Linkuri accesibilitate

Igor Dodon a amenințat cu proteste pentru a „apăra statalitatea Republicii Moldova”...


...după ce Dmitri Rogozin nu a putut ajunge la Chișinău zburînd deasupra României.

Vicepreședintele Rusiei Dmitri Rogozin, care se află pe lista persoanelor supuse sancțiunilor europene şi americane, nu a ajuns vineri la Chișinău, unde fusese invitat de președintele Moldovei, Igor Dodon. Cei doi ar fi urmat să participe la ceremoniile din regiunea transnistreană dedicate celor 25 de ani de la lansarea misiunii de menținere a păcii pe Nistru.

Avionul de linie cu care urma să ajungă la Chișinău vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului în reglementarea transnistreană, nu a fost lăsat să intre în România. Aeronava a făcut cale întoarsă după ce s-a rotit o perioadă deasupra Ungariei. Cu el se afla întreaga delegație rusă.

Din cauză că nu avea suficient combustibil, avionul a aterizat la Minsk. Vicepremierul rus a declarat agenţiei Interfax că autorităţile ungare au interzis și ele tranzitul prin spaţiul aerian al Ungariei, inclusiv aterizarea la Budapesta.

Rogozin a spus că a decis să zboare cu un avion civil după ce anii trecuți autoritățile române au încercat să forțeze aterizarea aeronavei charter în care se afla.

De la Minsk, Rogozin a amenințat Bucureștiul cu răspunsuri pe măsură şi a acuzat Occidentul că ar sta în spatele acestui incident, pe care l-a calificat drept provocare.

Consilierul prezidențial pentru reglementarea transnistreană Vasili Şova, cel care l-a așteptat la aeroport pe Rogozin între orele 13.00 şi 16.00, a spus că din delegaţia rusă a fost lăsată să intre în Republica Moldova o singură persoană, de la protocol.

Joi seară a fost interzisă intrarea în Republica Moldova a unui grup de artiști ruşi şi a deputatului Pavel Şperov. Toţi urmau să ajungă în regiunea transnistreană la serbările prilejuite de marcarea a 25 de ani de la începerea misiunii de pacificare la Nistru.

Ministrul moldovean de interne Alexandru Jizdan a spus la un post de televiziune că grupului de calatori i-a fost interzisa intrarea în ţară deoarece persoanele în cauză nu au putut explica în mod convingător scopul vizitei şi nici nu au coordonat cu autorităţile moldovene participarea la evenimentele de la Bender şi Tiraspol.

Preşedintele Igor Dodon, care l-a invitat oficial pe Dmitri Rogozin, şi-a exprimat regretul că guvernarea de la Chișinău: „s-a „implicat într-un joc murdar”, „un show rusofob fără precedent îndreptat împotriva Republicii Moldova şi împotriva relaţiilor bune cu Federaţia Rusă”.

Dodon i-a acuzat pe Democrați că ar vrea să forţeze repetarea scenariului din Ucraina şi a spus că ar putea organiza proteste, pentru a „apăra statalitatea Republicii Moldova”.

„Sute de mii de moldoveni, oficial 540.000, se află în Federaţia Rusă, nu au probleme, dar voi aţi hotărât să vă bateţi joc pentru 30 de lucrători de arte, cântăreți. Cum se explică că cetăţeni ai altui stat, românii, unioniștii, unii combatanți, blochează aeroportul în Republica Moldova? Unde s-a mai văzut aşa ceva? Maşinile oficiale de la președinție erau stopate şi verificate cine stă înăuntru, de către combatanţi, poliţia nu se băga. Şi vreţi să spuneți că nu voi aţi organizat lucrul acesta special, cei de la guvernare, Partidul Democrat?”

Dodon a mai spus că va merge sâmbătă la Bender, unde urmează să aibă loc mai multe manifestări dedicate celor 25 de ani de menţinere a păcii, şi că are planificată o întrevedere cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski.

Previous Next

XS
SM
MD
LG