Linkuri accesibilitate

Rusia a început alegerile prezidențiale în regiunile ocupate din Ucraina


Rusia a făcut mare publicitate organizării alegerilor prezidențiale în regiunile ocupate ale vecinei sale vestice, Ucraina, ca o dovadă că sunt „integrate”. În imagine: coadă la semnături pentru candidatura lui Putin, la Donețk, pe 16 ianuarie 2024.
Rusia a făcut mare publicitate organizării alegerilor prezidențiale în regiunile ocupate ale vecinei sale vestice, Ucraina, ca o dovadă că sunt „integrate”. În imagine: coadă la semnături pentru candidatura lui Putin, la Donețk, pe 16 ianuarie 2024.

În regiunea ucraineană ocupată de Rusia, Herson, a început marți, 27 februarie, votarea timpurie pentru alegerile prezidențiale ruse din 15-17 martie, transmite agenția Interfax. Scrutinul nerecunoscut de Kiev se va ține și în alte zone ocupate.

Autoritățile electorale ale ocupanților ruși au publicat lista de secții de votare și calendarul celor două etape de vot timpuriu (27-29 februarie, apoi 1-3 martie), dar nu și timpul exact când vor fi deschise secțiile de votare - „din motive de securitate”.

Ucraina a condamnat ținerea alegerilor prezidențiale rusești în teritoriile ei ocupate, cerând partenerilor și comunității internaționale să nu le recunoască și să-i tragă la răspundere pe organizatori.

La alegerile rusești candidează patru politicieni, dar nimeni nu le dă șanse „rivalilor” lui Vladimir Putin, care va deveni mai mult ca sigur cel mai longeviv lider din istoria modernă a Rusiei, cu un nou mandat pe șase ani.

Ca și în alte dăți, Putin a spus că a avut ezitări să mai candideze din nou, dar „dată fiind situația complicată” a fost nevoit să se angajeze în cursa electorală.

Singurii doi aspiranți la înscrierea la alegeri care au criticat războiul din Ucraina au fost excluși de la start de autoritatea electorală rusă, care a invocat nereguli în semnăturile de sprijin adunate.

Mulți lideri occidentali au spus deja că alegerile rusești nu vor fi nici libere, nici corecte.

Analiștii se așteaptă ca ele să fie un fel de referendum pentru politica lui Putin, mai ales pentru războiul din Ucraina, intrat deja în al treilea an.

Cel mai cunoscut opozant politic al lui Putin, activistul anticorupție, Alexei Navalnîi, a murit cu o lună înaintea probabilei realegeri a președintelui rus, la 16 februarie, din cauze neclare, într-o închisoare dincolo de Cercul Polar.

Mai puține secții în diaspora. Moldova permite una singură

Rusia s-a plâns că anul acesta, la primul scrutin de când a invadat Ucraina, va avea mai puține secții de vot în străinătate din cauza „ostilității” unor guverne occidentale, dar și a lipsei de personal pentru organizarea lor.

După anexarea Crimeii în urmă cu zece ani, dar mai ales după invadarea pe scară largă a Ucrainei în urmă cu doi ani, multe țări din UE și NATO și candidate la aderarea la UE, ca Moldova, au expulzat numeroși diplomați ruși.

Legea internațională dă dreptul statelor să țină alegeri la ambasadele lor din străinătate, dar este la latitudinea țării-gazdă să permită sau nu deschiderea de secții suplimentare.

R. Moldova a semnalat anul acesta că nu va permite decât o secție – la ambasada rusă, și a avertizat că dacă Moscova va încerca să țină alegeri și în alte locuri, inclusiv în Transnistria, cum a mai făcut, va avea grijă s-o împiedice.

În ultimele săptămâni, Rusia a cerut multor guverne străine, inclusiv celui din SUA, să ia măsuri suplimentare de securitate în preajma ambasadelor rusești, de alegeri, temându-se de „extremiștii” ucraineni care le-ar putea „ataca”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG