Linkuri accesibilitate

Cum vor fi compensate facturile la gaze, energie electrică și căldură?


Pentru întreg sezonul rece, guvernul estimează cheltuieli de peste 5 miliarde de lei.
Pentru întreg sezonul rece, guvernul estimează cheltuieli de peste 5 miliarde de lei.

Guvernul moldovean va spune în noiembrie cu cât va compensa facturile majorate la gaze, energie electrică și căldură, a anunțat miercuri, 21 septembrie, ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spătari. Compensațiile vor fi calculate diferențiat.

EXPLAINER | Cum vor fi compensate facturile pentru energie

Informații actualizate despre cum cetățenii pot solicita compensarea facturilor la curent, gaze și căldură. Apasă AICI

Consumatorii casnici urmează să fie grupați în patru categorii de „vulnerabilitate energetică”, de la foarte ridicată și până la joasă. Sistemul informațional care va permite acumularea datelor necesare pentru încadrarea în una dintre aceste categorii ar trebui să devină funcțional la începutul lunii octombrie.

Potrivit ministrului, înregistrarea consumatorilor în sistemul informațional va dura maxim 5 minute și se va face individual pe platforma online compensatii.gov.md sau cu ajutorul asistenților sociali și bibliotecarilor.

„Primul pas în acest proces va fi să atribuim aceste categorii familiilor. Al doilea pas va fi să anunțăm tarifele compensate pentru perioada iernii. Este prematur să anunțăm cifrele exacte pentru că ele se află în consultări”, a explicat Marcel Spătari.

În cererea de înregistrare în sistemul informațional consumatorii vor trebui să includă, între altele, date cu caracter personal și venitul mediu lunar obținut în ultimele 3 luni. Categoria de vulnerabilitate va fi estimată automat.

Proiectul de regulament privind modalitățile de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate și de plată a compensațiilor, elaborat de Ministerul muncii și protecției sociale și supus dezbaterilor publice în perioada 20-22 septembrie, mai prevede categoriile de persoane care NU vor beneficia de compensații, fiind considerate non-vulnerabile. Este vorba de:

  • Persoanele/familiile care au patru apartamente sau mai multe;
  • care au un venit lunar de peste 75.000 de lei;
  • care dețin bunuri imobile ce costă peste 10 milioane de lei;
  • care refuză statutul de consumator vulnerabil.

„Aceste criterii au fost incluse pentru a avea un indicator indirect privind averea oamenilor, pentru că există riscul ca unii beneficiari să nu-și declare toate veniturile, fie pentru că sunt ilegale, fie că provin de peste hotare ș.a.m.d.”, a precizat ministrul muncii.

Compensațiile vor fi acordate dintr-un fond creat special de guvern și care a fost majorat cu jumătate de miliard de lei, recent, în urma rectificării bugetului de stat. Din totalul de 870 de milioane de lei prevăzute pentru acest an în „Fondul de reducere a vulnerabilității energetice” vor fi compensate facturile din luna noiembrie, care se achită în decembrie.

Pentru întreg sezonul rece, guvernul estimează cheltuieli de peste 5 miliarde de lei. Dacă tariful la gaze va fi majorat din 1 octombrie, guvernul ia în calcul două soluții. „Fie o să utilizăm același fond și lăsăm o majorare în tariful final, ceea ce va fi, bineînțeles, mai neplăcut pentru consumatori, pentru familii, fie o să mărim fondul de compensare. Sper că vom identifica resursele necesare” , a spus ministrul Marcel Spătari.

Guvernul a estimat cheltuielile pentru compensarea facturilor în sezonul rece în baza tarifului actual la gaze achitat de consumatori, care este de aproape 23 de lei. Moldovagaz a transmis recent Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică o solicitare prin care a cerut majorarea tarifului până la aproape 30 de lei pentru un metru cub. Dacă va fi acceptat de ANRE, noul tarif va intra în vigoare la 1 octombrie 2022.

XS
SM
MD
LG