Linkuri accesibilitate

Doi morți și opt răniți într-un atac rusesc asupra Odesei. Armata ucraineană raționalizează muniția


Un bloc de apartamente din Odesa a fost puternic avariat de un atac rusesc cu dronă. 2 martie 2024.
Un bloc de apartamente din Odesa a fost puternic avariat de un atac rusesc cu dronă. 2 martie 2024.

Două persoane au fost ucise, opt rănite și șase încă dispărute după ce o dronă rusească a lovit sâmbătă un bloc de apartamente din orașul Odesa, aflat în din sudul Ucrainei.

„Rusia continuă să lupte împotriva civililor... Una dintre dronele inamice a lovit o clădire rezidențială din Odesa. 18 apartamente au fost distruse”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o postare pe Telegram.

Un videoclip postat de Zelenski a arătat o clădire de apartamente cu o bucată de câteva etaje înălțime smulsă din ea și zeci de salvatori care se luptă să își croiască drum printr-o mare de moloz.

Potrivit lui Zelenski, drona folosită în atac a fost un Shahed, furnizată Rusiei de Iran. Rusia a lansat câteva mii dintre acestea de-a lungul războiului asupra unor ținte din adâncul Ucrainei.

Guvernatorul regional al Odesei, Oleg Kiper, a declarat sâmbătă dimineața că se lucrează la curățarea molozului și că un bărbat a fost scos în viață, fiind probabil în subsol în momentul exploziilor, transmite Reuters.

Radiodifuzorul public ucrainean Suspilne a citat procurorii locali spunând că șase persoane sunt încă neidentificate.

Într-un alt incident, în Rusia de data aceasta, două clădiri au fost avariate sâmbătă dimineața și mai multe persoane au fost evacuate în Sankt Petersburg, potrivit autorităților locale citate de Reuters.

Guvernatorul Sankt Petersburgului, Alexander Beglov, a anunțat că „un incident” a avut loc într-un cartier din nord-estul orașului, fără a explica cauza incidentului sau natura acestuia.

Mass-media rusă relatează că incidentul ar fi putut fi cauzat de o dronă ucraineană doborâtă, care se îndrepta spre un depozit de combustibil din apropiere. Nu a existat nicio confirmare oficială pentru această explicație, scrie Reuters.

Ucraina raționalizează muniția. Ajutorul SUA întârzie

Aceste atacuri recente vin pe fondul intensificării ofensivei rusești în Ucraina, concretizată cel mai recent în cucerirea orașului Avdiivka și retragerea trupelor ucrainene pe alte poziții defensive.

Trupele ucrainene raționalizează muniția insuficientă, lipsa acesteia fiind una dintre cauzele invocate de armata ucraineană pentru pierderea Avdiivkăi.

Furnizarea de muniție suplimentară depinde esențial de votarea în Congresul SUA a sprijinului militar în valoare de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Aprobarea lui a fost tergiversată de luni de zile de parlamentarii Partidului Republican din Camera Reprezentanților, unde partidul are majoritate. AFP scrie că, din cauza blocajului politic, votul în Cameră s-ar putea amâna suplimentar câteva săptămâni, după ce un pachet de legi a trecut în Senatul SUA.

Întârzierile în furnizarea sprijinului militar occidental complică sarcina tacticienilor militari ai Kievului, forțând trupele să raționalizeze muniția și, în cele din urmă, duce la pierderi mai mari de vieți în rândul soldaților ucraineni.

„Dacă Ucraina primește ajutorul, va câștiga. Dacă nu primesc ajutorul, va pierde, cu consecințe grave pentru Statele Unite”, a declarat liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, care a vizitat Ucraina săptămâna trecută.

Oficialii SUA din domeniul Apărării discută opțiuni care includ posibila utilizare a stocurilor proprii de armament pentru a aproviziona Ucraina.

Orice astfel de decizie a Pentagonului este riscantă. Deoarece nu există bani pentru a reface echipamentele și armele trimise, armata americană și-ar epuiza propriile stocuri.

În plus, există îngrijorări că o asemenea inițiativă a Pentagonului ar putea descuraja Congresul să se miște mai rapid cu proiectul de lege privind finanțarea militară pentru Ucraina.

Oficialii ucraineni au declarat că pot rezista unei ofensive rusești pentru încă câteva luni dar unii politicieni și observatori avertizează că, dacă SUA nu reușește să ofere ajutorul pentru Ucraina, consecințele ar putea foarte grave.

Un eventual atac al Rusiei asupra unui stat NATO ar obliga SUA să trimită forțe militare în apărarea aliaților. Costurile ar fi mult mai mari decât actualul ajutor pentru Ucraina aflat la vot.

XS
SM
MD
LG