de multe state și organizații din lume, care au avertizat că scopul nu este fezabil.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat în noiembrie că deși Israelul poate reduce drastic amenințarea Hamas, eliminarea grupului și a ideologiei sale este probabil imposibilă.

„Ceea ce am învățat prin propriile noastre experiențe este că prin mijloace militare și prin alte mijloace poți avea un impact absolut semnificativ asupra capacității grupurilor teroriste de a se aproviziona, de a antrena luptători, de a recruta luptători, de a planifica și de a executa atacuri”, a declarat Kirby reporterilor.

„Aceasta nu înseamnă că ideologia se ofilește și moare”, a spus el, reiterând această declarație și luna trecută.

De la începutul războiului, șeful IDF, Herzi Halevi, a vorbit în general despre „dezmembrarea” mai degrabă decât despre eliminarea sau eradicarea Hamas, un termen care recunoaște implicit că nici măcar un război prelungit nu va putea distruge toate amenințările militare și teroriste din Fâșie.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG