Linkuri accesibilitate

Cum au reușit dronele ucrainene să lovească ținte din Rusia la peste 1.000 km în profunzime - explică un expert în aviație


Căminul lovit de drona ucraineană în zona economică specială „Alabuga” din Tatarstan
Căminul lovit de drona ucraineană în zona economică specială „Alabuga” din Tatarstan

Autoritățile din Tatarstan – regiune puternic industrializată, aflată în adâncul teritoriului Rusiei – spun că vor lua măsuri suplimentare de protecție, după ce, pe 2 aprilie, un atac ucrainean cu drone pare să le fi luat prin surprindere.

Reacția autorităților din Tatarstan

Liderul Tatarstanului, Rustam Minnihanov, a îndemnat întreprinderile regiunii „să se protejeze cu forțe proprii” și „să nu aștepte” până când va acționa apărarea antiaeriană. „Aceasta [antiaeriana] rezolvă alte probleme”, a declarat oficialul, fără alte precizări, la un forum energetic din Kazan, scrie publicația rusă Kommersant.

Minnihanov a recunoscut că obiectivele atacate – o rafinărie și o fabrică de drone-kamikaze - sunt cele mai „vulnerabile” din Tatarstan. „Treziți-vă, băieți, nimeni nu ne va proteja în afară de noi înșine”, a mai spus oficialul.

De asemenea, el a îndemnat serviciile de urgență din Tatarstan să fie pregătite în cazul unor situații excepționale.

Atacul ucrainean cu drone pare să fie primul efectuat la o distanță atât de mare – peste 1.200 de kilometri de la granița ruso-ucraineană. Acesta a vizat întreprinderi din orașele Elabuga și Nijnekamsk din Tatarstan – una din cele mai mari rafinării rusești și o fabrică de drone-kamizaze de tip Shahed, pe care Rusia le folosește pentru a lovi Ucraina.

Consecințele atacurilor

Autoritățile ruse susțin că atacurile nu au produs pagube majore. La rafinărie a izbucnit un incendiu care a fost stins „în 20 de minute”, potrivit presei ruse de stat. O altă dronă a căzut peste un cămin din zona economică specială Alabuga, la 300-400 de metri de fabrica de asamblare a dronelor. Autoritățile spun că 14 cetățeni din nouă țări au fost răniți - printre aceștia s-ar numără „studenți” din Kîrgîzstan, Sri Lanka, Zimbabwe, Rwanda, Congo, Kenya, Nigeria și Sudanul de Sud. Aceștia locuiau într-un dormitor din zona Alabuga și lucrau la fabrica de drone.

Oficialii ruși afirmă că procesul tehnologic al întreprinderilor din zona specială Alabuga nu a fost perturbat, iar dronele au continuat să fie asamblate. Pe de altă parte, presa ucraineană, citând oficiali ai serviciilor secrete ale armatei ucrainene (GUR), a relatat că distrugerea instalațiilor de producție din Tatarstan a fost „semnificativă”.

Totodată, experți militari ucraineni au declarat pentru serviciul tătar-bașkir al Europei Libere că atacurile asupra zonei economice speciale Alabuga vor continua, dacă Kievul va considera că distrugerile sunt insuficiente.

Cum au reușit dronele ucrainene să ajungă „în inima” Rusiei?

Atacurile asupra obiectivelor din republica rusă Tatarstan s-au produs la o zi după ce ministrul transformării digitale de la Kiev, Mihail Fedorov, a declarat că Ucraina a dezvoltat modele de drone cu inteligență artificială care pot să zboare mai mult de 1.000 de kilometri. Fedorov a spus că Ucraina va asambla anul acesta peste un milion de drone cu rază lungă de acțiune, sporindu-și producția de zece ori față de anul trecut.

Experți în aviație afirmă că drona care a lovit zona Alabuga din Tatarstan pare să fie un avion ușor de fabricație ucraineană „Aeroprakt”, transformat în UAV (dronă, aparat de zbor fără echipaj).

Cât despre raza de acțiune a noilor drone, experții spun că aceasta ar fi chiar și mai mare decât distanța minimă de la granița ucraineană până în Tatarstan.

„Nu trebuie să uităm că este necesar să fie ocolite sistemele de apărare aeriană rusești și mijloacele de recunoaștere electronică – să fie ocolite locurile vulnerabile”, a declarat Anatoli Hrapcinski, expert în aviație și director al unei companii de tehnologii militare din Ucraina, într-un interviu pentru postul nostru de televiziune în limba rusă, Current Time.

Hrapcinski spune că dimensiunile mari ale dronei care zbura spre Alabuga și faptul că aceasta semăna mai degrabă cu un avion ușor are o explicație simplă. „Pentru o distanță mare este nevoie de mai mult combustibil. În plus, cantitatea explozibilului trebuie să fie suficientă pentru a lovi astfel de obiecte care nu au legătură cu rafinarea petrolului, adică nu sunt ușor inflamabile”, spune expertul în aviație.

În plus, asemănarea cu un avion a fost în favoarea dronei. „Este un fel de iluzie optică”, spune expertul. „Oamenii de rând au putut să confunde drona cu un avion civil obișnuit, de aceea nu le-a stârnit suspiciuni. Prin urmare, nu au raportat acest lucru forțelor de ordine, iar aeronava nu a fost doborâtă și și-a continuat drumul.”

Dar factorul determinant în această operațiune, în opinia lui Hrapcinski, l-ar fi avut nu dimensiunea dronei, ci sistemul de apărare aeriană mai rudimentar din adâncul Rusiei, care i-a permis UAV-ului ucrainean să își atingă țelul.

„Locul în care a fost construită fabrica de asamblare a dronelor Shahed a fost ales cât mai departe [de Ucraina], așa încât nicio tehnologie să nu ajungă până acolo. Prin urmare, acolo pot exista elemente ale unui sistem antiaerian simplificat. În principiu, la o asemenea adâncime a teritoriului în Rusia, sistemele antiaeriene sunt mai puțin prezente”, a declarat expertul în aviație.

Mai mult, spune Anatoli Hrapcincki, dotarea dronelor ucrainene cu elemente de inteligență artificială le ajută să ajungă mai ușor la țintă. „Este un sistem care calculează traiectoria zborului, posibilele erori și abateri de la curs. Selectând o țintă, este capabil să o atingă. În plus, sistemul permite identificarea obstacolelor – sistemele de apărare aeriană sau electronică.”

Producătorii ucraineni de UAV-uri, în cursa pentru „drone inteligente”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00

Expertul subliniază însă că și Rusia dezvoltă în mod activ drone, dar „problema este saltul tehnologic”, deoarece toate modelele de drone rusești, în opinia sa, sunt „copiate de pe modele occidentale”.

„Rusia are tehnologii pe care le-a cumpărat de la Iran. Rusia are tehnologii pe care le-a furat de la Israel. Dacă vorbim despre „Forpost” (dronă rusă de recunoaștere), de fapt, acestea sunt UAV-uri israeliene. Dacă vorbim despre „Lancet”, și acestea sunt UAV-uri israeliene. Practic, Rusia va fi forțată să creeze ceva nou, pentru că va trebui să contrapună ceva”, spune Anatoli Hrapcincki, în interviul pentru Current Time.

XS
SM
MD
LG