Linkuri accesibilitate

Europenii vor cooperare mai strânsă în producția de arme, iar Macron avertizează împotriva „lașității”


Președintele francez, Emmanuel Macron, (dreapta) a sosit marți într-o vizită de o zi la Praga, la invitația omologului său ceh, Petr Pavel, un fost comandant NATO care sprijină fără rezerve ajutorarea Ucrainei.
Președintele francez, Emmanuel Macron, (dreapta) a sosit marți într-o vizită de o zi la Praga, la invitația omologului său ceh, Petr Pavel, un fost comandant NATO care sprijină fără rezerve ajutorarea Ucrainei.

Comisia Europeană a propus marți un nou program în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru industria de apărare, ce urmează să fie finanțat din bugetul Uniunii Europene în perioada 2025-2027. Între timp, la Praga, președintele francez Macron a avertizat că Rusia are planuri agresive de durată.

Noul program al UE, informează Reuters, prevede ca țările membre să-și procure cel puțin 40% din armament în mod colectiv cel mai târziu în 2030, iar cel puțin 35% din totalul comerțului cu armament pe piața UE să fie între țările membre.

„Statele membre trebuie să investească mai mult, mai bine, împreună, în mod european”, a spus într-o declarație Comisia Europeană.

Războiul Rusiei din Ucraina a făcut multe țări din UE să-și mărească cheltuielile de apărare. Oficialii UE spun însă că eforturile la scară națională sunt mai puțin eficiente decât cele comunitare și vor ca instituțiile UE să joace un rol mai mare în politicile industriei de apărare.

Comisia mai spune că dorește ca UE să fie mai bine pregătită de eventuale crize de tipul unei creșteri bruște a cererii de muniție de artilerie.

Comisia a mai propus ca o parte din profitul din vânzarea avuțiilor rusești înghețate să fie folosit pentru cumpărarea de arme destinate Ucrainei.

Macron către aliați: „Nu fiți lași!”

Președintele francez, Emmanuel Macron, care în ultima vreme s-a erijat într-unul din liderii efortului de a combate „oboseala” față de ajutorarea Ucrainei, a spus marți la Praga că nu este momentul ca aliații Kievului să dea dovadă de lașitate.

„Războiul a revenit pe pământurile noastre!”, a avertizat Macron, continuând: „Forțe care refuză să se oprească își măresc amenințarea, zi de zi”.

Agenția France Presse amintește că săptămâna trecută Macron a provocat o adevărată furtună în cancelariile occidentale și în presă sugerând că nu ar fi exclusă trimiterea unor soldați NATO în Ucraina.

Macron avea pe agenda vizitei la Praga inițiativa cehească care prevede ca aliații Ucrainei să cumpere muniții inclusiv din țări care nu i le pot trimite sau vinde direct, din motive politice.

La recenta Conferință de Securitate de la Munchen, președintele ceh, Petr Pavel, fost comandant NATO, a spus că țara sa, în cooperare cu Canada și Danemarca, a „identificat” sute de mii de proiectile care ar putea ajunge în câteva săptămâni la ucraineni.

Financial Times a scris că Praga încearcă să adune 1,5 miliarde de dolari pentru această inițiativă, la care – potrivit cehilor – s-ar fi raliat deja 15 țări.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG